Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak bizler, beş yıl boyunca klinik bilgi birikimini ve uzmanlığı en yüksek kalitede gösteren diş hekimleri yetiştirirken; ağız ve diş sağlığı konusunda fark ve anlam yaratmaya, etrafımızdaki bireylerin yaşam kalitesini yükseltmeye, onların mutluluğunu artırmaya da çalışmaktayız. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığının uygulamaya koyduğu “evde bakım hizmetlerine”, Fakültemiz ile İzmir İl Sağlık Müdürlüğünün işbirliğinde yeni bir proje daha eklendi.
“Güçlü Bağlar” projesi kapsamında, kas hastalığına yakalanan yatalak veya tekerlekli sandalyeye mahkûm kişilere evde diş sağlığı hizmeti verilmeye başlandı.
Burada temel amaç, hastaların günlük yaşam koşullarından etkilenmeksizin kolaylıkla sağlıklı tedaviye ulaşmalarının sağlanması ve hastalığın ve yetersizliğin etkilerinin azaltılarak hastanın yaşam kalitesinin de yükseltilmesidir. Bu hizmetten yararlanılabilmesi için tıp ve diş hekimliği fakültelerimizin çeşitli branşlarından görevlendirilen meslektaşlarımız yardımcı olmaktadır. Fakültemiz gereken ekipman desteğini de sağlayarak, evde tedavisi ya da bakımı devam eden; ancak hastane koşullarına taşınamayan hasta gruplarına sağlıklarını konforlu sürdürebilmeleri için yardımcı olmaktadır.
Uzun süreden beri yurt dışı örnekleri bulunan bu sağlık hizmeti türünün yadsınamayacak yararları da vardır. Sağlık harcamalarındaki düşüşün yanı sıra belki de en önemli faydası, hastanın kendi huzurlu ortamında bakım hizmeti alarak psikolojik yönden de kendini iyi hissetmesidir. Kişiye özel sağlanan bu hizmetler ile morali yükselen hastaların iyileşme süreçleri hızlanmakta, düşük dirençli hastaların hastane enfeksiyonlarından korunmasına yardımcı olunmakta, bakım konusunda bilinçlenen ve eğitim alan yakınları ile aile bağları da güçlenmektedir. Özellikle yaşlı hastalarda gelişen ölümcül düşüncelerin yerini yaşama bağlanma duygularının alması, bu sağlık hizmetlerinin sağladığı en önemli yararlardandır. Elbette ki evde bakım hizmetleri yalnızca kas hastaları için değil, ekipman sağlanabildiği ölçüde kronik hastalığı bulunan kişiler için de verilmektedir. Ancak, bu hizmetlerin yaygınlaşabilmesi için bireysel çözümlerin yetmeyeceğinin farkında olarak, tüm ülkede bölge hastanelerinin ve sağlık kuruluşlarının belediyelerle işbirliği içinde bu alan çalışmalarına yönelmesi ve desteklenmesi de en büyük dileğimizdir.