Diş hekimliği mesleği, hekimlik kimliğinin yanı sıra sanatsal bakış açısı ve hasta psikolojisi ile de yakından ilişkilidir.
Bu boyutlarıyla ele alındığında, mesleki becerilerin edinildikten sonra sürekliliğinin sağlanması, yükselen bir çizgi ile gelişen teknikler, yöntemler ve ekipman kullanımının iyi uygulanmasını gerektirir.
Dental sektörde kaydedilen hızlı gelişmeler, medya ve teknolojinin de ivmelendirmesiyle sürekli diş hekimliği eğitim-öğretim faaliyetlerine de yansımaktadır. Diş hekimliği fakültelerinde verilen lisans ve lisansüstü eğitimde, var olan dinamik akademik personelin çalışmaları doğrultusunda eğitim etkinlikleri düzenli ve güncel olarak yürütülebilmektedir.
Ancak mezuniyet sonrası sürekli eğitim ve mesleki becerilerin korunması-ilerlemesi, günümüzde ne yazık ki çoğunlukla fakültelerin önderliğinde değil; dış kaynaklı, kısa süreli ve ticari kaygılara dayalı olması nedeni ile bilimsellik yönü ve verimi tartışılır etkinliklere bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Bu anlamda, esasen bu kanıta dayalı bilimsel sunuların yönlendiricileri de fakültelerimiz ve işbirlikleri ile güçlendirici ve yaygın etki oluşturucu diş hekimleri odalarının üstlenecekleri eğitim toplantıları ve kursları olmalıdır. Özellikle çok hızlı gelişen yeni dental teknolojiler ve materyaller ile klinik deneyimler, bilimsel çalışmaların verilerinin paylaşılma süresi dolmadan yol almak durumunda kalabilmektedir. Bu ise âdeta bilgi bulanıklığı içinde yön bulmak gibi doğru bilgi ve beceriyi ayırt etmeyi ve uygulamayı zorlaştırmaktadır.
Oysa akademik bilim insanlarının yönderliğinde, kanıta dayalı mesleki becerilerin geliştirilmesi ve uygulanması ile hekimlerimiz de yaptıkları ve yapacakları tedavilerden güvenilir ve öngörülebilir sonuçlara ulaşabilecek; hasta ve kurumlar da bu iyi klinik uygulayıcıların sunduğu sağlık hizmetlerinden optimum düzeyde yararlanabileceklerdir.
Bu amaçla, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak bir başlangıç niteliğinde örnek oluşturabilmek amacıyla Estetik Diş Hekimliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nı yürürlüğe koymuş bulunmaktayız. Bu bağlamda, tüm diş hekimliği fakültelerimizden de beklentimiz, ivedilikle sürekli mesleki gelişim için uygulamalı ve belgeli eğitim-öğretim programları oluşturarak mezunlarımızın yalnız olmadıklarını; her anlamda istedikleri bilgiye kolayca ulaşabilecekleri güvencesi verme yönünde destek gördüklerini duyumsamalarını sağlamalarıdır.