Felaket çok büyük üzüntüye ve sıkıntıya, onarılması güç, büyük zarara yol açan olay ya da durum olarak bilinir. Deprem, sel, tufan gibi durumlar doğal felaket olup hazırlıklı olunmayı gerektiren hallerdendir. Motivasyon güdülenme anlamına gelmekte olup bir sonuca ulaşma yolunda kararlı tutku, tutum yolunda uygun düzenleme yapmaktır. Bir bilim insanından felaket konusunda ihtiyacı optimal karşılayan, ötekinden beklentiyi en aza indiren ve arzusuna sınır getiren davranış, bilgi ve beceri sunması istenir. Bunun için uygulanabilir, ulaşılabilir ve güncel devam ettirilebilen sistem gerekir. Bu amaçla etkinlik planlayarak düzenleme yapar. Uygun araç ile gerekli dozda ve orantılı aktif uygulamada bulunma yetki ve yeterliği vardır. Bunlar tam ve etkin kullanılırsa o takdirde motivasyon için gereğini düşünebiliriz. Motivasyonun eksikliği, yetersizliği, dikkate alınmayışı tıbbi uygulama hatası olduğundan bu konu değerlendirme amaçlı olarak yazılmıştır. Bunun için gerekli ve yeterli olmanın yolu hazırlıklı olmayı gerektirir. Deprem ülkemizin gerçeği olduğundan bu konuyu öncelikle ele alarak güdülenme konusunda değerlendirme yapalım.
1. Gereksinim: Depremle ilgili öncelikle konaklama yerlerimizin güvenilir olmasına ihtiyacımız vardır. Bu konuda ikametgah yerlerimizin fay hattı ile bağlantısına dikkat edebiliriz. Binamızın güçlendirilmesine çaba harcarız. Yerleşim yerlerinin kolay ulaşılabilir yönüne de dikkat edebiliriz. Amaca uygun yeterli ve etkin ihtiyaçların belli merkezde bulunması temin edilir. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bu konuda liderlik yaptığından bu kurumla koordineli çalışılır. Gereksinim temininde sorun olduğunda toplumumuzdan yardım temin edilir. Bu konuda kan ve kan ürünleri temini önemlidir. Çadır, giysi, yiyecek ve su düzenlemesi hijyenik, sürekli, kolay ulaşılabilir ve güncel olmalıdır. Trafik aksamadan yürütülmesi için sadece görevli olanların hizmetinin öncelikli olması sağlanır. Adil olarak düzenleme önceliklenir. Hukuki açıdan çatışmalı olan durumlar mutlaka tutanak ile kayıt altına alınarak yetkili ve meşru kuruma bilgi verilir.
2. Kişisel farklılıkları tanımak: Felaket anı ile ilgili panik ve karmaşa çok artar. O halde bu konuda düzenleme yaparak Afad kuruluşumuzla ortak düzenleme planlayabiliriz. Felaket öncesi çalışmak kriz oluşumunu engeller. Kaotik duruma bağlı komplo teorilerinin önüne de geçme fırsatımız olur. Hangi araç ile nerede, ne zaman hangi müdahaleyi kim, nasıl, neden yaparak motive olabiliriz. Belirsizlik azalacağından toplumsal güven ile ilgili atmosferin uygun olması da sağlanmış olur. Görev tanımlamaları yapıldığından uygun ve etkin ilk yardım veya acil tedavi yapılır. Ölü varsa bu kişilere numara verilerek bulunduğu yer ve hal fotoğraf ve kamera kaydı alınır. Sonra usulüne uygun ölü toplama yerine götürülür. Kayıp kişilerle ilgili tutulan bilgiler bir merkezde toplanır. Sonra kimlik belirleme takımı kimlik bilgilerine uygun şahıslarla ilgili görüntü kıyası ve uygun tıbbi değerlendirme ile düzenleme yapar. Kimliğin mutlak doğru belirlenmesine çaba harcanır.
3. Felaket anı ile ilgili kaçış planımız olmalı. Bu çerçevede uygun düzenleme ile araçlarla hazırlık yapılır. Kaçış yerleri saptanır. Felaket anına ait prova yapıldığı için korku, belirsizlik azalır. Motive olunduğundan aşırı tedbir, az tedbir alınmamış olur.
4. Eğitim ve öğretim hizmetleri aksatılmamaya çalışılır. Gerekli ise ulusal yas ilanı sağlanır. İşbirliği öncelikli uygulamalar seferber edilir. Yapılması gereken iş ve düzenlemeler sıraya konulur. Kaygı ve korkusunu dile getiren kişi merkezde iken planlama ve uygulama yapılır.
5. İş sağlığı ve güvenliği konusu atmosfer olup sürekli, ulaşılabilir, tedrici, işbirliğine dayanır.
Saygı ve sevgi ile nice birlikteliğe ulaşma arzusu ile güdülenmemizin maksimum olduğu inancında olabiliriz.