Batılı ülkelerde 1960’lı yıllardan sonra, ülkemizde ise son 10 yıldır giderek artan oranlarda eşlerin doğum ya da sezaryen operasyonları esnasında doğuma eşlik ettiğini görüyoruz. Bu uygulama önceleri ülkemizde pek çok klinikte kabul görmedi. Doğum salonu ya da ameliyathane gibi bizler için bir hasta yakınının bulunmasının kabul edilemez olduğu bir ortama, ne amaçla olursa olsun eşlerin girmesini başlangıçta pek kabullenemedik. Ancak sonraki yıllarda bu uygulamanın potansiyel yararlarını görünce pek çok hastanemiz, belirli sınırlamalarla uygulamayı benimsedi. Peki babanın doğuma eşlik etmesinin doğum sancıları çeken, ya da epidural sezaryenle doğum yapmakta olan anneye yararları nelerdir:
Bu konuya “kanıta dayalı tıp” perspektifinden baktığımızda, elimizde yeterli prospektif çalışma olmadığını görüyoruz. Literatürdeki çalışmaların çoğu 1980’li yıllara kadar yapılan sistematik olmayan ve retrospektif çalışmalardır. Bu tip çalışmaların çok fazla bir bilimsel değeri olmadığını biliyoruz.
Baba adayının, doğum eylemi içindeki annenin yanında olması, onun elini tutup hem manevi ve hem de aktif destek vermesi her şeyden önce annenin korkularını azaltıp, özgüveninin artmasını sağlayacaktır. Doğumda yalnız olmadığını hissetmesi ve en güvendiği kişinin yanı başında olması doğum eylemini kolaylaştırıp doğum sancılarına toleransını artıracağı gibi, doğum süresi, doğum şekli, doğum komplikasyonları, doğum müdahaleleri, analjezik kullanımı gibi hususlarda da olumlu yönde katkıda bulunacaktır.
Günümüzde pek çok kadın “doğum olayını” yaşamlarının çok önemli bir parçası olarak görüyor ve bu anı doya doya yaşamak istiyor. İşte bu süreçte eşlerinin yanlarında olması onlara doğum macerasının daha da unutulmaz bir anı olarak kalmasını sağlıyor. Elbette aynı duygular babalar için de geçerli.
Ancak durum baba adayı açısından her zaman bu kadar olumlu değil. Pek çok erkek, doğum ağrıları çeken, terleyen, yorulan, hatta bağıran eşinin yanında kendini çok kötü hissedebiliyor. Hatta bazen ciddi sağlık sorunları yaşayabiliyor, fenalaşabiliyor. Yani doğum eylemi esnasında eşinin yanında olmak birçok erkek için önemli bir sağlık sorunu yaratabiliyor. Kanaatimce bunu önlemenin yolu eğitimden geçiyor. Anne ve baba adayının gebelik süresince birlikte katılacakları “doğuma hazırlık” kursları anneyi olduğu kadar babayı da doğum olayına hazırlıyor. Böylece baba adayı doğum anında neyle karşılaşacağını önceden biliyor.
Ülkemizde bu konuda yapılmış çok fazla prospektif araştırma yok. Genç meslektaşlarımızın “babanın doğuma girmesinin doğum eylemine etkisi” konusunda yapacakları araştırmalar kendi özgün datalarımızın oluşmasını sağlayacaktır.