Bu ay toplumda hekimlerin imajını olumsuz etkileyecek haberlerden biri de, büyük bir ilaç firmasından ayrılan bazı çalışanların doktor promosyonları ile ilgili itirafları(!) idi. Bu kişiler, firmalarının bilgisi dâhilinde doktorlara defter, kalem vb. gibi tanıtım materyallerinin yanı sıra kurutma makinesinden araç tekerleğine kadar pek çok hediyeler verdiklerini ya da doktorların ilaçlarını reçeteleme karşılığında bu malzemeleri kendilerinden talep ettiğini söylemişler.
Bu konu uzun yıllardır hep konuşuluyor, ama gerçekte böyle bir uygulama var mıdır, pek bilinmez. Elbette iki kişi arasında yapılan bir pazarlığı bilmemiz imkân dâhilinde değildir. Ancak kişisel gözlemim, hekim-firma ilişkilerinde böyle çirkin pazarlıklar varsa bile bunun çok münferit boyutta olduğudur. Tıpkı her meslekte olduğu gibi hekimler arasında da, ilaç ya da tıbbi cihaz firmalarıyla çıkar ilişkisi olanlar vardır mutlaka. Ama eminim ki yurt sathında fedakârca hizmet veren meslektaşlarımın çok büyük bir kısmına değil böyle bir promosyon yapmak, bunu teklif etmeye dahi cesaret edemezler.
Biliyoruz ki ilaç firmalarının gelirlerinin bir kısmı çeşitli promosyonlara ayrılıyor. Bunun bir kısmı kongre-sempozyum desteği olarak kullanılıyor. Burada da Sağlık Bakanlığı yerinde bir kararla her hekim için belli sınırlar koydu, yani bu işi kontrol altına aldı. Yani hekimler her bakımdan sıkı bir denetimde. Hâl böyleyken, birkaç münferit olayı yaygın bir uygulamaymış gibi göstermeye çalışanlara karşı tabip odalarımız devreye girmeli, soruşturma yaparak uygunsuz davranış içinde olanları saptamalı ve ülkemizde giderek saygınlığı azaltılmaya çalışılan meslek onurumuzu korumalıdır.
Bence asıl araştırılması gereken, “ucuz ham madde ile üretilen ve etkinliği azalmış ilaçlar” konusudur. Bu durum halk sağlığını cidden olumsuz yönde etkileyebilir.
Eğer ülkemizde susama yapılan zam sonucu simit fiyatları yüzde 40 oranında artıyorsa, ham maddesi yurt dışından getirilen bazı ilaçların fiyatları da yeniden değerlendirilmelidir. Ancak buna çözüm hiçbir zaman “ucuz ham madde satın alarak etkinliği azalmış ilaç üretmek” olmamalıdır.