Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hükümetlerin her yaşta ve yetenekte insanlar için fiziksel aktiviteyi artırmaya yönelik tavsiyeleri ne ölçüde uyguladığını ortaya koyan “Fiziksel Aktivite 2022 Küresel Durum Raporu”nu 19 Ekim 2022’de yayınladı.
194 ülkeden elde edilen verilere göre hükümetlerin, ülkelerindeki vatandaşların fiziksel aktivite düzeylerini artırarak hastalıkları önleyecek politikaları geliştirme ve uygulama düzeyi genel olarak düşük bulunmuştur. Raporda, zaten zorda olan sağlık sistemleri üzerindeki yükü azaltacak bu tür politikaların hızlandırılması gerektiği vurgulanmaktadır.
Daha fazla fiziksel aktiviteyi teşvik etmek için acil önlem alınmazsa, 2020 ile 2030 yılları arasında yaklaşık 500 milyon kişi, maliyeti yıllık 27 milyar ABD dolarını bulan kalp hastalığı, obezite, diyabet veya fiziksel hareketsizliğe bağlı diğer bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanacaktır. Fiziksel hareketsizliğin ekonomik yükü önemlidir ve yeni önlenebilir bulaşıcı olmayan hastalık vakalarının tedavi maliyeti 2030 yılına kadar yaklaşık 300 milyar ABD Dolarına ulaşacaktır.
Son yıllarda bulaşıcı olmayan hastalıklar ve fiziksel hareketsizlikle mücadeleye yönelik ulusal politikalar artmış olsa da, şu anda politikaların %28’inin finanse edilmediği veya uygulanmadığı bildiriliyor. İnsanları bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele etmeye motive etmek için, ülkelerin yalnızca yaklaşık %50’sinin son iki yılda bir ulusal iletişim kampanyası yürüttüğü veya kitlesel katılımlı fiziksel aktivite etkinlikleri düzenlediği ortaya çıktı. COVID-19 salgını yalnızca bu girişimleri durdurmakla kalmadı, aynı zamanda birçok topluluk için fiziksel aktiviteye ve fırsatlara erişimde eşitsizlikleri artıran diğer politika uygulamalarını da tetikledi.
DSÖ’nün “2018-2030 Fiziksel Aktiviteye ilişkin Küresel Eylem Planı“, okullar, birinci basamak sağlık hizmetleri ve işyeri gibi temel ortamlarda fiziksel aktiviteyi artırmak için daha fazla program ve fırsat sağlama yönünde 20 politika önerisi ortaya koymakta ve ülkelerin fiziksel aktiviteyi artırmalarına yardımcı olmaktadır. Yeni yayınlanan Küresel Durum raporu, bu tavsiyelere karşı ülkelerin ilerlemesini değerlendiriyor ve daha yapılması gereken çok şey olduğunu gösteriyor. Fiziksel aktiviteye ilişkin Küresel Durum raporundaki kritik bulgulardan biri, kamusal açık alan sağlanması, yürüme ve bisiklete binme altyapısının bulunması, okullarda spor ve beden eğitimi derslerinin olması gibi önemli politika eylemlerine ilişkin ilerlemeyi izlemek için küresel verilerde önemli eksikliklerin varlığıdır. Raporda, mevcut bazı verilerdeki zayıflıkların da ele alınması çağrısında bulunuluyor.
Rapor, daha sağlıklı olmak için bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadelenin anahtarı konumundaki fiziksel aktiviteye öncelik vermeye çağırıyor. Bunun için hükümetleri ilgili tüm politikalara fiziksel aktiviteyi entegre etmeye ve uygulamayı iyileştirmek için araçlar, rehberlik ve eğitim geliştirmeye davet ediyor.
Rapordan notlar:
- Ülkelerin %50’sinden azının ulusal bir fiziksel aktivite politikası vardır ve bunların %40’ından azı operasyoneldir.
- Ülkelerin yalnızca %30’u tüm yaş grupları için ulusal fiziksel aktivite yönergelerine sahiptir.
- Neredeyse tüm ülkeler yetişkinlerde fiziksel aktiviteyi izlemek için bir sistem rapor ederken, ülkelerin %75’i ergenler arasında fiziksel aktiviteyi izliyor ve %30’dan azı 5 yaşın altındaki çocuklarda fiziksel aktiviteyi izliyor.
- Aktif ve sürdürülebilir ulaşımı teşvik edebilecek politika alanlarında, ülkelerin sadece %40’ından biraz fazlası, yürümeyi ve bisiklete binmeyi daha güvenli hale getiren yol tasarım standartlarına sahiptir.
Kaynak (Çeviri): Dünya Sağlık Örgütü Haberleri
2 yorum
Sezer bey elinize sağlık güzel özetlemişsiniz, benim de yazdığım son yazımı yolladıktan sonra sizin yazınızı fark ettim. özde aynı şeyi vurgulamışız. Ben ve bir çok hekim aynı şeylerle karşılaştığımız için yazmıştım. Aslında tüm dünyanın ortak ve önemli bir sorunu, gelecek için de çözüm bulunabilmesi zor görünüyor, güzel günler diliyorum iyi günler..
Vaner Hocam yorumunuz için teşekkür ederim. Ülkemiz için kritik öneme sahip konulardan birisi olduğunu düşünüyorum. Fiziksel aktivite azlığına bağlı obezite ve ilgili hastalıklarda yüksek düzeyde artış var.