Diş tedavileri, üst düzeyde hasta-hekim uyumu gerektirir. Engelli bireylerin sağlık sorunları, yaşadıkları birçok sorun yanında en önemlilerindedir.
Ülkemizde dokuz milyona yakın engelli kişi bulunmaktadır. Bu bireylerin ağız ve diş sağlıkları, kullandıkları ilaçlar, beslenme şekli ya da ağız bakımlarının yetersiz kalışı gibi nedenlerle tehlikeye girmektedir. Engelli bireyle yaşayan kişilerin ise yakınlarının diş gelişimi ve ağız bakımı hakkında yeterli bilgi ve eğitime sahip olmamaları ve uygunsuz sosyoekonomik koşullar nedeni ile hastaların sorunları giderek artmaktadır. Öte yandan, Genel Sağlık Sigortası kapsamında olan engel derecesi yüzde 40 ve üzerinde engelli kişiler, diş tedavileri için engellilik durumunu belgelendirmek koşulu ile tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına veya serbest diş hekimliklerine doğrudan başvurabilirler, ancak ne yazık ki pek çok engelli hastamız bu uygulamadan habersiz sağlık sorunları yaşamaya devam etmektedir.
Engelli hastaların bedensel ve zihinsel travmalarının en aza indirgenmesi için diş tedavilerinin genel anestezi ünitesi ile geniş kapsamlı diş hekimliği hizmeti sunulan hastane ya da diş sağlığı merkezlerinde yapılması önerilir. İlgili yasa gereğince, özellikle zihinsel engelli hastaların genel anestezi altında yapılacak diş tedavisinde genel anestezi ve reanimasyon uzmanı, diş hekimi, hekim asistanı ve ameliyathane teknisyeninin bulunması gerekir. Zihinsel engelli hastaların büyük bir çoğunluğunun diş tedavilerinin lokal anestezi altında gerçekleştirilmesi pek olası değildir, Zihinsel engelli ya da iletişim kurulamayan ve algılama güçlüğü yaşayan bu hastaların diş tedavilerine başlamadan önce diş tedavisi yapılacak ortamın ve diş hekiminin engelli bireye sevdirilmesi, güven duyması ve ortama alıştırılması gerekmektedir. Ayrıca tedavi sırasında çıkabilecek olası bir komplikasyon durumunda bu hastalara yardımcı olabilmek için tam donanımlı ağız-diş sağlığı merkezi ya da hastane ortamı hizmeti sunulmalıdır ki, ilgili yasada anılan özel ağız ve diş sağlığı merkezlerinin birçoğunun klinik koşulları bunları sağlayamamakta ve gözler diş hekimliği fakültelerine çevrilmektedir. Ancak bu merkezlerde uzman kadrosu ile genel anestezi uygulaması yapılabilmektedir. Fakültelerimiz bu konuda üzerine düşen görevlerini uzun zamandır özveri ile gerçekleştirmelerine karşın hasta başvurusundaki artış randevu sisteminde istenmeyen gecikmelere neden olmaktadır. Burada yapılan diş tedavi ücretlerinin geri ödenmesindeki eksiklik de işin etik durumunun dışında kalması gibi görünse de tedavi giderlerinin karşılanması ve sonraki hasta gruplarına kaliteli hizmet sunumunun devamı için ekipman alımında kullanılacağından anlam taşır.
Fakültelerimizin beklentisi, engelli hastalara verilen tedavi hizmetlerinin yaygınlaştırılabilmesi, yeni merkezler oluşturulabilmesi ya da var olan diş tedavi merkezlerinin fizik koşullarının iyileştirilerek bu merkezlerde eğitim verilmesi için maddi ve manevi destek sağlanmasıdır.