Eş değerli sistemin gerekliliği
Akreditasyon, tıpta yaygın olarak çalışılan ve değer üretilen bir alandır. Tanımı, ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından kabul görmüş kriterlere göre bir kurumun aktivitelerinin bir sistem içerisinde değerlendirilerek yeterliliğinin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesidir. Bu suretle, kurumun diğer kurumlarla eşdeğerli olarak standart, performansa uygun çalıştığı ve hizmetin kaliteli olduğu vurgulanmış olur. Kurumun vizyon, misyon ve temel değerleri etkin ve devamlıdır.
Burada amaç hizmetin denetlenebilir özelliğinin ve sürekliliğinin sağlandığının gösterilmesidir. Hata analizine göre majör uygunsuzluk yoktur. Minör uygunsuzluk hoş görülebilir niteliktedir. Buna göre, takım çalışması performansa yansımıştır ve iş verimliğini azaltan durumlar denetlenmektedir. Çalışma barışı sağlanmıştır. Bu durum planla, uygula, kontrol et ve organize olarak düzenle aşamaları ile yapılmaktadır. Kurum; yetki, yetkinlik ve güvendir. Ülkemizde, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE), eş değerlilikle ilgili belgelendirme üzerine rehberlik etmektedir. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Sağlık Bakanlığı da bu konuda çalışılması gerektiğini kurumlara önermiştir.
Süreç ile ilgili durum analizi, kurum kimliğinin tanımlanması, hedeflerin belirlenmesi, eylemlerin belirlenmesi, hedeflere ilişkin performans göstergelerinin belirlenmesi, hedeflere ilişkin maliyet etkinliklerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Kurumun ve paydaşlarının başlıklarla ilgili güçlü, zayıf, fırsat ve tehdit yönünü etkin kılması beklenmektedir. Bilgi teknolojisi altyapısı etkin kılınmıştır. Eğitim sürekli olup, belge oluşturma zemini için uygun planlanmış ve geliştirilmeye devam edilmektedir.
Yönetim, organizasyon ve işleyiş belirgin ve görev tanımlıdır. Rekabet gücü geliştirilmeye ve denetime uygundur. Denetim hizmetleri iş birliği içerisinde koordine olmuştur. Çevre sağlığı ve güvenlik süreçleri etkin olup sürdürülebilir niteliktedir.
Eş değerli kurumların etkinliğinin ölçümünde kullanılan hata ile ilgili düzenlemeler hakkında birtakım etkinliklerle yazıları geliştirilecektir. Burada amaç; çalışan kişinin kurumda ne yapması gerektiğini açıklamak değil, tam aksine yapıldığında sorun olan, yapılmaması gerekenleri belirtmektir. Bu alandaki belirsizliği ortadan kaldırmaya yönelik belgeleri sunmak, güvenilir süreçleri açıklayarak kişisel özgürlük alanlarını genişletmektir. Kontrol edilmesi gereken durumlar hata önlenmesine, yani kalite geliştirilmesine yöneliktir. Bu durumda öngörülebilir, önlenebilir etkinliklerle çalışma alanında barış iklimine de katkıda bulunulacaktır.
Sonuç: Akademik aklımızda bulunması gerekenlerle ilgili süreçleri aktarma vizyonumuzu, misyonumuz çerçevesinde takım olarak geliştirmeye çalışacağız.
Saygı ve sevgi ile…