Giyilebilir duygu sensörleri
Deri iletkenlik sensörleri günümüzde aile hekimleri, kardiyologlar, iç hastalıkları uzmanları, nörologlar, psikiyatristler, psikologlar ve fizyoterapistler tarafından kliniklerde ve hastanelerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Eşyaların interneti (IoT) esasına dayanan sensör teknolojisi ile bir insanın duygusal durumunu tanımlamak artık mümkündür. IoT odaklı kalp atış hızı, heyecan, mutluluk, endişe, üzüntülü durum, EKG, kan şekeri düzeyi, kan basıncı ve vücut ısısı ile ilgili verilerin toplanması 2018’den beri mümkündür. Bu tür IoT teknolojisi sağlık insan gücü kullanımına kıyasla düşük maliyetlidir, kullanımı kolaydır ve çok çeşitli kullanım imkanlarına sahiptir. Hali hazırdaki aksamaların da insan faktöründen kaynaklandığı ve insan faktörünün hatalarını minimuma indirdikçe sürecin mükemmelleşeceği öne sürülmektedir.
Akıllı saatler, sağlıkla ile ilgili giyilebilir cihazlar, potansiyel sağlık sorunları ve diğer olası sorunlarını koruyucu tıp yaklaşımlarını benimseyerek çözebilmektedir. Günlük sağlıklı yaşam alışkanlıklarını koordine etmeye yardımcı olan teknolojiler artık hayatımızdadır. Önümüzdeki yıllarda evlerimiz mecburen akıllı olacaktır. Pandemi dışarıda, biz içeride ev-iş yeri-sağlık üssü şeklindeki barınaklarımızda yaşam mücadelesi verip dijital odaklı gönüllü yaşamı başlattık sayılır. Sokaklar artık boş; dijital meydanlar, yollar yoğun. Her ne kadar insanlar yoğun olarak sokaklarda olabilseler de sokakta hayat artık yok.
Gene de sokaklarda ulaşıma ihtiyaç duyulduğunda araç üreticileri sürücüsüz veya sürücünün uyuşukluğunu, huzursuzluğunu ve endişesini yöneten araçlar üreterek hali hazırda yol güvenliğini artırmak için araç içi duygu algılama sistemlerini üretmeyi başardılar. Örneğin Panasonic Corporation’ın yeni algılama teknolojisi, temassız bir şekilde bir kişinin duygularının sıcak veya soğuk olma hissini algılayabilen çiplerini çoktan ticarileştirdi bile. Bu bilgiler bir sürücünün uyanık kalmasına yardımcı olmak için ve uyuşukluğunu tahmin etmek için son derece elverişlidir. Termal algılama ve izleme işlevini birleştiren sistem, sürücünün sürüş sırasında rahatça uyanık kalmasına yardımcıdır. Uyuşukluk seviyesi yüksek olduğunda sesli bir alarm vererek sürücüye dinlenmek için komut vermektedir.
Sonuç
Tıp, reklamcılık, robotik üretim, sanal gerçeklik, oyun, eğitim, güvenlik, otomotiv endüstrisi, ev aletleri vb. gibi çeşitli alanlar duygu algılama teknolojisinden önemli ölçüde yararlanmaktadır. Teknolojiden kaçamadığımıza göre, stratejik planlamacılar ile geleceğin ürünlerini kullanabilmek için hazırlanma zamanıdır. Ancak bu şekilde empati kuran akıllı makinelerin dünyayı daha yaşanılır bir yer haline getireceğinden emin olabilirsiniz.