Sağlık hizmetlerinin kalitesini artarken ve sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşırken dünyada nüfus da hızla artmıştır. Yaşam beklentisi arttıkça ve yaşamın süresi nitelikli olarak uzadıkça, sağlık hizmetlerine yönelik gerek özel, gerekse kamu harcamaları da ülkelerin maliyelerini baskı altına almıştır.
Sağlık hizmetleri her zaman pahallıdır. Sağlık maliyetlerini kontrol altına almak büyük bir sorundur.
Özellikle Covid 19 salgını sürecinde; bu tip zorlukların üstesinden gelmek için eşyaların internetinin kullanımı devreye girmiştir.
Eşyaların interneti sehven nesnelerin interneti olarak güzel Türkçemize çevrilmiştir. Oysa nesneler değil, eşyalar bizlerle iletişim kuracaktır. Dinleyecek, anlayacak ve konuşacaktır.
Eşyaların internetinin (IoT) en güncel bir örneği, “Microsoft Enterprise Services” tarafından ayna nöron tedavisi için “Ulusal İş Kazalarına Karşı Sigorta Enstitüsü (INAIL)” ile birlikte oluşturulan “Kinect HoloLens” Destekli Rehabilitasyon Deneyimi (KHARE) platformudur.
KHARE platformu, uygulayıcıların konumlarına bakılmaksızın hastalar için bütünsel ve kişiselleştirilmiş fizik tedavi programları oluşturmakta ve yaptırmakta son derece iyi sonuç vermiştir.
KHARE platformu, Microsoft’un Azure IoT Suite’ine bağlandığı takdirde; doktorlar, fizyoterapistler 30 dakikalık bir fizik tedavi seansından istedikleri tüm tedavi verilerini anında verileri görebilirler ve müdahale edebilirler.
Diğer bir örnek, aşıların önerilen bir sıcaklıkta depolanması, elektrik gücünün güvenilirliği ve bozulmaya yol açan envanter hataları gibi aşı yönetiminde temel sorunları ele alan aşılar için kullanışlı Akıllı Buzdolabı’dır. Weka Sağlık Akıllı Sağlık Teknolojileri ve Çözümlerinin CEO’su Alan Lowenstein’a göre artık sağlık hizmetlerinde tüm araç ve gereçler dile gelerek sağlık profesyonelleri ile önümüzdeki iki üç yıl içinde bire bir iletişim kuracak adeta konuşacaktır.
Akıllı Buzdolabı, 2017 yılından beri aşıların doğru sıcaklıkta saklanmasını sağlamak için uzaktan izlemeye izin vermektedir. Akıllı otomatik envanter yönetimi hizmetleri, makine öğrenmesi yöntemiyle, klinisyenlerin kendilerini rahat hissetmelerine ve aşıların, iaçların saklanması konusunda güncel bilgilere sahip olmalarına olanak tanımaktadır. Özellikle Covid 19 salgınıda aşıların bozulmasının önüne geçmek, tek bir doz aşıyı bile ziyan etmemek için bu tip akıllı, iletişim kuran ve konuşan sağlık teknolojileri yaygınlaşmıştır. GELECEK GELİYOR. KULLANMAYA HAZIR SAĞLIK PROFESYONELLERİ YETİŞTİRMEYE HAZIRMIYIZ…….???