Hastanelerde bakım ve tedavi giderlerinin günden güne artması ve yatak kapasitelerinin sınırlı olması, özellikle yaşlıların, kronik ve ölümcül hastalığı olanların evde bakımını gündeme getirmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nde Sigorta şemsiyesi altında ve bazı Avrupa ülkelerinde Sosyal Hizmetler kapsamında yıllardır yürütülmekte olan bu hizmet, ülkemizde bazı girişimcilerin, evlere yerleştirdiği profesyonel nitelikleri tam olarak bilinemeyen, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerden gelmiş olan göçmen kadınlar tarafından yürütülmektedir. Kimi girişimciler ise, bakım ve tedavide gereksinim duyulan araç ve gereçleri evlere kiralamaktadır.
Söz konusu alandaki bu uygulamanın, iyi planlandığında; hastaneler, hasta ve hasta aileleri için de yarar sağlayabileceği umulmaktadır. Hastanelerin yükünü azaltarak tedavisi kesinlikle hastanede yapılması zorunlu olan karmaşık vakalara yer açmak sistemin hastanelere getirisi olacaktır. Hastaya Bütüncül Bakım verilmesinde elverişli olabilecek bu uygulamanın aynı zamanda, bireylerin; durum, eğitim gereksinimleri ve evin koşul ve olanaklarını yerinde belirleyerek, eğitimin gereksinimlere uygun ve gerçekçi yapılmasını sağlayacağı düşünülmektedir.
Evde Bakım’ın hasta ve ailesine diğer bir getirileri ise, bakım ve tedavi giderlerini düşürmek, hastayı hastanede yatmanın getirdiği güçlüklerden ve hastane enfeksiyonlarından korumak, hastanın evinde ailesiyle beraberliğini sürdürmek ve aileye hastalarına bakmanın verdiği huzuru yaşatmaktır denilebilir.
Ancak, anılan beklentilerin karşılayabilmesi, sistemin profesyonellerce, profesyonel çerçevede ele alınması koşuluna bağlıdır. Bu bağlamda, ülkenin sağlığından sorumlu olan Sağlık Bakanlığı’nın denetiminde olmak kaydıyla öncelikle yapılması gerekenler; Evde Bakım hizmetlerinin tanımının yapılması, kapsamı, amaçları, hedefleri, standartları, bunları ölçecek kriterler ve etik kuralların belirlenmesi olmalıdır.
Evde Bakım Hizmetleri; hastanın hastalığına, genel durumuna ve bireysel gereksinimlerine göre planlanır ve uygulanır. Ekip elemanları da yine aynı faktörler doğrultusunda belirlenir. Hekim, hemşire, sosyal danışmanlar ekibin vazgeçilmez üyeleridir. Gereksinime göre ekibe, fizyoterapist, psikolog gibi üyeler de katılabilir. Ekip başkanı da yine hastanın durumuna göre belirlenmelidir.
Sistemin başarısında; dokümantasyon, ekip üyeleri arasında yazılı-sözlü iletişim, hasta hakkında bilgi ve gelişmelerin paylaşılacağı ekip toplantılarının önemi büyüktür. Söz konusu bu öğelerin aynı zamanda ekipte çalışanlara, yaptıkları işlerin sonucunu almanın, diğer bir deyişle hastadaki değişikliği görmenin ve paylaşmanın getirdiği doyuma ulaştırma ve daha iyi şeyler yapmaya güdüleme gibi yararları da vardır.
Bu alana artan gereksinimin; ekibi oluşturan meslek mensuplarının müfredat programlarının Evde Bakım kavramı doğrultusunda geliştirilmesini zorunlu kıldığı da unutulmamalıdır.