2017 Türk Jinekoloji ve Obstetrik Dermeği kongresi nedeniyle biz kadın doğumcular, yine Antalya’dayız. Henüz yeni gelmişim, kongre daha başlamamış, açılış akşama, etrafa bakındığımda Gaziantep’ten Dr Samet Bayrak ve eşini görüyorum. Kahvaltıdan sonra, bir Rus ressamın şehirdeki Atelyesine gideceklerini söyleyerek, beni de davet ettiler. Ressam ve arkadaşı, bir minübüsle gelip bizi otelimizden aldılar.
Samet Bayrak hem doktor, kadın doğum uzmanı, hem bilirkişi, hem de tarihçi. Meşhur, Gaziantep savunmasını enine boyuna araştırıyor. Samet ve arkadaşları, yakın tarihimize ışık tutacak olan, dönemin tarihi belgelerini Fransızlardan satın alarak, Türkçe’ye tercüme etmeye başlamışlar.
Zamanın Antep direniş ve savunmasını, ben de biraz biliyorum. Kurtuluş savaşı henüz başlamamış. Antep Fransızların işgali altında, halk bunu içine sindirememiş, silahına sarılmış, başlamış kendini savunmaya. Öyle muhteşem bir savunma ki, sonunda Fransızlar, pes ederek, şehri terk etmek zorunda kalmışlar. Hem de daha kurtuluş savaşımız bile başlamadan once!
Antep ve Maraş, kendi savunmalarıyla, ülkemiz için güzel bir örnek oluşturmuşlar, bu nedenle de 1920 de henüz kurulan Büyük Millet Meclisi Antep’e tıpkı Mustafa Kemal’e verildiği gibi, Gazi’lik ünvanı vermiş. O, artık Gaziantep adını almış. Mustafa Kemal’in nüfus cüzdanı da, bizzat Gaziantep Nüfus Müdürlüğü’nden çıkartılmış.
Samet bey, ziyaretimizi yolda anlatmaya başladı. Gaziantep savunması ile ilgili olarak, bir müze kurmaya karar vermişler. Büyükşehir belediye başkanları Fatma Şahin hanımın da olaya sahip çıkmasıyla, önce kırkbeş dönümlük arazi alınmış. Inşaatı tamamlanmak üzereymiş.
Antep harbini tasvir eden resimleri hazırlaması için, Anıt Kabir müzesinin resimlerini de yapan, Rus ressam Aleksander Samsonov ile anlaşılmış. Kendisine zamanın belgeleri, fotoğrafları verilmiş. Çalışmalar için, Antalya, Döşemealtı organize sanayide, iki atelye yeri tutulmuş. Aracımızı Aleksander kullanıyor. Yanında, olayları tasvir eden maketleri hazırlayan ve bizim de tercümanlığımızı yapan, Azeri asıllı Gürcü Elhan Piriev var.
Atölyelerde hazırlanmakta olan resimleri görüyoruz. Her biri on iki metre boyunda, otuz metre uzunluğunda. Yanlış yazmadım, 12×30 metre. Ikisi bitmek üzere. Toplam dört tane olacakmış. Bu arada, olayları tasvir eden maketler ve zamanın Fransız tanklarının yapımına da başlanılmış.
Atelyede çaylarımızı içerken, zaman içinde kendilerine, boyamalar için ayrıca 8-10 genç ressamın da yardım ettiğini anlattılar. Babası da ressam olan Samsonov, Moskova Güzel Sanatlar Üniversitesi mezunu. 1987 yılından beri Grekov Askeri Ressamlar Stüdyosu’nda çalışıyor. Kendisine, 2004 yılında, ‘Rusya Devlet Sanatçısı ‘ ünvanı verilmiş. Pek çok ödülü var. Sanatçı daha çok, tarihi-askeri tarzda resimler yapıyor. Anıt Kabir’in dışında, İstabul Harbiye Askeri Müzesi, Manisa Büyükşehir ‘Çanakkale Şehitleri Müzesi’ resimlendirmelerini de yapmış.
Samsonov bana, ‘Resimlerle Türkiye Terihi’ adlı kitabını, imzalayıp hediye etti. Bu bilgileri de oradan öğrendim.
Atelyelerde yapılanlardan, ben şahsen çok etkilendim. Henüz tam bitmemiş olsalar da, resimleri gördüğümde, kendimi Antep savunmasının tam da ortasında buldum. Şehitler boşuna şehit olmuyor. Her yapılanın bir bedeli, bir de şerefi de var. Gazilerimiz ve şehitlerimiz asla unutulmazlar, unutmamalıyız.
Medyada, gazete ve TV kanallarında, daha çok olayların, olumsuz tarafları, aykırılıkları ve çirkinlikleri görülüp, resimlenir. Köşe yazılarında da onlar yazılır.
Ben, burada size, Gaziantep’te yapılan güzellikleri göstermeye çalıştım. Ülkemiz, bana göre oldukça gelişmiş ve çok güzel bir ülke. Ülkemizde, güzel işler de olmuyor değil. Birilerinin, köşe yazarı ve gazetecilerin, bu güzelliklerin gösterilmesine katkılarının olması gerekiyor. Işte, tam ben de bunu yapıyorum.
Bu nedenle Gaziantep Savunması Müze çalışmalarını başlatanları, başta büyükşehir belediye başkanı sn Fatma Şahin, Dr Samet Bayrak, ve çalışma arkadaşlarını gönülden kutluyorum. Müze açıldığında da, gelip görmeyi çok istiyorum.