Ben sayın Başbakanın hastalığının niteliğini bir doktor olarak haberlerden halen anlayamadım.
Parkinson sendromu mu?
Myastenia gravis mi?
Her ikisi mi?
Bir hastaya uzaktan teşhis koymak ne kadar zor!
Hiyerarşik bir sistemde Başbakan da hastalansa hastalığına kesin tanı koyan bir kurul oluşamıyor.
Sistem bireyleri ve kurumları ya birey olarak yüceltmek istiyor ya da kurum olarak yüceltmek istiyor.
Çağdaş bilimsel gelişmeler istediği kadar düşünsel – kurumsal gelişme sürecini yaşasın, spesifik/ branş/ dal ayrıntılarına yönelsin, bizim ülkemizin kimi çevreleri hiyerarşik disiplinden evrensel ilkeleri içeren disipline evrilemiyor. Evrilemeyince de gelişemiyor. Gelişemeyince de çağı yakalayamıyor. Çağı yakalayamayınca da ya bireyleri yüceltiyor ya da kurumları yüceltiyor.
Böyle bir yaklaşım tarzı hastalıkları “sistem bilim” veya “organ bilim” yaklaşımı ile analiz ederek değerlendirip takdim edemiyor.
Ve aradan yıllar geçmesine karşın Parkinson mu değil mi gibi spekülasyonlarla toplum yanıltılıyor. Parkinson hastalığı ile ilgilenen doktorlardan oluşan kurul aylar önceden karar verip kamuoyunu tatmin etmesi mümkün iken, neden yapılmadığını ancak yukarıdaki anlatmaya çalıştığım “yaklaşım kültürü” engellemiş olabilir.
Parkinson sendromu tanı ve tedavisi konu ile ilgilenen uzmanların işidir. Ancak bizim gibi kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve çelişkileri çözmek gibi misyon yüklenmiş insanların sorumluluklarını hatırlatmaları da kaçınılmaz olmaktadır.
Parkinson herkesin sıkça duyduğu bir hastalıktır.
Tanımlarsak, ekstrapiramidal motor sistemi ilgilendiren bir hastalıktır. Dopamin eksikliği soncunda substantia nigra’daki hücre dejenerasyonu ve buna bağlı hipokinetik ve hipertonik hareketler görülüyor.
Nasıl tanırız?
Hastada istirahat esnasında özellikle ellerde titreme (tremor) görülüyor. Titreme kaybolur, heyecanla artar.
Kendiliğinden oluşan ve reaksiyonel hareketlerde eksiklik (hipokinezi) görülür. Yüz donuktur. Yüz mimikleri azalmıştır (Maske yüz).
Yürürken kollar eşlik etmez, Küçük adımlarla yürünür. Terleme artar. Yağ yapımında artış vardır. Kabızlık ve idrar tutma vardır. Psikolojik bozukluklar (depresyon, düşünmede zorlanma) olabilir. Bu gözlemde bulunan her birey Parkinson düşünmeli ve hastalığa saygı duymalıdır.
Alınacak önlemler gelecek yazılarda
27
önceki yazı