‘Amerikan Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS), gelecek yıllarda (2020-2026), en hızlı büyüyecek meslekleri açıkladı. Bu iş kollarına olan talep, %105 artmış. Doğal olarak, gelirler de ayni şeklide yükseliyormuş. ‘The Best Schools’un derlediği bilgiler doğrultusunda oluşturulan liste şu şekilde belirlenmiş.
Güneş Enerjisi Tesisatçıları: Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelik son zamanlardaki güçlü küresel baskı, bu alanda çalışacaklar için yeni iş imkanlarını da birlikte yaratıyor. Spesifik olarak, güneş enerjisine olan talep, %105 gibi şaşırtıcı bir oranla, önümüzdeki on yıl için öngörülen en yüksek büyüme ve kariyer alanı olarak güneş enerjisi tesisatçıları görülüyor.
Rüzgar Türbini Teknisyenleri: Ayni şekilde, yenilenebilir enerjiye olan ihtiyaçlardan kaynaklanan, rüzgar türbini servis teknisyenlerine olan aşırı talep de giderek artıyor. Bu mesleğin, önümüzdeki on yılda %96 oranında büyümesi bekleniyor.
Evde Sağlık ve Kişisel Bakım Yardımcıları: Tüm dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde daha fazla olmak üzere, ortalama yaşam giderek artıyor. Günlük aktivitelerinde yardıma ihtiyaç duyanlara yönelik, ev yardımı sağlarlar. Evde sağlık yardımcıları sadece yaşlılara hizmet etmese de, müşteri tabanının önemli bir bölümünü onlar oluşturuyor. Kişisel bakım yardımcıları da, evde sağlık yardımcılarına benzer şekilde, ekstra yardım ve bakıma ihtiyacı olan nüfusa, günlük yaşam gereksinimleri sağlamak suretiyle hizmet ederler.
Doktor Yardımcıları: Doktorlar, özellikle cerrahlar ve diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte çalışan doktor yardımcıları, sağlık bakım ortamlarında hastaların tıbbi geçmişlerini gözden geçirmek ve haklarında bilgi toplamak, tedavilerinde ilerleme ve gelişimleri değerlendirmek, hastaları bakım prosedürleri konusunda eğitmek gibi çeşitli görevleri yerine getirirler.
Genetik Danışmanlar: Genetik danışmanlar, adından da anlaşılacağı gibi, genetikle ilgili riskleri ve kalıtsal koşulları değerlendirir. Kendilerine başvuranlara, bulgular konusunda danışmanlık verirler.
Pratisyen Hemşireler: Çeşitli hastalara yönelik, gelişmiş hemşirelik hizmetleri sunarlar. Hastaların gerekli ihtiyaçlarını değerlendirip, bakım planları hazırlayan birincil veya özel bakım sağlayıcıları olarak görev alırlar.
Fizik Tedavi Yardımcıları ve Terapi Asistanları: Fizyoterapist yardımcıları, iyileşme ve rehabilitasyon sürecinde olan hastalara yardımcı olmak için, fizyoterapistlerle birlikte ve onların doğrudan gözetimi altında çalışarak, pratik olarak, kritik bir rol üstlenirler. Ergoterapi asistanları da, benzer şekilde, ergoterapi uygulamalarının sorunsuz çalışmasını sağlayan ve hastalara eksiksiz hizmet içeren görevleri yerine getirirler.
Tıbbi Yardımcılar: Sağlık alanı, giderek genişleyip büyümeye devam ettikçe, bilgili ve yetenekli yardımcılara olan ihtiyaç da giderek artmaktadır. Tıbbi yardımcılar; hastaneler, özel muayenehaneler ve diğer sağlık tesisleri dahil olmak üzere çeşitli tıbbi ortamlarda önemli rol oynamaktadırlar. İşteki görevleri, sağlık kayıtları tutma, zamanlama ve veri girişi gibi, bir takım idari görevleri içerir. Tıbbi yardımcılar ayrıca, hayati belirtileri ölçmek, ilaç uygulamaları ve sıvı örneklerini hazırlamak gibi, temel sağlık görevlerini de yerine getirirler.
İstatistikçiler: Bu iş kolu çalışanları, matematikçiler gibi, çok çeşitli alanlarda verileri analiz eder ve uygularlar. İstatistikçiler, ileri düzeyde istatistiksel yorumlama, tahmin ve matematik bilgilerini kullanarak, hükümet, araştırma kurumları, üniversiteler, finans ve sigorta şirketleri, sağlık hizmetleri ve danışmanlık hizmetleri firmalarıyla birlikte çalışırlar.
Yazılım Geliştiricileri: Günümüzde, kişisel bilgisayarın olağanüstü artışıyla birlikte, yazılım geliştiricilerine olan ihtiyaç da giderek artmaktadır. Akıllı telefonların, tabletlerin, bluetooth tabanlı bilgi işlem ve daha kolay erişilebilir bilgisayar teknolojilerinin gelişmesiyle, uygulamalarda, uzman yazılım geliştiricilere olan talebin giderek daha da artması bekleniyor.
Bilgi Güvenliği Analistleri: Bilgi güvenliği analistlerinin, bilgi sistemleri, donanım ve yazılım hakkında, kapsamlı bir bilgiye sahip olmasının yanı sıra, veri güvenliğine yönelik tehditler ve bunlara karşı koruyucu önlemler hakkında da güncel bilgileri olması gereklidir’. (hurriyet.com.tr)
İyi de benim canım kardeşim, bu mesleklerden başkası yok mu? diyenleri duyar gibiyim. Var, var. Yukarıdaki en hızlı gelişecekler grubu içinde ve dışında, şimdi ve gelecekte, daha popüler olacak meslekler olarak:
Yapay zeka mühendisliği, Robotik mühendisliği, Robot koordinasyon uzmanlığı, Siber güvenlik uzmanlığı, Veri analiz uzmanlığı, Veri güvenliği uzmanlığı, Yazılım ve uygulama geliştiriciliği, Oyun geliştiriciliği, Sentetik biyoloji uzmanlığı, Mekatronik mühendisliği, 3D Yazıcı Uzmanı/Mühendisliği, Alternatif Enerji Mühendisliği, İklim (Hava Durumu Kontrol) Mühendisliği, Dijital Yol Denetleyiciliği, Dijital İçerik Uzmanlığı, Dijital pazarlama uzmanlığı, Dijital Rehabilitasyon Uzmanlığı, Biyometrik Yüz Okuma Uzmanlığı, AR (Artırılmış Gerçeklik) Geliştiriciliği, Kişisel Marka Danışmanlığı, Kentsel Tarım Uzmanlığı, Sanal Gerçeklik Geliştirici/Tasarımcılığı, Kullanıcı Deneyimi Tasarımcılığı, genel olarak bakıldığında, bilgisayar–bilişim teknolojileri, iş idaresi, sağlık bilimi, hemşirelik, sağlık yönetimi, psikoloji, insan kaynakları, grafik tasarımı, muhasebecilik ve diğer yakın meslekler sayılabilir. Hatta, aralarında aktüerya uzmanlığı, blockchain uzman ve geliştiriciliği, IoT uzmanlığı ve drone pilotluğu bile varmış. Merak eden gidip araştırsın.
Bunların bir kısmını yeni duydum, yeni gördüm. İyi de, bu meslekleri kimler bulup da çıkarıyor karşımıza? Kimler olacak, yenilikleri bulanlar, keşifleri/icatları yapanlar, bulmak için kafalarını patlatacak kadar çok çalışan, dirsek çürüten, ileri-geri zekalılar. Gelişmiş, bilim ve teknolojide ileri gitmiş ülkeler. Çok üretip, çokça satarak, bolca para kazanıp zengin olan ülkeler. Kısacası, dış mihraklar. Başta ABD olmak üzere, gelişmiş ülkelerdeki bilimsel ve sosyal gelişmelerin, kısa bir süre sonra, ülkemizde de olacağını akılda bulundurmamız lazım. Gençlerimizin, ileride çalışacakları meslekleri seçme aşamasında, bu ve benzeri toplumsal gelişmeleri de gözlemleyerek, yukarıdaki iş kollarını da, dikkate almaları gerekiyor.
5 yorum
Çok güzel bir çalışma benim duymadigim meslekler var ama dikkate almakta yarar var teşekkürler Haldun
Çok güzel derlenmiş ve yazıma dökülmüş👏👏👏
Teşekkür ederiz
Ama dede öğretmen de olması gerekiyor.
Çok doğru Kemal, öğretmenlik, varoluşumuzdan sonsuzluğa kadar devam edegelen çok önemli bir meslek. Bilim ve keşifler ilerledikçe öğretilecek konular da giderek artmakta.