Kelime anlamı olarak “layık olma, yeterlilik, uygunluk” anlamına gelen liyakat, ilerleme ve gelişme için hayatın her aşamasında gerekli temel unsurdur. Gerek kurumlarda, gerekse devletteki görevlendirmelerde terfilerde dikkat edilmesi gereken ana husustur.
Bugünlerde televizyonlarda izlediğimiz bir dizi var: Kuruluş Osman. Orada tarih kitaplarımızda yazmayan bir konuyu öğrendik. Osman, Ertuğrul Gazi’nin en küçük oğludur. Fakat babası öldükten sonra liyakat esasına göre göreve gelen Osman Bey, bir imparatorluğun temelini atmıştır.
Bir şirkette ya da kurumda liyakat esasına göre terfi eden kişi, çalışırken her zamanki iş disiplini ve özgüveni ile çalışır. Belki her zaman amirlerinin istediklerini yapmaz. Onları yorumlaması, eleştirmesi bazen amirler açısından sinir bozucu olabilir ve ama çalışma prensibini bozmaz. Kendi fikrini söylemekten, zaman zaman amirlerini eleştirmekten çekinmez. Farklı fikirlerin, farklı bakış açılarının harmanlanması ile ilgili kurumlar gelişir, yükselir ve başarıya ulaşırlar.
Hak etmediği halde kişisel ilişkilerle makam mevki elde eden kişiler, bu makamı yetkinlikleri ile elde etmediklerinin farkındadır. Bu nedenle çalışırken amaçları onları bu göreve getirenlere hoş gözükmektir. Asıl amaçları amirlerinin gönlünü hoş tutmak ve onları kızdırmamaktır. Astlarından devamlı olumlu sözler duyan, hiç eleştirilmeyen, bilgileri ve yetkinlikleri farklı önerilerle sınanmayan amirler o gün için mutlu olabilirler. Fakat bu kurum zamanla sıradanlaşır ve süregelen aksaklıklar kurumu zamanla yıpratır. Kurum itibarını ve güvenirliğini kaybetmeye başlar. Sonunda hem kurum, hem de haksız yere atanan kaybeder. Kurumların ilerlemesi için liyakata önem verilmesi gerektiği bilinen bir gerçektir. Zaman zaman uygulamada sıkıntılar yaşansa da, bu durumun uzun dönemde kimseye fayda sağlamayacağı aşikardır. Kısa dönemde kazanç gibi gözüken küçük avantajlar, uzun dönemde hem haksız yere terfi eden kişiye, hem de onu bu göreve getirenlere sorun oluşturacak ve önce bu kişiler sonra da kurum bundan zarar görecektir. Bu nedenle her türlü görevlendirmede liyakata önem vermeliyiz. Liyakat ile yapılan görevlendirmeler, diğer çalışanlar için de örnek olacak ve onlar da terfi için işlerini doğru yapmanın en temel prensip olduğunu göreceklerdir.