Görevin ayrılmaz bir öğesi olan yetkinin görevlilerce kullanılmaması ya da üstler tarafından kendilerine verilmemesi ya da sınırlandırılması durumunda görevlerinin yerine getirilmesi de engellenmiş olur. Örneğin bir yöneticinin bazı görevlerin yürütülmesinde gereken parayı kullanma yetkisine sahip olmaması ya da herhangi bir nedenle yetkisini kullanamaması durumunda yönetici sorumluluğunu taşıdığı görevleri yerine getirmez. Konuya hemşirelikten bir örnek verilecek olursa, hemşirelerin görev kapsamı içinde yer alan hasta eğitimini olması gerektiği biçimde yapmadıkları görülmektedir. Oysa hasta eğitimi, hemşirelik bakımının ayrılmaz bir parçasıdır ve Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği\’nde de belirtildiği gibi hemşirenin görevleri arasında yer almaktadır. Bu da göstermektedir ki hemşireler hastaya eğitim verme yetkisine sahip oldukları halde bu yetkilerini kullanmamakta ve görevlerini yerine getirmemektedirler. Kendilerine bunun nedeni sorulduğunda ise, hekimlerin kendilerini engellendiklerinden yakınmaktadırlar. Hastanelerin hiyerarşik yapısında, hekim-hemşire arası bir ast üst ilişkisi olmadığı halde, hekim gerçekten hemşirenin hastaya eğitim yapma görevini bir biçimde engelliyor olsa da hemşirenin konuyla ilgili sorumluluğunu, görevi ihmali suçunu ve hesap verme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Hemşirelik mesleği, hastayı bir bütün olarak ele almayı, hastaneden çıktıktan sonra hastalığı ile ilgili yapması ya da yapmaması gerekenlerin hastaya anlatılmasını ve bazı işlemlerin uygulamalı olarak gösterilmesini, öğretmesini öngörür. Hemşirelerin öğretmekle yükümlü oldukları konular arasında, hasta gereksinimine göre, hijyen; hastalıklardan korunma; sağlıklı beslenme; diyabet gibi bazı kronik durumlarla baş edebilme, diyabette ayak bakımının önemi ve bakımın hastaya uygulamalı olarak öğretilmesi; kolostomiden sonra, durumla ilgili bilgi verilmesi ve stoma bakımının kendisine gösterilmesi, tedavide çok önemli bir yeri olan hastalığın kabul edilmesinde yardımı olacak bilgilerin hastaya aktarılması; kadın hastalara meme muayenesi gibi konular vardır. Hemşireler bu eğitimi, hastaların, hastalıktan kaynaklanan gereksinimlerini, hastalığı ile ilgili duygu ve düşüncelerini, bilgi düzeylerini, algılama kapasitelerini ve diğer özelliklerini dikkate alarak yaparlar. Hastanın hastalığı, hastalığa ilişkin duyguları, bilgisi ve erişkin eğitimi kuralları yapacağı eğitimde hemşireye yol gösterir. Hemşire bunlardan bir kısmını hasta yatarken bir kısmını da Taburculuk Eğitimi kapsamında hasta evine giderken yapar.
Hemşirelerin, bu görevlerini yeterli ve etkili bir biçimde yerine getirebilmeleri için, hem öğretecekleri konuyu, hem de, konunun en etkili biçimde hastaya öğretilmesinde izleyecekleri yol ve yöntemleri çok iyi bilmeleri gerekir. Bu yüzden öğrencilere, hastanın hastalığına ilişkin eğitim gereksiniminin ve hazır bulunuşluk düzeyinin saptanması; eğitimin yapılacağı uygun yer ve zamanın seçimi; uygun eğitim araç ve gereçlerinin temini ve kullanılması; yapılan eğitimin hastadan alınan geri bildirimle değerlendirilmesi; gibi önemli konular hemşirelik eğitimi sırada \"Hemşirelikte Öğretim\" dersi adı ile son sınıfta bir sömestr boyunca uygulamalı olarak verilir.
Eğer hemşire, konuya ilişkin yetkilerini başkaları tarafından engellendiği gerekçesiyle kullanamıyorsa, görevini savunması ve bu yanlışlığı düzeltmesi sorumluluğu hemşireye düşmektedir. Hekim gerçekten hemşirenin eğitim yapmasını engelliyorsa, bunun nedenlerini araştırmak gerekir. Bu araştırmayı yapması gereken yine hemşiredir. Nedenler arasında; hekimin, hemşireyi bu görevini yerine getirirken hiç görmemiş olması; ekip çalışması kavramı yaşama geçirilmediğinden, sağlık çalışanlarının, birbirlerine ait görev, yetki ve sorumluluk sınırları hakkında bilgi sahibi olmamaları; hastadan sorumlu olduğu bilinciyle, hekimin eğitimi kendisinin üstlenmesi gerektiğine inanması olabilir. Hastanın tedavisi ve ameliyatı ya da daha sonra nasıl bir yaşam sürmesi gerektiği konularında hekimin hastasına bilgi vermesi hekimin görevleri ve hastaların beklentileri arasındadır. Bazı konularda hastaların hem hekim hem de hemşire tarafından verilmesi gerekebilir. Bazı durumlarda ise hekimin verdiği bilgilere açıklık getirme ve bilgileri pekiştirme görevi de hemşireye düşebilir. Ancak, yukarıda anılan diğer konuların eğitiminde, hekimin ayıracak zamanı yoktur.
Hasta eğitiminde önemli bir konu da verilen eğitimin içeriği ve hastanın buna verdiği tepkinin hasta dosyasına kaydedilmesidir. Bu yolla hemşire gerektiğinde başvurulmak üzere hastaya yaptığı eğitimi hem hasta ve hem de kendisi için kalıcı bir duruma getirirken, aynı zamanda, hekimin bilgilendirilmesini sağlamış olur.