Bu sorunun cevabını gerçekten çok merak ediyorum. İntihar vakaları ile güneş lekeleri, güneş fırtınaları yada yer manyetik alanı arasında bir ilişki var mıdır? Yoksa intihar olaylarında başka faktörler de etkili midir?
Son günlerde etrafımda bu tür olaylarla sık karşılaşıyorum yada kulak misafiri oluyorum. İki gün önce açık havada çay yudumlarken yan masada iki liseli gencin bir intihar vakasını anlattıklarına şahit oldum. Bu çocuklar o ilin en iyi liselerinde okuyorlardı. İntihar eden de aynı okuldan bir kız öğrenci.
Hatta aynı okuldan mezun olup Türkiye’deki çok iyi bir üniversiteyi kazanan başka bir üniversite öğrencisinin de yine intihar ettiğini konuşmalardan öğreniyorum. Arka arkaya bu kadar çok olayın olması acaba bu intihar olayılarını ne tetikliyor sorusunu akla getiriyor.
Eğer intihar haberleri üzerine bir arama yapılacak olursa bir çok haber sitesinde bu tür olayların var olduğu görülecektir. Bu durum yalnız biz de değil Avrupa ve diğer batılı ülkelerde de aynı. Hatta dünyada intihar vakaları artışta.
Asıl ben baştaki soruyla ilgili biraz araştırma yaptım. Karşıma şunlar çıktı:
Japonya’da 2006 yılında Güneş lekesi sayısı, işsizlik oranı ve intihar vakaları arasında bir karşılaştırma yapılmış. Bu çalışmada 1971-2001 yılları arasındaki veriler kullanılmış ve güneş lekesi sayıları ile işsizlik oranı arasında negatif ilişki olduğu saptanmıştır.
Ayrıca bu çalışmada, Güneş aktivitesindeki değişimin ekonomiyi ve işsizlik oranını etkileyebileceği ve dolayısıyla intihar olaylarını artırabileceği hipotezi de ortaya atılmıştır [1].
Yeni Zelanda’nın Christchurch’teki aylık intihar oranları ile güneş lekesi sayısı arasında bir ilişkinin var olduğu saptanmış. 1988 ile 1998 yılları arasında kullanılan verilerle 11 yıllık güneş lekesi döngüsü boyunca yüksek, orta, düşük ve çok düşük güneş aktivitesinden insanların depresyona girdikleri ortaya konmuştur [2].
2003 yılında Tayland’da yapılan bir çalışmada güneş aktivitesi ile insanın biyolojik yapısı ve sağlığı arasında bilimsel kanıtlar elde edilmiştir. Bu çalışmada Schumann Rezonans sinyal yoğunluğunun insanın biyolojik yapısına etkisi olabileceği, Melatonin salgısının insan popülasyonları üzerinde sağlık sorunlarına ve ölüm oranlarına neden olabileceği çıkarımı yapılmıştır [3].
Bu da Yunanistan’dan bir haber sitesi: Yunanistan’da 2022’de kaydedilen intihar vakaları sayısı 2020’ye göre yüzde 25 artmıştır. İntihar vakalarının %78 erkek, %22’si kadın olarak kayda girmiştir [4].
TÜİK verilerine göre 2019 yılı kaba intihar hızımız yüzbinde 4.12 olmuş ve 3406 kişi intihar etmiştir. Veriler 1975-2019 yılları arasını kapsamakta olup vakaların yıllara göre arttığı gözlenmektedir [5].
Literatürde yayınlanmış çok sayıda çalışmada Güneş lekesi sayıları ve Jeomanyetik Aktivite indeksleri ile insan sağlığı arasında ilişki olduğu ortaya konulmuştur.
Burada akla gelen mantıklı bilimsel soru şudur: Güneş lekeleri nasıl olur da dünyada intihara neden olabilir?
Gerçekten bu sorunun cevabını çok merak ediyorum.
Kaynakça
[1] Otsu, A., Morgenthaler, S., Fujita, D., Chinami, M., Kaneko, Y., & Shirakawa, T. (2006). Correlations for number of sunspots, unemployment rate, and suicide mortality in Japan. Perceptual and motor skills, 102(2), 603-608.
[2] Cherry, N. (2003). Suicide and solar activity linked through the Schumann Resonance signal.
[3] Cherry, N. (2003). Schumann resonance and sunspot relations to human health effects in Thailand. Natural Hazards, 29(1), 1-11.
[4] https://greekcitytimes.com/2023/01/11/suicide-increased-in-greece/
[5] https://data.tuik.gov.tr/Search/Search?text=intihar