Sağlık hizmetlerinde yetersiz hemşire istihdamının çeşitli sorunlara neden olduğu araştırmalarla da saptanmıştır. Cerrahi girişim sonrası idrar yolları enfeksiyonu, pnömoni, tromboz, kanama gibi komplikasyonlar, düşme, yatak yarası, ilaç hataları bu sorunlardan bir kısmıdır.
Yetersiz hemşirelik bakımından kaynaklanan bu sorunlar; aynı zamanda tedavi sürecini geciktirerek, bireylerin iş gücü kaybına, sosyal ve ailevi sorumluluklarından gereğinden uzun süre uzaklaşmasına, psikolojik sorunlar yaşamasına da neden olabilmektedir. Bu gibi durumlar, aynı zamanda devletin toplum adına yapması gereken sağlık harcamalarını artırdığı gibi, hasta yataklarının uzun süre işgal edilmesi sorununu da beraberinde getirmektedir.
Yetersiz hemşire çalıştırılmasının yol açtığı zararlar bunlarla da sınırlı değildir. Hemşireler de bundan büyük ölçüde etkilenmektedirler. Uzayan çalışma saatleri ve artan iş yükü, hemşirelerde duygusal çöküntü, sağlık sorunları, stres, tedirginlik, iş doyumunda azalma ve tükenmişlik gibi olumsuzluklara neden olabilmektedir. Baş edemediği iş yoğunluğu ile uzun süre karşı karşıya kalan hemşirenin bir süre sonra, belki de kendisini daha fazla yıpranmaktan koruma içgüdüsüyle, pek çok şeyi göremez duruma geldiği, olumsuzlukları kanıksadığı da gözlemlenmektedir. Hemşirenin sağlığını da olumsuz etkileyen bu olgular, beraberinde getirdiği devamsızlık gibi bir sorunla, hemşire iş gücünü daha da azaltmaktadır. Direkt olarak hemşireleri etkileyen bu olgular, dolaylı olarak da yine hasta konumundaki bireyleri ve ülke genelinde toplum sağlığını olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Tüm söylenilenlerin ülkemizdeki hemşire imajına da yansıyacağı göz ardı edilmemelidir. Çünkü bunlar da hemşirelerin duruşu, dış görünüşü, davranışları, bakışı, yüz ifadesi ve performansını olumsuz etkilendiğinden, ortaya profesyonel görüntüyle bağdaşmayan bir tablo çıkmaktadır.
Yeni hastalıkların ortaya çıkması ve bilim ve teknolojideki gelişmelerin etkisi ile daha karmaşık hale gelen bakım ve tedavi, hemşirelere olan nitel ve nicel gereksinimi daha duyumsanır duruma getirmektedir. Sözü edilenler hemen hemen tüm dünya ülkelerini de etkilemekte ve bu nedenle güvenli hemşire istihdamı ulusal ve uluslararası etkinliklerde her zaman gündemdeki yerini korumaktadır. Cenova’da 12 Mayıs 2006 tarihinde yapılan Uluslararası Hemşireler Günü kutlamalarında bu konu "Sağlık Bakımında Güvenli İstihdam Hayat ve Para Kurtarır" adı altında ele alınmıştır.
Güvenli hemşire istihdamı; sağlık kurumlarında hastanın bakım gereksinmelerini karşılayacak uygun nicelik ve nitelikte hemşire bulundurulması ve hastaya, 24 saat boyunca bakım gereksinmelerine uygun hemşirelik bakımı verilmesine odaklıdır. Böyle bir bakım hastanın dış görünüşünü etkilediği gibi, kendisine sorulduğunda hasta, aldığı bakımdan hoşnut olduğu yanıtını verir. En önemlisi de tedavide hedeflenen sonuca daha kısa sürede ulaşılır. Böylece hastanın sağlık harcamalarında ve iş gücü kaybında azalma olacağı gibi, onun ailesine, evine, sosyal sorumluluklarına ve işine dönmesi de çabuklaştırılmış olur.
Hastalara nitelikli hemşirelik bakımı verilmesini sağlamak için, hemşirelerin ülke genelinde sağlık gereksinmelerine koşut, eşit ve dengeli dağılımı çok önemlidir. Bunun yanında hemşirelerin görevlendirildikleri kurum ve kuruluşlarda görev, yetki ve sorumlulukları doğrultusunda çalışmaları da aynı derecede önem taşımaktadır. Çünkü buna dikkat edilmediğinde hemşireler; daha ucuza mal edilebilecek ve ayrıca kendi görev kapsamına girmeyen işleri de hiç sorgulamadan yüklenmektedirler. Böylece hemşirelik iş gücü açığı daha da artmaktadır. Bu olgu aynı zamanda, hemşireliğin imajını ve saygınlığını olumsuz etkilemektedir.
Güvenli hemşirelik bakımı, hastanın sürekli gözlemlenmesini, değerlendirilmesini, gözlemlerin yorumlanmasını, kritik düşünmeyi ve gerektiğinde hemen hekimin haberdar edilmesini gerektirir. Hasta ve hasta ailesinin eğitimi de güvenli hemşirelik bakımının ayrılmaz bir parçasıdır. Tüm bunlar; hemşireliğin özünü oluşturmaktadır Bu tür bakımın verildiği durumlarda, daha önce anılan sorunlara yer yoktur. Bu yüzden, güvenli hemşire istihdamının hayat kurtardığını ve para israfını önlediğini söylemek yanlış değildir. Kaldı ki söylenilenler, araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Araştırmalar; uygun nicelik ve nitelikte hemşire istihdamının mortaliteyi azalttığını doğrulamaktadır. Durumu kritik hastaların bakımında, bir hemşire ilavesi ile 30 günlük mortalite oranında yüzde 50 azalma olduğu görülmüştür. Yine araştırmalara göre, yeterli hemşire çalıştırıldığında hemşirelerin stres düzeylerinde azalma, iş doyumunda artma, devamsızlıkta ve personel devrinde azalma kaydedilmiştir.