Fanatizm, ruhsal açıdan bir cehalet kanseri; digital açıdan güncellenmemiş bir akıl ve nörolojik açıdan gelişimi duraklamış ve erimeye başlamış bir beyin demektir.
Dada
Fanatizm: akli melekeleri ve beyinleri gelişmeyenlerde görülen ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
İbn-i Sina
İki günü birbirine eşit olan ziyandadır.
Hz. Muhammed
FANATİZMİN PSİKO-PATOLOJİSİ
Ey benim akılsızım …
Sebebim; akıl sızım …!
Akıl, sızı ne bilir?
Şu benim akılsızım
Dada
2. Dünya savaşında Almanlar Moskova kapılarına kadar ilerlemiş ve Ruslar’ın yenmelerine çok az bir zaman kalmışken; daha önce Rusya’da belki de baş belası olarak ilan edilen Ivan Pavlov’un ŞARTLANDIRMA deneylerindeki metod imdada yetişmişti. Bu şartlandırma için geniş bir arazide çok sayıda köpek kulübeleri yapıldı ve kulübelerin önlerine birer de Alman Tank maketleri kondu. Kulübelerinde günlerce aç bırakılan köpekleri tanklara alıştırmak için tankların altlarına da et yerleştirildi. Aç köpekler kulübelerinden salıverilince
tanların altlarında bulunan et kokularını alınce et yemek için tankların altlarına hücum ettiler. Köpekler daha sonra gerçek Rus tanklarının altındaki etleri bulmaya da şartlandırıldılar…. Rus tankları benzinle, Alman tankları mazotla çalıştığı için köpekler mazotla çalışan tanklara yaklaşmadılar. Köpekler bir vesile ile mazot kokusuna da alıştırılarak Alman Tanklarına yönlendirildi. Artık köpeklerde çalışan et yemenin keyfine alıştırılmış olan alt beyindi. Bu testleri başarıyla tamamlayan köpeklerin karınlarına bombalar yerleştirildi. Köpek tankın altına girince tankın alt zeminine dokununca eğilip bombanın patlamasını sağlayacak birer de dikey manivela takıldı. Ve bu teçhizat ile donatılmış olan aç köpekler Alman cephelerine götürülerek salıverildiler. Tankların altında et bulmaya şartlandırılmış köpekler tankların altına girince bükülen manivelalar nedeniyle bombalar patladı ve Alman tankları havaya uçarak işe yaramaz hale geldiler. Bu deneyde koku ve tad sinirleri yoluyla beyne giden sinyaller orta ve alt beyni kodlayarak üst beyni devre dışı bırakmış ve köpeklerde oluşturulan bir hücresel donanıma uygun yazılım yüklenerek savaşın kaderi köpeklerin katkılarıyla Ruslar’ın lehine dönmüştü. Resim 1’de: temsili olarak, et yemek arzusuyla bir tankın altına giren köpek ve sırtına bağlanan patlayıcı düzenek izlenmektedir.
FANATİZMİN NÖROPATOLOJİSİ
Fanatiklerin her günü aynıdır.
Spinoza
Hayvanlar aleminin bilinç makinesi olan beyin adlı organizasyon, aslında birçok ünite ya da eyaletten oluştuğu için bu organizasyonu ben Beyin Birleşik Devletleri Topluluğu olarak adlandıracağım. Beyin, koordine ettiği kalp, akciğer, karaciğer, dalak, barsaklar, …. gibi çok sayına organla beraber, canlıların en temel ve güçlü güdüleri olan beslenme ve üreme için güçlü bir organizasyon kurmuşlardır. Bir monitör olan beyin ve sinir ağlarını: Beslenme ve üreme faaliyetlerini bir otonomi halinde yürüten alt beyin; beslenme ve üreme faaliyetlerini modüle eden ve özet bilgiyi bilince sunan orta beyin ve bilinç üreten üst beyin olarak tasnif edebiliriz.
Beyin dış ve iç evrenden aldığı ışık, ses, koku, tat, dokunma, ısı, … gibi çeşitli duyu sinyallerini üreten, işleyen ve bunlarla organizmayı yöneten çok derin ve zengin bir ağa sahiptir. Bu ağa yayınladığım bir eserde beynin derin istihbarat ağları ismi verilmiştir. Bu sinyallerden koku ve tat duyusu sinyalleri en güçlü olan sinyaller olup beslenme ve üremede de en ciddi roller üslenmişlerdir. Yine bu sinyaller beyinle beraber tüm organların yazılım ve donanımlarında da en mühim role sahiptirler. Koku ve tat sinyalleriyle tutulan kayıtlar da hafızada en kalıcı olanlardır. Işık ve sesle tutulan kayıtlar ikinci sırada gelmektedir. Eğer ışık ve ses kayıtları koku ve tat sinyalleri ile işlenirse çok kalıcı olurlar.
Koku ve tat sinyalleri orta beyinde bulunan hipokampüs ve girus dentatus isimli hafıza kartlarına akyıt yaparken; ışık sinyalleri beynin arkasında bulunan oksipital alana; ses sinyalleri de beynin şakak alanına kayıt tutar.
Tek seferlik sinyaller genellikle elektromanyetik alanlar ya da geçici molkül sentezleri ile tutulurken; tekrarlayan sinyaller kendi fiziksel tabiatlarına göre kalıcı moleküler, sinir bağlantıları, sinir üretimleri gibi sellüler nanoçipler halinde; ya da doku ve hatta organ üretimleri şeklinde büyük nörolojik harddiskler halinde kayıt alanları oluştururlar. Bu eylemler yüzlerce ve binlerce yıl devam ederse genetik materyale de aktarılarak bu bilgileri nesilden nesile emanet ederler. Çünkü hayvan ırkları ve türleri arasında gözlenen davranışsal, genetik ve beyinsel farklılıklar birbirini yazılımsal ve donanımsal yapılar
üzerinden etkileyerek tekamül-evrim sürecini her yöne gidecek şekilde devam ettirirler. Resim 2’de: Anlık faaliyetleri yöneten ve adeta beynin parlamentosu olan üst beyin; beynin faaliyetlerinin kodlanıp saklandığı ve adeta beynin senatısu olan orta beyin ve organizmanın en derin ve sırlı işlerini yürüten derin sinir örgüsü alt beyin ya da beynin derin istihbarat ağları diyebileceğimiz yapı izlenmektedir. Bu yapılardan solda normal farelerin; sağda ise belli ritüellere şartlandırılmış farelerin beynindeki sinir ağları izlenmektedir. Dikkatle bakarsanız; resim 1’in sol ve sağ alt köşelerinde bulunan siyah örümcek gibi olan resimlerden sağ taraftakinde ritüellerle şartlandırılmış farelerin beyinlerinde daha az sayıda olan sinir hücrelerinin dal sayılarının da daha az olduklarını görürsünüz. Ritüellerle şartlandırılmış deneklerde zeka seviyeleri de ciddi ölçüde azalmakta ve yaratıcı zekalarını da kaybetmektedirler. Bu denekler daha geniş odalarda özgürlüklerine kavuşturulduklarında da ileri düzey bir beyin ve zeka örneği geliştiremediler. Kendi tarafımdan yapılan bu deneylerin metodları ve sonuçları bol resimli bir kitap halinde literatür eşliğinde yayına hazır durumdadır.
Ben kendi deneylerimde; her gün aynı müziği dinlettiğim ratlarda beyin hücreleri tekdüze ve bir belediye ormanı gibi gelişirken: her gün farklı müzik dinlettiğim deneklerde beyin hücreleri adeta Amazon Ormanları gibi gelişti. Deha belediye ormanları gibi tekdüze ağaçlara benzeyen hücre ağına benzer ağların değil; Amazon ormanları gibi her türden sinir hücresine sahip beyinlere verilen bir hediyedir. Bu yönü ile eğitim bir beyin iğfal şebekesi ve kitle imha silahıdır. Bu yönüyle ben, genç beyinleri eğitim öğretimle imhadan yana değil; uyandırma-aydınlatma ile mamur etmekten yanayım. Ezberleme ve düşünme aşamalarından geçmiş bir beyin cerrahı olarak bu fikrin doğru olduğuna ve doğru da kalacağına eminim.
Nitekim her gün aynı ritüelleri tekrar edenlerin beyinlerinin radyolojik analizlerinde akıl üreten üst beyin alanlarının dumura uğradığını bir beyin cerrahı olarak müşahede etmekteyim. Tabiatı anlama bilimleri olan matematik-fizik-kimya ve biyoloji tahsili yapanlarda beynin matematik ve excel işlemcisi olan ve beynin en etkin alanları olan üst şakak bölgelerinin daha mükemmel geliştiğini bizzat müşahede etmekteyim. Ayrıca kır tavşanları laboratuvar tavşanlarından, sokak kedileri de ev kedilerinden daha mükemmel beyinlere ve dolayısıyla daha etkin akıl ve zekaya sahiplerdir. Bu bitmez tükenmez konuyu düşünen beyinlere bir şiirle yeniden sunalım.
Bugün Dünden Daha Yararlı İşler Yapanlara
Günleri Eşit Olmayanlara İthafen
Ve Büyük İskender….
Düşünde gördüğü güzeli
Hitit ülkesinde,
Pers İmparatorluğunda,
Hint’te arar…….
Sezar Kleopatrada,
Osman Malhunda,
Ve Dada sende …
Hep öteleri arar.
Ötelerin hatırasına dikilir Artemis heykelleri …
Ötedekilerinin aşkına yapılır Babilin asma bahçeleri
Çoo….k ötelerden vurulur Belkısa Kudüs Kralı Süleyman….
Ve ötedekine varmak için
Pers ülkesinde derinden oyulur dağlar…
Ötedekilerden özür dilemek için yapılır görkemli Tac-mahal
Demokritos, Abdera’nın cehalet çizgisi dışında bulur gerçeği…
Ötelerden bi-haber olanlarca bozulur Sirakuzada Archimedes’in çemberi
Bir hiç uğruna göğe savrulur Batlamyus’un okulu …
Sokrates’i sonsuzlaştırır çizgiyi geçiş biçimi
Ve iki günü birbirine eşit olmayan bu sağlam beyinler
İşte tarihi yazan kalemlerin toprağında
Böyle tohumlaşır… (Dada)
Kaynaklar
- Ivan Pavlov: A Russian Life in Science First Edition: Written by Daniel P. Todes (Author) Independently published (April 19, 2019).
- The Soviet Anti-Tank Dog. by Calin Aneculaesei | Sep 12, 2022 | War.
- Conditioned Reflex: In a conditioned reflex, a neutral stimulus becomes a conditioned stimulus and the response it elicits is a conditioned response.From: Encyclopedia of the Human Brain, 2002
2 yorum
Teşekkürler sayın hocam. Yüreğinize sağlık.
SAYIN MEHMET DUMLU AYDIN, TEK KELİME İLE MUHTEŞEMMM BİR YAZI..ELİNİZE SAĞLIK