Medimagazin’in 27 Ekim 2008 tarihli sayısında yayımlanan “Sağlık Çalışanlarının Yiyecek Yardımı Çözümsüz Bir Sorun Haline Gelmiştir” başlıklı yazıda sağlık çalışanlarının yiyecek yardımından yararlandırılmaları konusunda var olan sorunları tartışmıştım. Kamuoyunda da yer yer gündeme gelen bu konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığına 9 Şubat 2009 tarihinde 1358 sayılı yazıyla başvurarak Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’ne “Bu yönetmeliğe göre yiyecek yardımından yararlandırılacak personelden yataklı tedavi kurumlarında (üniversitelerin yataklı tedavi kurumları dahil) görev yapanlar, hasta için oluşturulmuş yemek servislerinden ücret ödemeden yararlandırılır” şeklinde bir madde eklenmesinin uygun olacağını belirtti. Bazı medya organları, Sayın Unakıtan’ın bu genelgeyi yayımlamasını, hastalığı nedeniyle hastanede yatmasına bağladılar. Her ne sebeple olursa olsun, bu doğru bir karardır.
Başta sözünü ettiğim yazımda “Yasa ve yönetmeliğin tanıdığı bu sosyal hakkı görmezden gelseniz bile, hemşirenize, hasta bakıcınıza, laborantınıza, röntgen teknisyeninize: “Yemek saatlerinde restoranlara, kantinlere gidin, karnınızı doyurun” deme şansınız yok, çünkü, sağlık hizmetinin kesintisiz verilmesi gerekiyor. Yemek molası vermeniz, personelinizin işini, hastalarını, servisi bırakıp dışarıya yemeğe gitmesine göz yummanız mümkün değil. Böyle bir durumda acilde, ameliyathanede, yoğun bakımda, serviste ortaya çıkabilecek komplikasyonları düşünmek bile ürkütücü. “Başınızın çaresine bakın, evinizden sefer tasıyla yemek getirin” de diyemezsiniz. Çünkü bu durumda hastane hijyenini koruyamaz; sinek, böcek ve diğer haşeratla mücadelede başa çıkamazsınız. …. Zaten özveriyle ve çok yoğun çalışmakta olan sağlık çalışanları, daha düne kadar kendilerine ücretsiz olarak verilmekte olan yemek hizmetinin ellerinden alınmasıyla mağdur edilmişlerdir. Sorunun çözümü çok kolay ve açıktır. …. hizmetin özelliğini dikkate alarak, sağlık çalışanlarını, sabah 8, akşam 17 masa başında mesai yapan, öğle tatili olan bir memurla aynı kategoriye koymamak ve ücretsiz yemek vermektir” demiştim.
Bu nedenle Maliye Bakanlığının son yazısında yer alan mütalaaları ve önerilen çözümü gönülden destekliyorum. Ne var ki, bu sorunun çözümünde eksik veya hatalı bir adım atılmamalıdır. Burada bir tehlike söz konusudur. Zira, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 2. Maddesinde “Bu Yönetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi memurlar hakkında uygulanır” denilmektedir. Eğer yönetmeliğe eklenecek olan yeni madde de bir açıklık getirilmezse, ücretsiz yemek yeme hakkı sadece 657 sayılı yasaya bağlı memurlar hakkında geçerli olacaktır. Bu durumda, yataklı tedavi kurumlarında sözleşmeli kadroda (4/B) veya 2547 sayılı yasa kapsamında (asistan, uzman, öğretim görevlisi) çalışmakta olanlar ücretsiz yemek yiyemeyecektir. Bu ise, bir taraftan yapılacak olan düzeltmenin amacına ulaşmasını engelleyecek, diğer taraftan da iş barışını ortadan kaldıracaktır. Bu bakımdan konu üzerinde çalışmakta olan tarafları uyarıyorum. Söz konusu yönetmelik maddesi, yataklı tedavi kurumlarında çalışmakta olan tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde çıkarılmalıdır.