Hindistan’da 02-04 Nisan 2005 tarihleri arasında yapılan Birinci Ulusal AIDS Kongresi’nde sunulan bir bilimsel bildiri hem bilimsel haber dergilerinde (New Scientist gibi) hem de diğer haber ajanslarında (BBC gibi) geniş yankı uyandırdı. Heyecan uyandıran ve bir anlamda korkutan bu bulguya göre; AIDS hastalığının daha hızlı ilerlemesiyle ilişkili olan gen varyantlarının Hint kökenli insanlarda daha yaygın olarak bulunduğudur. Diğer bir deyişle, HIV enfeksiyonundan insanları koruyacak olan HLA-B geninin “koruyucu varyantı” Hint kökenliler arasında daha az bulunmaktadır.
AIIMS (All India Institute of Medical Sciences) tarafından yürütülen araştırmada; 200 HIV enfeksiyonlu hasta ve 2000 sağlıklı birey üzerinde iki yılı aşkın bir süre inceleme yapılmış. Elde edilen bulgulara göre, Hint kökenlilerde HIV enfeksiyonunun kısa sürede AIDS hastalığına dönüşmesine neden olan HLA-B*35-Px geni koruyucu HLA-B*35-Py geninden 2,5 kat daha yaygın olarak bulunmuştur. Keza en büyük rolü enfeksiyon bölgelerine immün hücreleri çekmek olan CCR2 geninin “koruyucu varyantı” da Hint kökenlilerde bulunmamaktadır. Ayrıca virüs enfeksiyonlarına karşı insanları koruyan CCR5 geninin delta 32 varyantı Hint kökenlilerde bulunmamakta, fakat Avrupa kökenlilerde %10 dolaylarında görülmektedir.
Burada yeni olan ve Hint bilim adamlarını ve hükümetini telaşlandıran husus, sözü edilen “koruyucu” genlerin Hint kökenlilerde bulunmamasıdır. NACO “National Aids Control Organisation” verilerine göre, Hindistan’da 5.1 milyon enfeksiyonlu birey bulunmaktadır. Buna karşılık, USNIC “United States National Intelligence Council” tarafından 2 yıl önce Hindistan’daki HIV enfeksiyonlu kişi sayısını, 5-8 milyon olduğunu bildirmiştir ve bu hesaplamaya göre 2010 yılında Hindistan’daki HIV enfeksiyonlu birey sayısı 20-25 milyon dolaylarında olacaktır.
Yukarıda ortaya konan tablodan Türkiye olarak çıkarılacak sonuç; bir an önce değişik genler bakımından halkın polimorfik analizinin yapılmasıdır. Fakat burada, hem bu çalışmayı yapacak olanların medyatik olma uğruna yalan-yanlış beyanlardan kaçınması gerekir hem de elde edilecek bulgulardan devletin ilgili birimleri azami dersi çıkarmalıdır.
Yeni bir konuda yeniden buluşuncaya kadar esen kalın, sağlıklı kalın.