Hemşirelerin, toplum tarafından kendilerine yeterince saygı gösterilmediği konusunda sıklıkla yakındıkları bilinmektedir. Oysa saygı, önce ailede, daha sonra okullarda çocuklara kazandırılmasına özen gösterilen değerlerin başında gelir. Bu bağlamda, küçüklerin büyüklerine; öğrencilerin öğretmenlerine; astların üstlerine; hizmet alanların hizmeti sunanlara; koşulsuz saygı göstermeleri beklenilir. Ancak saygı, karşılıklı alış-verişle pekişen, gelişen ve sürekli davranış haline dönüşen bir özellik gösterir. Bu nedenle, sözkonusu değerin insanlara kazandırılabilmesi için, öncelikle çocuklara karşı saygılı davranılarak onların küçük yaşlarda saygıyı duyumsamaları, tanımaları ve kavramaları sağlanır. Aksi halde saygıyı küçük yaşlarda öğrenmeyen bir bireyin daha sonraki yaşamında saygı alış verişinde bulunması beklenilemez.
Öğretmen-öğrenci; amir-memur; hizmeti sunanlar-hizmeti alanlar; arası ilişkilerde de saygının karşılıklı olması gerekir. Diğer bir deyişle, büyüklerin küçüklerine, öğretmenlerin öğrencilerine, üstlerin astlarına saygı göstermeleri beklenilir. Söylenilenler toplumdan saygı görmediklerinden yakınan hemşireler ve onların hemşirelik bakımı verdikleri bireyler arası ilişkiler için de geçerlidir.
Yapılan iş ya da meslek ne olursa olsun, sorumluluk duygusuyla, özenle ve hizmetin sunulduğu bireylere saygı gösterilerek yapılıyorsa, işi yapan kişi işinde bilgili, yeterli ve yetkin ise o kişinin toplumda saygı görmemesi olası değildir. Aslında, hemşirelerin, insana yardıma en çok gereksinim duyduğu bir dönemde bakım veriyor olmaları, onları saygı görme sıralamasında şanslı bir konuma getirebileceği de düşünülebilir. Kendisine değer verilerek, saygı çerçevesinde verilen kaliteli bir bakımdan yakınan bir kimseye rastlamak olası değildir. Ancak hemşireler, gösterdikleri tüm özene karşın kendilerine karşı yeterince saygı gösterilmediğini düşünüyorlarsa, bunun nedenlerini araştırarak bulmalı ve sorunları gidermek için gerekenleri yapmalıdırlar. Çoğu kez sorunlar iletişimsizlikten kaynaklandığından, hizmetin sunulduğu bireylerle kurulacak profesyonel ilişki ve iletişim aracılığıyla, bireylere, kendilerine verilen bakımla ilgili bilgi verilmesi, yapılanlar ve yapılamayanların nedenlerinin açıklanması sorunların önlenmesinde etkili bir yöntem olabilir.
Hemşirelerin söylenilenler doğrultusunda işlevlerini yerine getirebilmeleri için, ayrıca hemşirelik eğitimini gördükleri okullarda kendilerine saygı gösterilmesi zorunluluğunun da unutulmaması gerekir.