Yönetici hemşireler, hemşirelik eğitiminin çıktısının canlı olarak sergilendiği sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yaparlar. Diğer bir deyişle, hemşirelik bakımı vermek üzere bilişsel, duyuşsal ve psikomotor davranışlarla donatılmış hemşireleri değerlendirme durumundadırlar. Bulundukları konumda asıl amaçları bakımlarından sorumlu oldukları kimselere kaliteli hemşirelik bakımını sağlamak olan hemşire yöneticiler, yönetmekle sorumlu oldukları hemşireleri seçmek, göreve yerleştirmek, işine hazırlamak, denetlemek, değerlendirmekle yükümlüdürler. Yönetici hemşirelerin yükümlülükleri arasında; hizmet içi eğitimle hemşirelerin sürekli eğitilmesini sağlayarak bakım kalitesini sürekli geliştirme, en üst düzeyde tutma gibi bir misyon da vardır. Bunun için yönetici hemşireler; hemşirelerin çalıştıkları servislerle ilintili seminer, kongre, kurs gibi etkinliklere katılmalarını sağlamak için plan, program yapar ve yıllık hemşirelik bütçesinde bunlara yer verir.
Yönetici hemşirelerin kendilerinden beklenen yükümlülükleri yerine getirebilmeleri için öncelikle iyi bir hemşirelik eğitimine temellendirilmiş deneyim sahibi olmaları beklenir. En önemlisi de yöneticiler, hemşirelikle ilgili sorunları bilmeli ve bunların çözümünde kendi payına düşenlerin bilincinde olmalıdır.
Sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hemşirelerin duruş ve davranışları; hemşire imajının oluşmasında ve toplumda yer etmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü toplum hemşireler hakkında duyduklarından çok gördüklerinden etkilenmektedir. Bu yüzden yöneticinin, profesyonel duruş ve davranışların anlamını iyi bilmesi ve hemşireleri o bilinçle yönlendirmesi ve denetlemesi gerekir. En önemlisi de kendisinin istenilen doğrultuda davranış sergileyerek rol model olması beklenir.
Yönetici hemşireler hemşirelikle ilgili sorunların oluşmasına neden olan etkenleri iyi bilirlerse, bunların oluşmasını engelleyici uygulamalar ve yaklaşımlarla bunları engelleyebilirler.
Çalışılan kurum ya da kuruluşta hemşirelik mesleğinin önemli bir yere sahip olduğu algısı anılan davranış ve yaklaşımları yönlendiren önemli etkenlerdendir. Kurumun amaç ve hedeflerinin iyi bilinmesi ve kurum kültürünün bilincinde olunması ise hemşirelerde kurumun parçası olduğu algısını yaratmada ve hemşirelerin kurumu benimsemesinde yardımcı olur.
Sağlık hizmeti almak üzere kurumda bulunanların güvenliğini ve kaliteli bakım alma hakkını ön planda tutarak hasta sayısı ve çeşidine göre hemşirelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, personel sayısının hesaplanması ve personelin sağlanması, yönetilmesi, denetlenmesi ve verilen bakımın değerlendirilmesi hemşirelik mesleğini destekleyen, yücelten ilke ve uygulamalar arasındadır.
Söylenilenlerin dikkate alınması, kaliteli sağlık ve hemşirelik bakımı verilmesini sağlamada önem taşımakla birlikte, hemşirenin toplumdaki imajına olumlu etki eder. En önemlisi de hemşire adaylarına her konuda rol model sergilenmesine neden olur.
Hemşirelik mesleği sorunlarını önleme ya da çözümlemede yönetici hemşirelere ait özet olarak dile getirilen sorumluluklar daha da çoğaltılabilir. Bunlar arasında, çalıştığı kurumda gözlemlediği hemşire ve hemşireliğe ilişkin sorun ya da önemli durumların hemşire eğitimcilerle yapılacak olan rutin toplantılarla paylaşılması ve birlikte çözüm üretilmesi de hemşire yöneticilerden beklenmektedir.