“Hemşireliğe Neler Oluyor?” yazı dizisinde doğrudan ve satır aralarında vurgulanmaya çalışıldığı gibi, bugün hemşirelerin yakındıkları sorunlar daha çok kendilerinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden sorunların çözümü de yine kendilerindedir. Bunun için hemşirelerin sorunlara bir de bu çerçeveden bakarak mesleki sorumluluklarını yerine getirmeleri beklenir.
• Mesleki sorumluluklar, hemşirelerin, en önemli bir parçası olduğu sağlık sistemini çok iyi bilmelerini gerektirir. Bu kapsamda ülke sağlık politikalarının izlenmesi, ülke sağlık gereksinimlerinin iyi bilinmesi, gereksinimleri karşılayacak hizmetlerin belirlenmesi ve gereksinilen hemşire davranışlarının iyi tanımlanması zorunludur. Bu husus daha çok hemşire yetiştiren kurumlar için önemlidir. Çünkü ancak bu sayede ülkenin sağlık gereksinimlerine uygun hemşireler yetiştirilebilinir, aynı zamanda hemşirelere iş garantisi sağlanmış olunur. Aksi halde günümüzde örnekleri sıklıkla görüldüğü gibi, hemşireler yetiştirildikleri amaç dışında işler yapmak zorunda bırakılmakta, doğal olarak bundan kendileri de yakınmaktadırlar.
• Sağlıkla doğrudan ve dolaylı her türlü bilimsel ve teknolojik gelişmenin izlenmesi ve uygulama alanlarında bunlara göre düzenlemelerin yapılması da yine mesleki sorumluluklardandır. Bu hususa özen gösterilmesi, hemşirelik mesleğinin gelişmesine süreklilik kazandıracağını, ayrıca hemşire imajının değişmesine de katkı sağlayacağını düşündürmektedir.
• Hemşirelik Yasası’nın iyi bilinmesi ve yasanın yaşama geçirilmesinde gerekli düzenlemelerin yapılması mesleki sorumlulukların başında gelir. Yasaya işlerlik kazandırılmasında yasanın gereksinimlere uygun hazırlanmasının önemi büyüktür. Bu yüzden yasa çalışmalarına etkin ve etkili katılma talebinde bulunulması ve yasanın yakın takipçisi olunması konu edilen sorumluluk kapsamına girer. Bu konuya özen gösterilmesi ise hemşirelik hizmetlerinin bütünlüğü ve hemşire haklarının korunmasında önemli bir yere sahiptir. Aksi halde yasadan işlerlik ve hemşirelik hizmetlerine katkı sağlanması beklenemez.
• Bugün sağlık hizmetlerine yeni düzenlemeler getiren Sağlıkta Dönüşüm Yasası da hemşirelerin yakından izlemeleri gereken yaptırımlardan biridir. Yasa, sağlık sistemine getirdiği yeni hiyerarşik yapısı ile hemşireleri de yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle yasanın en ince ayrıntılarına kadar incelenmesi, sağlık sistemi ve sağlık kurumuna getirdiği yeniliklerin doğru yorumlanması ve bunların hemşirelere aktarılması hemşirelik hizmetlerini yönetmekle sorumlu olan hemşirelere aittir. Diğer bir deyişle, yönetimden sorumlu hemşirenin hemşireleri bu konuda bilgilendirmesi ve bilinçlendirmesi beklenir. Ayrıca, sağlık kurumlarında yeni yapılanmayı gerekli kılan bu yasanın hekim ve hemşirelerle birlikte yorumlanması da gerekmektedir.
• Meslek sahibi olmak aynı zamanda olaylara meslek sahibi gibi yaklaşımı gerektirir. Bilgi, bilgi kaynaklı farkındalık ve gerektiğinde olaylara doğru üslup ve biçimde tepki verme, eleştirme konu edilen yaklaşımlardandır. Bu hususta bilgi edinilmesi, bilginin günün koşul ve olanaklarına göre artırılması, sürekli tazelenmesi ve kullanılması farkındalık düzeyini artıran etkenlerdendir. Olaylar ve gözlemler karşısında bilgiye dayalı uygun yaklaşımların daha etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Aksi halde başkalarından duyularak doğru gibi kabul edilen ve savunulan fikirlerin yakınma olarak algılandığı ve hiçbir zaman dikkate alınmadığı da bir gerçektir.