Ameliyat olacak tüm hastaların preop tetkikleri artık acil servislerde yapılacak.
Hastane personelinin rutin aşılamaları acil serviste yapılacak.
Acil servislerin içerisinde iş yeri hekimliği polikliniği açılacak ve hasta sağlık personeli acil serviste değerlendirilecek.
Yatan hastaların tüm direkt grafileri acil serviste çekilecek.
Silah ruhsatı, evlilik gibi durumlar için gerekli sağlık raporları acil servis hekimlerince verilecek.
Kan basıncı takip çizelgesi istenen hastalar günde iki kez acil servise giderek ölçüm yaptıracaklar.
Acil servis hekimleri mesai dışı saatlerde hastanede yatan hastaların takiplerini ve gerekli pansumanlarını yapacak.
Evde bakım hizmetlerine acil servis hekimleri gönderilecek.
Hemen panik yapmayın; bu görevler verilmedi. Zaten aklınızdan geçeni okuyor gibiyim: “Bu işlerin acil servis ile ne ilgisi var?”
İlgisi yok da;
Adli giriş-çıkış muayeneleri neden acil servislerde yapılıyor?
Polikliniklerde yazılan enjeksiyonlar neden acil serviste uygulanıyor?
Poliklinik hekimlerinin önerdiği oksijen-bronkodilatatör tedavi, IV infüzyon tedavisi, IV demir preparatlarının uygulanması, acil endikasyonu olmayan kan transfüzyonları gibi tedaviler neden acil serviste yapılıyor?
Laboratuvar tetkikleri daha çabuk çıkar diye hastalar neden acil servise yönlendiriliyor?
Sevk mevzuatına uygun davranması gerekli iken, hastayı bir üst merkeze gönderen hekim, hastayı kendi imkânları ile gönderip neden acil servisten giriş yapmasını öneriyor?
Poliklinik hekimi yatış düşündüğü hastayı, hastanede yer olmadığını bildiği hâlde neden acil servise yönlendiriyor?
Oral antikoagülan kullanan hastaların INR değerlerinin takibi neden acil servisten yapılıyor?
Mevcut işleyişte acil servisin vazifesi olmayan ama acil servislerde halledilmesi istenen işlerin sayısını artırmak kolay.
Tıp fakültesini bitirmesine rağmen klinikten uzak hekimlik yapıyor diye acil sağlık hizmetinde görevlendirilen uzman doktorlar, nasıl ki mahkeme kararı ile acil serviste çalışmıyorsa, acil olmayan adli tabiplik hizmetlerini neden acil servis hekimleri karşılıyor?
Hekim, hastasına yazdığı enjeksiyonun, IV infüzyon tedavisinin nerede yapılacağını belirlemek zahmetine katlanmak yerine, zaten yoğun olan acil servislerin bu elektif işi üstlenmesini nasıl makul görüyor? Yönetimler neden hâlen ısrar ediyor ve enjeksiyonların acil servislerde yapılması için baskı uyguluyor?!
Sağlık Bakanlığının yayımladığı tebliğdeki acil servis hizmetinin tanımını herkesin bir kez daha okumasını isterim. Acil sağlık hizmeti, vatandaşların ihtiyacı olduğunda karşılanması ertelenemeyecek, ihmal edilemeyecek bir hizmettir. Devletin asli sorumluluklarından biridir. Bırakın artık herkes üzerine düşen görevi yapsın, yaptığı işin sorumluluğunu alsın.