Prof. Dr. Murat DİLMENER
1942 yılında Mardin’de doğan ve Çapa Tıp’ta aldığı tıp fakültesi eğitiminin ardından hekimliğe Mardin’de başlayan Murat Dilmener, daha sonraki yıllarda, İstanbul’da, Çapa Tıp Fakültesinde dünya çapında bir Dâhiliye Profesörü olarak on binlerce doktor ve yüzlerce tıp fakültesi hocası yetiştirmiş ve yüzbinlerce hasta tedavi etmiş, çok sayıda bilimsel şaheserler yazmış; ‘Hocaların Hocası’ unvanını layıkıyla üzerinde taşıyan büyük bir doktordu. Neden Hocaların Hocası? Pandemi döneminde İstanbul Yeşilköy’de açılışı yapılan pandemi ile mücadele hastanesine adı verilen ve Mardin’in yetiştirdiği çok önemli bir tıp doktoru olan hocamızdan kısaca bahsetmek istiyorum. Öncelikle şunu belirteyim ki merhum Prof. Dr. Murat DİLMENER hocamız; ‘Hocaların Hocası’ unvanına öğrencileri ve hastaları tarafından layık görülmüş ve hekimlik mesleğini icra için örnek alınabilecek en ideal isimlerden birisiydi. Mardin’den çıkarak dünyaya mal olmuş bir doktordu. Çapa’nın meşhur sabah vaka toplantılarında, tanı konulması zor olan ve ülkenin dört bir yanından sevkli gelen hastaların danışıldığı önemli hocalardan birisiydi. Yazdığı eserlerle, yaptığı bilimsel araştırmalarla ülkemizde tıp biliminin gelişmesinde, on binlerce iyi hekim yetişmesinde emeği olmuş ve halen eserlerinden istifade edilen kıymetli bir bilim insanıydı. Merhum Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu gibi mesleğinde zirve olan çok sayıda tıp fakültesi hocasını yetiştirmişti. Ordinaryüs Profesör unvanı 1960 yılında kaldırılmış olmasaydı, tıp bilimleri alanında bu unvanın en çok yakışacağı hocaların içinde şüphesiz Prof. Dr. Murat DİLMENER hocamız da ilk sıralarda yer alacaktı. Zaten 1933 yılı ile 1960 yılı arasında yürürlükte kalan ve Ordinaryüs Profesör unvanına dayanak oluşturan mevzuata baktığımızda Prof. Dr. Murat DİLMENER hocamızın gerekli bütün şartları fazlası ile sağladığını görüyoruz.
Uzun yıllar önce, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa Tıp)’ta okurken son dersimi Murat Hocamdan aldım. Mezuniyet defterini imzalatmak için bölüm başkanlığı odasına gittiğimde ayaküstü, bana anemi (kansızlık) konusunu özetletti. Ayrıca bir yandan beni sınav yaparken bir yandan kendi birikimini ve değerli tecrübelerini anlatarak mecburi hizmet ve doğu görevim için unutamayacağım nasihatlerde bulundu. Sonraki yıllarda Suriye ve İran sınırında, kısıtlı imkânlarla mesleğimi icra ederken bu nasihatlerin ne kadar değerli olduğunu gördüm. O mesleğine aşık ve öğrencilerinin de hekimlik mesleğini sevmesini gaye edinmiş örnek bir hocaydı.
Hocamız Dahiliye (İç Hastalıkları) alanında Türkiye’de ve dünyada çok iyi bilinen ve bilimsel kalitesi, hekimliği çok zirvede olan bir isimdi. Kıymetli bir meslektaşı onun hekimliğini şöyle anlatıyordu: ‘Resim yapar gibi hasta muayene ederdi’. Yine çok kıymetli hocalarımızdan Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ onun ardından; ‘Hekimliğin, Hocalığın sadece doktorluk, akademik bilgi olmadığını, diğergam olmadan ‘Hekim’, ‘Hoca’ olunamayacağını davranışlarıyla öğretti bizlere. Saygınlığını ve hekimliğin saygınlığını hep korudu’ demişti.
Ayrıca insani vasıfları ve vicdanı ile örnekti. İhtiyaç sahibi olan hastaları mevzuat çerçevesinde ücretsiz tedavi ettiği için hakkında soruşturma açılan ama yine de kimseyi kapısından geri çevirmeden her kesimden gelen bütün insanları tedavi etmeye çabalayan bir isimdi. Çeşitli vakıf ve derneklerin yönetiminde yer alarak, ihtiyaç sahibi öğrencilerin okuması için büyük çabaları vardı. İnsani ve tıbbi yardımlar için dört ayrı vakıf ve derneğin kuruluşunda görev almıştı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinden İstanbul’a sevkli giden kritik durumdaki hastaların ve yakınlarının dertlerine derman ararken sıklıkla başvurdukları isimlerin başında Murat hoca geliyordu. Prof. Dr. Murat DİLMENER, maddi durumu yetersiz olan, ücretli tedavi imkânı olmayan her hastanın şifasına vesile olmak için kendi başına gelebilecek bütün sıkıntıları göğüslemeyi peşinen kabul edip onlara el uzatmıştı.
Verilen Ödüller
Prof. Dr. Murat DİLMENER hocamızın, COVİD-19 sebebi ile hayatını kaybetmesinin ardından, Sağlık Bakanlığı tarafından hocamızın adı; ‘Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’ne verildi. Onun eşsiz hatırası ve emekleri adıyla birlikte bu hastanede yaşayacak. Bunun için Sağlık Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Hocamızı minnetle yâd ediyoruz. 2021 yılında, ‘Değer Zirvesi ve Türkiye’ye Değer Katan Markalar Ödül Töreni’nde, ‘İnsanlığa Değer Katanlar’ ödülü; Hocaların Hocası Prof. Dr. Murat DİLMENER’in hatırasına, Prof. Dr. Murat Dilmener’in çocukları Fulya Gençoğlu, Taner ve Caner Dilmener’e verildi. Uluslararası haber ajansı A.P. Murat hocamızdan bahsederken; ‘Türkiye’nin Tıbbi Robin Hood’u’ ifadesini kullanıyordu. Çalıştığı fakültede ve daha sonra Doğu, Güneydoğu’da duyduğum ve şahit olduğum ücretsiz hasta tedavilerini, ihtiyaç sahipleri için koşturmalarını görünce, onun asıl unvanının ve makamının gönüllerde olduğunu anladım.
Ardındanİlk, orta ve lise eğitimini Mardin’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa Tıp)’tan mezun olduktan sonra bir müddet Mardin’de hekimlik yaptı. O yıllarda, Mardin’deki insanlara ne kadar çok faydalı olduğunu bizzat görenlerden dinledim. Daha sonra kariyerine Çapa Tıpta devam etti. Bizim gibi yüzlerce tıp fakültesi hocasının ve binlerce tıp doktorunun yetişmesine vesile oldu. Çok sayıda birbirinden değerli bilimsel eser ortaya koydu.
Yazdığı birçok önemli telif eseriyle Türkiye’nin dört bir köşesinde on binlerce doktorun yetişmesinde emeği oldu. ‘Özet Tanı ve Tedavi’, ‘Tanı ve Tedavi; Cilt 1-2’ ve ‘Güncel Tanı ve Tedavi’ kitapları otuz yıl boyunca defalarca yeni baskılar yapan ve her branştan hekimlerin elinden düşmeyen temel başucu eseri olmuştur. Günümüzde halen birçok öğrenci ve hekim bu eserlerden istifade etmektedir. Sadece iç hastalıkları alanında değil, tüm tıp branşlarında tanı ve tedavinin ana ilkelerini özümseten bu eserler on binlerce hekime ve onların hastalarına faydalı olmuştur. Tıbbın evrensel yüzünün yanı sıra bölgesel bir tarafı da bulunmaktadır. Tıp alanında her ne kadar tercüme eserler çok değerli olsa da ülkemizin şartlarını, özelliklerini, bölgesel hastalıklarını içeren, araştırmaya, tecrübeye ve bilgiye dayalı telif eserlerin ülkemiz tıp eğitimindeki değeri ölçülemez. Prof. Dr. Murat Dilmener hocamız ve arkadaşları yazdıkları makale, bildiri ve kitaplarla ülkemizdeki tıp bilimlerinin gelişmesinde lokomotif görevi görmüşlerdir.
Prof. Dr. Murat Dilmener hocamız, 2020 yılında COVID-19 sebebiyle bir aydan uzun bir süre tedavi görmüş ve ardından tedavi gördüğü hastanede, 78 yaşında vefat etmiştir. Vefatı sebebiyle tüm devlet ricali, doktorlar, sağlık kuruluşu yöneticileri, öğrencileri ve hastaları binlerce güzel açıklama ile dua ve minnetlerini bildirmişlerdir. Çok az insana nasip olacak biçimde ardından hep iyilikleri söylenmiş ve hayırla yâd edilmiştir. Murat hocamızın büyük insan sevgisi, idealistliği, ulaşılabilirliği, üstün tecrübe ve bilgisine karşın eşsiz tevazuu, mesleğini icra ederken parayı geri plana atışı ve aşk derecesinde sevdiği hekimlik mesleğinin onurunu, saygınlığını en iyi biçimde temsil eden sahici duruşu onu hep örnek bir doktor ve hoca olarak hatırlamamıza sebep olacaktır. İhtiyaç sahibi hastalarını ücretsiz tedavi eden, reçetelerini cebinden karşılayan, öğrencilerine burs bulmak için çabalayan, kazandığını hayır işleri vesilesiyle çevresindeki muhtaç insanlarla paylaşan Murat hoca tıp öğrencileri ve genç doktorlar için bir rol modeldir. Mesleğini icra ederken hastalarını dinlemeye, hassas ve detaylı muayene etmeye, bilgi, tecrübe ve önsezileriyle doğru teşhise yönelmeye, gerekli tetkiklerle tanı koymaya ve en iyi şekilde tedavi etmeye çalışırdı. Üstün bilgisine ve tecrübesine rağmen, vefatına kadar kongreleri, seminerleri ve benzeri bilimsel faaliyetleri takip ederek kendini geliştiren, güncelleyen ve birikimini genç hekimlerle paylaşmaya devam eden hocamız, tıp eğitiminin fakültede bitmediğini ve ömür boyu devam ettiğini bizlere yaşayarak öğretmiştir. Yıllar sonra, hocamızın memleketi ve ilmin tarihi merkezi konumunda bir şehir olan Mardin’e Tıp Fakültesi kurulması gündeme geldiğinde; ‘Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalındaki’ kurucu anabilim dalı başkanlığı görevimi ve diğer idari görevlerimi bırakıp gönüllü olarak, daha önce hiç göremediğim Mardin’e koştum. Kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesinin en iyi biçimde eğitim verebilecek donanım ve nitelikte olmasını, merhum hocam Prof. Dr. Murat DİLMENER’in de anısına hürmet olarak gördüm. Kurucu Dekan Yardımcılığı, Bölüm Başkanlığı, Anabilim Dalı Başkanlığı ve benzeri görevler üstüme düştüğü zaman elimden gelenin en iyisini yapmak için iki yıl boyunca gecemi gündüzüme kattım. Prof. Dr. Murat DİLMENER hocamızın; yaptığı iyilikler, örnek bir insan ve hoca oluşu, eserleri, yetiştirdiği hekimler ve hocalar, hocaların hocası vasfı, hekimliği büyük bir sanat olarak icra edişi ve temiz vicdanı asla unutulmayacak. Mardin’de kurulan ve 2023 yılında öğrenci alarak eğitime başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ve ülkemizdeki tüm tıp fakültelerinde araştırılması ve hatırasının yaşatılması gereken en önemli isimlerden bir tanesi; öğrencilere örnek hekimlik konusunda ufuk çizecek ‘Prof. Dr. Murat Dilmener’ olabilir.