Korkunç derecede yıkıcı bir fırtına ve yol açtığı devasa boyutta hortumun ortasında bir grup genç üniversiteli felaketin göbeğine girip durdurmayı deniyorlar fırtınayı ve hortumu, okulda geliştirdikleri bir projeyi yaşama geçirme arzusu ile. Mükemmel ses ve görüntü efektleri eşliğinde film bu sahneyle açılıyor. Yönetmeni Leen Isaac Chung olan “Kasırgalar” filminden bahsediyoruz.
İklim değişikliği, küresel ısınma, meteorolojik koşullar ve doğaya fazla müdahele yüzünden oluşan doğal afetler günümüzde telafisi mümkün olmayan can ve mal kaybına yol açıyor. Tıpkı dünyada olduğu gibi ülkemizde de her gün tanık oluyoruz orman yangını, kuraklık, sel gibi doğal afetlere.
Filme geri dönersek iki grup genç karşımıza çıkıyor ilerleyen sahnelerde. Birisi başroldeki kadın oyuncu Daisy Edgar-Jones’un canlandırdığı Kate ve Antonoy Ramos’un hayat verdiği Javi’den oluşan ve kendi geliştirdikleri bir erken uyarı sistemi ile kasırga ve hortumları önlemeye çalışıp, afetzedelere yardım etmeyi amaç edinenler; diğeri başında Glen Powell’ın canlandırdığı Tyler etrafında toplanmış bir grup, kasırga ve hortumları takip edip videolarını çekerek sosyal medyada paylaşıp şöhret olmayı hedefleyenler. Kendilerini “hortum savaşçıları” olarak adlandırıyorlar. Kasırga ve hortumlar film boyunca devam ediyor, koca koca binalar, arabalar, ağaçlar yerinde sökülüp gökyüzüne savruluyor insanlarla birlikte. Sonrasında harabe bir ortam, çok sayıda canlı ölümü ve hayatta kanaların yaşadıkları şokla şaşkın şakın çevrelerine baktığı. Hortum savaşçılarının tank gibi zırhlı araçları var, hortumum ortasında uçmalarını engelleyen dört bacak gibi toprağa gömdükleri devasa araç sabitleme sistemleri olan. Bu araçlar sayesinde hayatta kalıyorlar ve video çekimlerini yapabiliyorlar. Sonrasında yıkıntının ortasında felaket fotoğraflarının basıldığı tişörtler satmaya çalışıyorlar, vahşi kapitalizmin felaketten bile nemalanmaya çalıştığını gösteren sahne ile. Kate’in bu durumu yermesini izledikten sonra yönetmen bu korkunç tabloyu aklamak istercesine devam sahnesinde tişörtlerin satışından elde edilen gelirle hortum savaşçılarının felaketzedelere yiyecek temin ettiklerini gösteriyor. Çok kısa bir sahnede arsa spekülatörleri görülüyor, afetten etkilenenlere daha güvenli toprakları pazarlamaya çalışan.
Anlaşılacağı gibi iki grubun yolu aynı felaket ortamında kesişiyor. İyi gençlerin Kate’i ile maceracı gençlerin Tyler’ i arasında duygusal yakınlaşma oluyor. Kate’in yoldaşı Javi’de aslında Kate duygusal yakınlık besliyor, ama Kate buna cevap vermiyor ve Javi hayal kırıklığı yaşıyor, sonu merak edenler filmi sinemada izlemeli bence.
Filmden bir kısa sahnede eğitim sistemine sanki vurgu yapmak istiyor yönetmen, öğrencilerin eğitim hayatlarında pratik yaşama uygulanabilecek projeler geliştirmeleri ile. Kadın kahramanımız Kate’in henüz temel eğitimi sırasında iklim değişikliğine ilgi duyduğu ve bu konuda bir proje geliştirdiğini görüyoruz. Sonrasında bu ilgi onu meteoroloji mühendisliği eğitimi almaya yönlendiriyor. Üniversitede iken yaşadığı travma nedeniyle afet sahalarından uzaklaşmakla birlikte, mezuniyeti sonrasında fırtına modellerini inceleyerek meteorolojik olaylara ilgisini ekranlarda devam ettiriyor.
Kasırgalar bir yandan küresel iklim krizinin yol açtığı afetleri gösterirken, bir yandan da afetten çıkar umanlara kısa da olsa yer veriyor. Gerilim dozu oldukça yüksek. Teknolojinin yardımı ile mükemmel ses ve görüntü efektlerinin yer aldığı sahneler ile iki saatin nasıl geçtiği anlaşılmıyor. Sıcak yaz günlerinde serin sinema salonlarında görülesi bir film.