İklim değişikliğinin insan sağlığını ne şekilde etkilediğinin farkında olmak sağlık profesyonellerinin görevidir.
Hava ve ortamdaki aşırı ısınma veya soğuma gibi değişiklikler, mevcut sağlık sorunlarını artırabileceği gibi yenilerini de yaratabilirler.
Şimdiye kadar hiç bilmediğimiz değişik hastalıkları teşhis etmek ve tedavi yöntemlerini bulmak gerekebilir.
Doğal afetler, aşırı ısınma, zihinsel sağlık sorunlarına, enfeksiyon riskinin artmasına, epidemi, pandemi gibi süreçlere, hastalıklara ve ölümlere neden olabilir.
İklim değişikliğine koşut olarak çevrede artan kirlilik, toksinler ve alerjenlerin tümü kronik tipte solunum ve kalp sağlığı sorunlarında artışa neden olabilir.
Çocuklar, yaşlı yetişkinler, ekonomik olarak daha az gelişmiş bölgelerdeki her yaş grubundan insanlar, iklim değişikliğiyle ilgili sağlık sorunları açısından en fazla risk altındadır.
Koruyucu ve tedavi edici hekimlere, bakım veren hemşirelere çok fazla iş düşmektedir.
Bazı risk grupları da iklim değişikliğinin sağlık tehlikeleri nedeniyle daha fazla tehdit altındadır. Örneğin;
- Çocuklar,
- Gençler
- Yaşlı yetişkinler,
- Kronik sağlık sorunlarına sahip kişiler, (KOAH; Metabolik Sendrom vb),
- Ekonomik olarak dezavantajlı gruplar,
- Engelliler,
- Eğitim konusunda dezavantajlı gruplar,
- Sosyal medya, internet alanında bilgi akışı alma ve aktarma tecrübesi olmayan izole gruplar.
Çevre Sağlığı Bilimleri Ulusal Enstitüsü bilim insanları; “yiyecek ve sudaki toksinler, gelişmekte olan bir fetüste sağlık sorunlarına da yol açabilir,” diyerek makaleler yayınlamaktadırlar.
Örneğin, “iklim değişikliği, balık ve deniz ürünlerindeki biyotoksinleri artıran zararlı alg, virus, bakteri patlamalarına neden olabilir” şeklinde beyanat vermektedirler.
Civa ve kurşun gibi ağır metallerdeki artış, kontamine edici deniz ürünleri, gelişmekte olan bir fetüste düşük IQ’ya neden olabilmektedir.
Araştırmacılar, iklim değişikliğinin belirli etkilerinden dolayı önümüzdeki dekatta insanların daha soğuk bölgelere göç etmek zorunda kalacaklarını ifade etmektedirler.
İklim değişikliği ve kitlesel göçler önümüzdeki on yılın en önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirecektir. Rusya steplerinde artık tarım yapılabilmektedir. Eskiden buzlar altında olan topraklar şimdi verimli hale gelmiştir. Söz konusu buzların erimesi acaba farklı enfeksiyon hastalığı etkenlerini de ortaya çıkartabilecek midir*
İşte bu süreçlerde, hekimlerin sağlık hizmetlerinde yolu gösterenler, hemşirelerin ve diğer profesyonellerin ise yolu öğretenler olarak topluma faydaları olacaktır.
Sorunların her zaman çözümleri de yanı başındadır. Olumsuz düşünce kalıplarından kurtulmak, yaşam döngüsünü fark etmek yeterlidir.