Bilim ve teknolojideki gelişmeler o kadar hızlı ilerliyor ki, yetişebilmek için bir günü 48 saat yapmak gerekir. “İnsan 2.0” isimli bir kitap yazalım ve hazırlıklarını yapalım derken, bir de baktık ki, kendi elimizle fıtratımızı ve neslimizi bozguna uğratmışız ve kısmen de olsa insanlık, insan boyutundan insan 2.0 merhalesine geçmiş bile… Herkes kendine göre bir din(!) uydurmuş, inancın doğrultusunda hayat tarzı belirlemiş, yaşayıp gidiyor işte… Hibrit gıdalar, hibrit bitkiler, hibrit hayvanlar ve hibrit insanlar cirit atıyor her yerde… Genetiği değiştirilmiş hücreler, yarı canlı implant antenler, vücut içi iletişim ve programlanabilir haberleşme araçları hususundaki araştırmaların sadece makale isimleri sayfalar dolusu yer işgal ediyor kitaplarda ve bilimsel dergilerde… Hiçbir şeyi düzeltmek imkansız gibi geliyor, gıdayı düzeltmekle başlamazsak işimize… Gıda düzelmeden, hiç bir şey düzelmez! Zira Allah, insan ne yapmak için gayret ederse, iyi, kötü, hayır, şer, dinli, dinsiz vs. ayırt etmez, onu koyar önüne… “Ontolojik kulluğu” fark edemeyenlerin (İsra 44), “İradi kullukları” tartışmalıdır! Bu sebeple artık “İnsan 3.0”ı yazmak farz oldu bize!
Evet… Yeni bir insanlık tasarlanıyor. Tasarımsal varlıklar yola çıkmış bile… Ve tasarımsal insan, fıtri insanı yok edecektir! Mevcudiyetin mükellefiyet olduğunu, ne zaman fark edecek bu “Adem Oğlu”! Yoksa, Jean-Albert Dadas’ın yakalandığı “DROMOMANİ HASTALIĞI”na duçar olduk da, “Dromomanyaklar” olarak haberimiz mi yok! Keşke, “kendimizi bulabilme yolculuğu”na çıkabilseydik…
Her şey genin keşfi ile başladı büyük bir oranda. Genom, DNA, CRISPR Cas9, Nanoteknoloji, Kuantum ve Nörobilim derken, şer odakları da durmadı, hayatın yararına ya da zararına olmasını dikkate alınmadan, çeşitli emeller uğruna, bırakın insanın, bitkinin, hayvanın genetiğini değiştirmesini ve bozmasını, hayatın genetiğini de değiştirdiler, bozdular. İnsanoğlu kendi fıtratını korumaktan bile aciz kaldı maalesef bu keşmekeşliğin hüküm sürdüğü dünyamızda… Z Kuşağı, Q Kuşağı derken, günümüz “İnsan”ı, fıtri insan türünün, bozulmuşta olsa, “son kuşağı” olacaktır! Programlanmış ve programlanabilir genomlar, insanoğlunun yerini almak üzere…
GEN, hücrenin çekirdeğinin içinde, 23 çift kromozom arasında bölünmüş olarak yer alır. Her kromozomda uzun bir DNA zinciri bulunur. Bunlar “histon” adı verilen proteinlerin etrafına sıkıca bağlanmışlardır. DNA’nın GEN bölümleri, protein yapımından mesuldür. Gen açıldığında, RNA Polimeraz enzimi gene tutunur, ve DNA zinciri boyunca ilerleyerek mRNA’yı (Messanger RNA) meydana getirir. Çekirdekteki serbest bazlar, DNA şifresine/koduna göre, mRNA’ya ilave olarak “Kopyalama” gerçekleşir. Bazı kısımları silindikten sonra mRNA, hücre çekirdeği ile zarı arasında bulunan sıvımsı karakterdeki stoplazmaya geçer ve protein üretimiyle vazifelendirilmiş ribozoma bağlanır. Ribozomlarda, bu mRNA’nı getirdiği şifreler uyarınca, 20 farklı çeşit olan aminoasitlerden proteinler sentez edilir. Taşıyıcı RNA, aminoasit moleküllerini ribozoma taşır ve mRNA tek seferde 3 baz okur ve her bir okuyuşta tek bir taşıyıcı RNA, karşılık gelen aminoasiti ilave eder. Bütün bu aminoasitler zincire eklendikten sonra, dizili zincir karmaşık bir şekilde katlanarak “protein”i meydana getirir. İşte “DNA, RNA ve Protein” işletim sistemi, bu çerçevede iki yönde de faaliyet gösterir. Nasıl? Çok basit değil mi! Lakin, küçük ve basit ihmallerin, bazen büyük ve kompleks felaketlerin sebebi olduğunu da unutmamak gerekir! Nitekim bilim, hiç bitmeyen bir maratondur!
Füzyon Teknolojisi ile, maddeyi her istenilen şeye dönüştürmenin mümkün olabileceği, bir anlamda kendi özdeyişimle, “Her şeyin, her şey” olduğu “Yeni Dünya Düzeni”nde, “İnsan-Hayvan” karışımı mitolojik “KİMERA” senaryosu gayesi ile, “gönüllü köleliğin” el üstünde tutulacağı, “Zaman, İnsan ve Madde” üçlüsünde değişiklik yapmaya gayret edilmektedir. Nitekim bu gidişle, toplumsal cinsiyetin(Gender) önemini kaybettiği, hatta birbirine dönüştürülebildiği, “ölümsüzlük projeleri”nin baş döndüren bir hızla sürdüğü Kuantik ve Holistik Çağda (devirde), programlanmış “GENOM”lar, “İnsan 3.0, Yeni İnsan”, insanoğlunun yerini alacaktır!
Çok yakın gelecekte, insan adına haz ve zevk alamasalar da (Belki onu da alabileceklerdir) dünya işlerinin %80’nini otonom robotlar yapabilecektir. Geri kalan işleri de insanın yönettiği(!) ya da yönettirildiği “Siborg”lar aracılığı ile robotların yaptırılması sağlanacaktır.
Hedefte 2045 yılında normal “insan türü” formunun kalmaması var! “Evlilik Dışı Hayat”ın ve “birlikte yaşamanın” parlatıldığı, cinsiyetin yok edildiği ve “erkek-dişi”ye ve kavramına ihtiyacın olmadığı bir dönemin eşiğindeyiz! Kadın, olmazsa olmaz! Olmazsa olmaz, Kadın! Olmazsa Kadın, olmaz!
“İnsanlık ve Hayat” adına aklımızı başımıza almazsak, insan üzerindeki manipülasyonlar ile birlikte, geri dönüşü olmayan “Siber Ordular”ın hüküm sürmesi ufukta bu gidişle… Elektromanyetik dalgalar ile bile neler kontrol edilemez, neler manipüle edilemez ki… İspanyol gribinin ilk mutasyonunu, elektromanyetik dalgaların meydana getirdiği belirtilmemiş miydi!
“GENOM”u, istenilen şekilde kurgulanmış, her coğrafi ve iklim şartlarına uyum sağlayabilecek ve orada varlığını sürdürebilecek varlıklar ve bedenler olarak tanımlayabiliriz. “Transhuman”ları “insansı robotlar”, “Siborg”ları “robotumsu insanlar” olarak tarif edebiliriz. “Klonoid” ise, başka canlıların genlerinden ilaveler yapılarak “tasarlanmış insan”lardır. “Genomik” haz odaklı varlık, genomu yeniden dizayn edilerek, beyin müktesebatı tekrar yüklenebilen canlıdır! Döllenmemiş sperm ve yumurta olan “GAMET”in hiç birinin, bir diğerinin aynısı olmadığını da ifade etmek gerekir.
Her türlü bilgi ve veriyi, çipler bir yana, herhangi bir vasıta olmadan da, beyinlere yüklenebilecek, programlanabilecek, resetlenebilecek ve yok edilebilecektir. Tabii ki bütün bunlar, buz dağının bu görünmeyen yüzü olarak sunulmayacak, “Zehiri altın tasta sunmak” gibi, “Gen Transferi, Gen Tedavisi”ni de altın tasında “bal” ile birlikte ikram edilecektir!
Ya “zaman” üzerine yapılan çalışmalar… Biyolojik zaman ve reel zaman farklı kavramlardır. “Rüya içinde rüya” görmek nasıl ki mümkün oluyorsa, “zaman içinde zaman” da mümkündür. ( İsra 1, Hac 47, Secde 5, Meariç 4). Bu arada, ilk yaratılanın “Matematik” olduğunu da hatırlatmak isterim. Erdemli bir hayat da, matematik ile mümkündür.
“Zamanı Durdurmak” gayretleri, “insan”ları uyutup, istenilen film ve rüyaları izleterek, istenildiğinde uyandırmak, bilinç ve beyin kontrolü sağlamak için, nice çalışmalar sürdürülmektedir, bilen var mı… Nitekim, hayvanlar da rüya görür.
Uzay-Zaman etkileşiminde, evrensel geometrik çeşitlilik, “zaman algısı”nı değiştirir. Kâinat boyutunda, herkes için “Aynı An” diye “Müşterek Bir An” yoktur. Aslında, hiç olmayan “Şimdi” kavramı, “Ebediyetçi”lerin düşüncesidir. Diğer yandan, “Zaman” algısal olup, reel değildir!
Uzayın geometrisinin değişimi ile, hızın aynı olmasına rağmen, bulunulan yere ve dışarıdan bakana göre hız çok değişkenlik gösterir. En yakın yıldıza baktığımızda bile, 4 yıl, 4 ay evvelini görürüz! Şimdi de, teleskoplarla 14 milyar yıl öncesini görmeye gayret ediyoruz!
Biz, bugün vomero-nazal bölgedeki yaklaşık 1000 koku reseptörünün ilettiği frekanslarla beynin 400.000 farklı çiçek kokusunu nasıl ayır ettiğinin, zıtlıklarının, hormonal etkilerinin, oluşturduğu paternlerinin, limbik değişikliklerinin, kanserli hücrelerin koku mekanizmasının, kokuya dayalı anne-çocuk etkileşiminin ve aşk üzerindeki etkisinin matematiğini ve fizyopatolojisini çözmeye gayret ederken alın size “Bilim”! Şurası asla unutulmamalıdır ki; cehaletin bilgiyi yönetmesine, bilginin katlanma ve tahammülü, bilginin cesaret ve şahsiyet kazanmasına kadar devam edecektir.
Zamanı zaman yapan madde, maddeyi madde yapan da zamandır! Madde zamana, zaman maddeye bağımlıdır. Biri yoksa, diğeri de yoktur! Bu sebepledir ki, bekleyen ile beklenen arasında da, “Kuantik Etkileşim ve İletişim” vardır.
Zaman maddeye, madde de zamana bağımlıdır. Kompleks ve girift bir durum işte… İlk patlamanın, zamanın da başlangıcı olduğu kabul edilse de, üzerindeki çalışmalar ve tartışmalar hala sürmektedir! Keşke hepsi insanın ve hayatın lehine olsa… Bu hususta insan, elinden geleni değil, gelmeyeni de yapmak için gayret göstermiyorsa, vebalini tüm hayat ve mevcudat çeker, sonuçlarına katlanır ve mesulü de bizler oluruz. Kendisini bile keşfedemeyen insan, karşımızda… İnsan, en büyük keşfini, kendisini keşfettiği zaman yapmış olacaktır!
Başarıda, girişkenlikten ziyade girişimci, güçlü olmaktan ziyade dayanıklı olmak, hayatın hayrına top yekûn düşünebilmek ve bilinçli farkındalık önemlidir. Ahlaktan taviz vermemek kaydıyla, boynuz kulağı geçmezse, yerimizde sayarız. Zira ahlak, Kâinat ve hayat için çok önemlidir ve insan da, tekâmulü oranında ahlâklıdır! Algoritmik, etik ve ahlaklı düşünemeyenlerin, bilim ve teknolojide sıçrama yapması da mümkün değildir.
Transhumanistler, insanlığın istikbâlini, istiklâlini ve istikrârını korkunç felakete sürükleyebilecek, fıtratı yok sayan çalışmalarına son sürat devam etmektedir! Nanorobotlar, molekül ölçeğinde tasarlanmış robotlardır. Genişletilmiş gerçeklik ise, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik teknolojilerini bir çatı altında toplayan teknolojidir. Nanorobotların insanın hücreleri ile etkileşime girerek genişletilmiş gerçeklik ortamı oluşturmak ve insan deneyiminin ötesine geçmek hedeflenmektedir. Sinir sisteminin içinden gelen sanal gerçekliği fiziksel dünyaya adapte edebilmek mümkün olabilecektir.
Respirocytes, Microbivores ve Clottocytes gibi Nanorobotların, kan elemanlarının yerine, anemi, kalp krizi, akciğer hastalığı, kanama, trombo-embolik hadise, zehirlenme, serbest radikaller, kanser, viral ve bakteriyel enfeksiyon gibi durumlarda tedavi gayesi ile kullanılabilecek, “programlanabilen mekanik kan hücreleri” olmakla birlikte, her an Siber Saldırı ve Suikast amaçlı bir Siborg’a dönüştürülmeleri mümkündür!
Robotik alyuvarların, respirositlerin sağlayacağı oksijen-karbondioksit alışverişi sayesinde akciğerlere ihtiyaç olmayacağı öngörülmektedir. Robotik alyuvarlar (respirosit) ile bir sporcunun on beş dakika süreyle hiç nefes almadan koşması mümkün olabilecektir.
Nanorobotların hacklenmesi, bellek bozulması veya arızalanması sonucu, hayat tam bir kâbusa dönüşebilecektir. Nanorobotlara kötücül yazılımlar enjekte edilirse her şeyin kontrolü siber saldırganın eline geçebilir ve zihin kontrolüne açık hale gelebilecektir.
Ey Sen!
Ey Tebbet’deki(3) Ebû Leheb!
Ey Yûnus’daki(91) Firavun!
Ey Kasas’daki(81) Kârun!
Ey Ankebut’daki(39) Hâmân!
Ey Âraf’daki(12) Şeytan!
Ayağını denk al!
Birkaç aforizmamız ve bestelenerek icra edilmiş bir rubaimizle “Hüseyin Şarkı, Hasretinle yüreğim kızıl tutsak piyale” “İNSAN 3.0, YENİ İNSAN” isimli kitabımız için yazdığımız bu satırları sonlandıralım.
*Kur’an okumayı bilmez ama tefsir yapar, fetva verir, nabız saymayı bilmez ama profesörün teşhisini, tedavisini tartışır, aşıyı en iyi o bilir, çarpım tablosunu bilmez ama mühendise akıl verir…
*Cehaletin alime tahakkümü, alimin minnet, tenezzül ve tekebbürü neticesidir.
*Okuma bilmez, yazma bilmez, ama her sahada allâme gibi ahkam kesmekten geri gelmez!
*“Bilim İnsanı”nın, diploma ve ünvanını “Bilim”, “Âlim”in ise “İlim” verir!
*Herkes kendince bir din(!) uydurmuş ve inanmış, yaşayıp gidiyor.
*Mürekkep kutsal… Akmazsa, kan akar!
*“Din cahili dindarlar”, cahil dindarlara kolay kanarlar!
*“İlahî Adâlet”den dem vuracağına, “Cihanşümul Adâlet”i tesis eyle!
*Her şey, her şeydir!
*Ciddiyetsizliği ciddiye almak, ciddiyetsizliktir!
*Küstahın ve yobazın, dinlisi ve dinsizi olmaz! Küstah küstahtır, yobaz da yobaz…
*Kâinata ait bilgiler, “Muhkem” değil, “Müteşâbih”tir!
*Aşağılık kompleksi, yüzyıllardır süregelen, çaresiz genetik bir hastalıktır!
*Bak, Galileo Galilei(1564–1642), Naziât Sûresi 30. Âyet’e dalmış düşünüyor… Sen hâla, neyin peşindesin!
*Hayvan da rüya görür!
*İnanmak, bireysel özgürlüğün neticesidir.
*“Kul”luk, özgürlüktür!
*İlmini iktidârın emrine verenden ve zulme boyun eğenden “Âlim” olmaz!
*Hulâsa-i Kitap, Ezcümle, Kelâm-ı Kibâr…
*“Boş zaman”ı olanın, nefes almaya hakkı olmaz!
*Okumaya vakti olmayanın, söz söylemeye hakkı yoktur!
*Köpek, başka bir köpeğin eve gelmesine razı olmaz!
*Belki geçmişe ve geleceğe gidemeyiz. Ama yeterince uzağa bakabilirsek, geçmişi görebiliriz.
*Her şey, olması gerektiği için olmuştur ve olacaktır.
*“Zaman” algısal olup, reel değildir!
*Zaman, “Büyük Patlama” ile başlamıştır.
*Normal akılla, “BİLİM” yapılmaz.
*Beyin, uyarılmayan alanlarını “avara” kalıp tembelleşmesin diye, eski defterleri karıştırıp, yaşanmış ya da yaşanmamış hadiselerden bir kompozisyonla “rüya” halinde meşgul ederek, canlı tutmaya çalışır!
*Malın mülkün itibârı fânî, ilim ve bilimin bâkî…
*Basit ameliyat yoktur!
*Hocasını ve ustasını inkâr eden nankör, kendisini de inkar ettiğinin farkında olmaz.
*Varlığı inkâr etmenin en kolay yolu, ustayı inkâr etmektir!
Güfte: Prof. Dr. İsmail Hakkı AYDIN
Beste: Osman Erol ÜNAL
Makam: Hüseyni
İcra: Küçükçekmece Türk Musıkîsi Korosu
Hasretinle yüreğim kızıl tutsak piyale,
Umutlarım, hislerim, açmayan küskün lâle,
Çaresiz aşka düştüm, kadehlerde aradım,
Sebep olan dilberi, kalbimde ihtilâle.
KAYNAKLAR
- Aydın Ahmed Bircis, Akıl ve Matematik Üzerine Fikir Telakkileri, 18.07.2021, 29.08.2021Trabzon.
- Aydin İsmail hakkı. Akıl ve zeka Etkileşimi. https://jag.journalagent.com/sscd/pdfs/SSCD_1_2_79_80.pdf
- Aydin İsmail Hakkı. https://www.youtube.com/ watch?v=H3t2RmYaDl0
- Aydin İsmail Hakkı. Beyin denen Meçhul. https://youtu.be/VMvBYtUBDKc
- Aydin İsmail Hakkı. Sentetik İnsan Yolda. http://yenidunyagundemi.com/mobilYazarlarDetay.aspx?id=1409
- Aydin İsmail hakkı. https://www.akademikakil.com/sentetik-insan-yolda/ismailhakkiaydin/
- Aydin, İsmail Hakkı. “Beyin Sizsiniz 4.0,” Kuantik Çağ. Girdap Kitap, 2021, İstanbul.
- Aydın, İsmail Hakkı. “Beyin Denen Meçhul”. Medimagazin, 06.05. 2019.
- Aydın, İsmail Hakkı, “Beyin Fırtınası” Girdap Kitap, 2016, İstanbul.
- Aydın, İsmail Hakkı, “Beyin Sizsiniz” Girdap Kitap, 2018, İstanbul.
- Aydın, İsmail Hakkı, “Beyin Sizsiniz 2” (Beyinler Arası İnternet, Dünya Beyin Ağı, wbw), Girdap Kitap, 2020, İstanbul.
- Aydın, İsmail Hakkı, “Beyin Sizsiniz 3” (İnsanlığın Geleceği), Girdap Kitap, 2020, İstanbul.
- Aydın, İsmail Hakkı, “Beynin Şifresi” Girdap Kitap, 2016, İstanbul.
- Aydın, İsmail Hakkı, “Beyin Tanrısal Bir Parçacık” (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte), Girdap Kitap, 2019, İstanbul.
- Aydın, İsmail Hakkı, “Bir Beyin Cerrahının Anıları” Girdap Kitap, 2017, İstanbul.
- Aydın, İsmail Hakkı, “Düşünce Sizsiniz” (Levent Ağaoğlu ile birlikte), Girdap Kitap, 2018, İstanbul.
- Aydın, İsmail Hakkı, “Güfteden Besteye”, Girdap Kitap, 2020, İstanbul.
- Aydın, İsmail Hakkı. “Nörofilozofi”. Medimagazin.https://www.medimagazin.com.tr/authors/ismail-hakki-aydIn/tr-index-72-87-0.html
- Aydın, İsmail Hakkı, “Öfke Kontrolü ve Motivasyon” (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte) Girdap Kitap, 2016, İstanbul.
- Aydın, İsmail Hakkı, “Rabbim Beni Doktorlardan Koru!” Girdap Kitap, 2013, İstanbul.
- Aydın, İsmail Hakkı, “Rubâiyyat-ı Bircis”, Girdap Kitap, 2018, İstanbul.
- Aydin, Ismail Hakki, “This is me as i see myself”. EC Neurology, 8.3 (2017): 66-69. https://www.ecronicon.com/ecne/pdf/ECNE- 08-00235.pdf
- Aydın, İsmail Hakkı, “Yapay Zekâ” (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte) Girdap Kitap, 2018, İstanbul.
- Aydin Ismail Hakki: “An Adventure: From World Wide Web (WWW) To World Brain Web (WBW)”. EC Neurolog ECO.02 (2019): 06 08. https://www.ecronicon.com/eco19/pdf/ECNE-02-ECO-15.pdf
- Kurzweil Ray,”Bir Zihin Yaratmak” İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2015, İstanbul.
- Crick Francis. “Şaşırtan Varsayım”. 2005, İstanbul,
- Arıtan A, “Holistik Evren Tasarımı”, Arıtan Yayınevi, 2010, İstanbul.
- https://www.bbc.com/news/world-asia-china-57565514
- https://www.nature.com/articles/s41586-021-03618-9
- https://www.nature.com/articles/4641140a
- https://www.matematiksel.org/tuhaf-ama-gercek-sonsuzluk-farkli-boyutlardadir/
- https://www.matematiksel.org/alexander-von-humboldt-ve-doganin-kesfi/
- https://www.matematiksel.org/fourier-donusumu-bir-ses-kaydi-nasil-dijital-muzik-dosyasina-donusur/
- https://neuromat.numec.prp.usp.br/content/category/events/?page=2
- https://khosann.com/insan-bilincini-matematikle-kodlamak-mumkun-mu/
- https://neuromat.numec.prp.usp.br/content/category/events/
- https://www.lidyanasman.com/post/senteti-k-i-nsan-projesi
- https://en.wikipedia.org/wiki/NeuroMat
- https://businessht.bloomberght.com/teknoloji/haber/1248618-genlerle-oynayarak-super-insan-uretecekler
- https://youtu.be/dNj6XlNlO_0
- https://www.acapublishing.com/dosyalar/baski/LUMINOSOPHY_2021_491.pdf
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867419304489
- https://www.globalresearch.ca/video-human-2-wake-up-call-world/5721733
- https://landdestroyer.blogspot.com/2020/08/the-real-problem-with-covid-19-vaccines.html
- https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)30874-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867420308746%3Fshowall%3Dtrue
- ttps://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMcibr1503100
- https://www.acapublishing.com/dosyalar/baski/LUMINOSOPHY_2021_502.pdf
- https://www.youtube.com/watch?v=lA77zsJ31nA&feature=youtu.be
- https://www.neuralink.com/
- https://www.biorxiv.org/content/10.1101/703801v1
- https://www.technologyreview.com/s/613974/neuralink-whats-new-and-what-isnt-elon-musks-brain-computer-interface/
- https://www.youtube.com/watch?v=B2-YiXuXdp8
- http://www.sciencetimes.com/articles/23588/20190812/lego-like-therapeutic-brain-implants-that-can-be-controlled-by-a-smartphone.htm
- https://www.euronews.com/2019/07/31/scientists-develop-video-game-that-can-be-controlled-by-the-mind
- https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190701163827.htm
- (http://www.esraoz.com/2019/08/17/dijital-cagin-gelecegi-algilarimizi-nasil-degistirecek/)
- https://science.sciencemag.org/content/366/6469/eaay3134
- https://www.nature.com/articles/s41589-018-0004-9
- https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)30874-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867420308746%3Fshowall%3Dtrue
- https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMcibr1503100
- https://www.cell.com/neuron/fulltext/S0896-6273(18)30285-X)
- https://academia.edu/resource/work/41440371
- https://www.aa.com.tr/tr/analiz/korona-duzeninden-tek-dunya-devletine-mi/1807020
- https://www.nature.com/articles/s41591-019-0375-9
- https://www.nature.com/articles/nature13674
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20705816/
- https://www.cell.com/neuron/fulltext/S0896-6273(21)00501-8?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0896627321005018%3Fshowall%3Dtrue
- https://www.nature.com/articles/d41586-020-02765-9
- https://www.acapublishing.com/dosyalar/baski/LUMINOSOPHY_2021_516.pdf
- https://www.akademikakil.com/akil-ve-dusunce-matematigi/ismailhakkiaydin/
- https://www.acapublishing.com/dosyalar/baski/LUMINOSOPHY_2021_550.pdf
- https://neurosciencenews.com/single-neuron-deep-learning-19264/?fbclid=IwAR1Q-HXV2X1FGVKTVSwMgrS_imQf3Wpk-4D2Gwas23dcTobp9sm6-oF5ckY
- https://www.akademikakil.com/kuantolojik-hayat-quo-vadis/ismailhakkiaydin/
- https://www.sciencealert.com/a-never-before-seen-type-of-signal-has-been-detected-in-the-human-brain?fbclid=IwAR0LrYkGgFbBcELhDBEe5S0J1DX7PlzbPI2yqR5oNGNeC_UsvS2BEWbklns
- https://www.acapublishing.com/dosyalar/baski/LUMINOSOPHY_2021_551.pdf
- https://www.science.org/doi/abs/10.1126/science.aax6239
- https://www.habervakti.com/ispanyol-covid-19-ile-100-yildir-devam-ediyor
- https://www.researchgate.net/publication/275155401_The_Promising_Future_in_Medicine_Nanorobots
- NSTC, “National Nanotechnology Initiative: Leading to the Next Industrial Revolution” A Report by the Interagency Working Group on Nanoscience”, Engineering and Technology Committee on Technology, National Science and Technology Council, Washington, D.C, 2000.
- Ummat, A., Dubey, A., and C. Mavroidis, “Bio-Nanorobotics A Field Inspired by Nature” in Yoseph Bar-Cohen, Biomimetics: Biologically Inspired Technologies, CRC Press, 201-226, 2005.
- Aydin, İ.H., İnsan 3.0 (Yeni İnsan!), Luminosophy, Vol.1, Iss.3, July-August-September 2021,pp.25-34 https://www.acapublishing.com/dosyalar/baski/LUMINOSOPHY_2021_560.pdf