“İnsan hatası” ifadesi, insanların zaman zaman hata yapması nedeniyle doğmuştur. Ancak bilgisayarlar doğru programlanmışlarsa bu hataları yapmazlar. Yapay zeka uygulamasında belirli bir dizi algoritma uygulanarak önceden toplanan bilgilerden alınan veriler kullanılır. Böylelikle hatalar azaltılır ve daha yüksek bir hassasiyetle bilimsel doğruluğa ulaşma kolaylaşır.
Pandemide yapay zeka sağlık personelinin işini kolaylaştırır mı? Onun yerine risk alır mı? Liyakat ile çalışır mı?
Bu, yapay zekanın en büyük avantajlarından biridir. İnsanların birçok riskli görevlerinin üstesinden yapay zekalı robotlar gelebilir mi?
Örneğin, pandemide 1.-2.-3. basamak sağlık hizmetlerinde virüsün sağlık personeline bulaşmasını en aza indirmemize yardımcı olabilecek yapay zeka destekli robotlar, kendilerine destek veren liyakatli sağlık personelleri ve yazılımcıların çabası ile süreçleri kolaylaştırır mı?
Bir insan molalar, çay, kahve, yemek, temel ihtiyaçlar hariç günde ortalama en fazla 5–8 saat civarında çalışacaktır. Bu da yaklaşık 8-12 saat mesaiye tekabül eder.
İnsanların, kendilerini tazelemek ve yeni bir iş gününe hazırlanmak için biraz zamana ve uykuya ihtiyaçları vardır. Hatta iş hayatları, aile, kişisel yaşamları için haftalık izinleri vardır.
Oysa robotlar yapay zekayı kullanarak servisleri dezenfekte edecek, hastalara bazı günlük bakımları uzaktan kendisini destekleyen hekim ve hemşire yardımı ile yüz yüze verebilecektir.
Söz konusu yapay zekalı, eşyaların interneti odaklı robotların 7 gün 24 saat kesintisiz çalışmasını sağlayabiliriz. Hatta onlar insanlardan farklı olarak sıkılmazlar, psikolojik olarak yıpranmazlar.
Makinelerin sadece rutin bakımı için haftada ortalama 4-6 saat civarında mola almaları yeterli olacaktır. Yapay zekalı robot hastanın yanına gittiğinde, ekranda ihtiyaca göre hemşire veya hekim görünür ve bu makineyi kullanarak bakım, tedavi, teşhis hizmetleri verirlerse liyakat sağlık personelinin hakkıdır.
Fakat mutlaka, ilerde yapay zekalı robot internet aracılığı ile makine öğrenmesini gerçekleştirerek bilgilerini insan kadar hızlı, hatta ondan da hızlı öğrenebilecektir.
Hekim, yapay zekalı bir robotu kumanda ederek acilde hastasına daha hızlı ulaşır mı?
Hemşireler eşyaların interneti ile bakım verebilir mi?
Laboratuvar teknisyenleri insan kanına ihtiyaç duymadan AccuVein ile damarda gezen kandan tahlilleri daha seri gerçekleştirebilirler mi?
UNUTMAYALIM: Jules Verne zamanında da distopik gelen birçok süreç şimdi gerçek olmuştur.
ŞURASI kesindir ki, YAPAY ZEKA tekrarlayan işlerde sağlık personelinin İMDADINA LİYAKATLA KOŞACAKTIR. Belki de liyakati sağlarken sağlık personeline şiddeti de önleyebilecektir.
Mevlânâ’ya göre liyakat ve ehliyete dikkat edilmesi, aynı zamanda adaletin gerçekleştirilmesiyle de ilgilidir. Yapay zekalı robot, eğer PANDEMİ sürecinde hastanın yardımına koşmaya ehil hale gelirse bu takdirde hakkaniyet ve liyakatle de görevini yapacaktır.
Yapay zeka, yok ettiğinden fazla iş fırsatı sunacaktır
Servislerde bakım bekleyen hastalarına koşmakta zorluk yaşayan sağlık personelinin can yoldaşı olacaktır. Günlük çalışmalarımızda yer alan hasta takibi, belirli belgeleri, örneğin epikriz vb, işleri yüklenecektir. Yapay zekayı kullanarak bu sıradan görevleri üretken bir şekilde otomatikleştirebilir ve hatta insanlar için “sıkıcı” görevleri kaldırabilir ve onları giderek daha yaratıcı hale getirebiliriz.
Hastalara ayaktan, evde ve servislerde yatırarak dijital yardım nasıl yapılır?
Hastaların şüphelerini ve sorgularını açıklığa kavuşturması gereken bir canlı destek ekibi, hastalara tüm sorgularında yardımcı olabilecek bir sesli yapay zekalı robot veya sohbet robotu, hekimlerin ve hemşirelerin desteği ile kurulabilir. Birçok kuruluşun artık mobil uygulamalarında yapay zeka kullanmaya başladığını görüyoruz.
Yeni buluşlar
Yapay zeka, insanların karmaşık problemlerinin çoğunu çözmesine yardımcı olacak hemen hemen her alandaki birçok icadı güçlendiriyor.
Örnek: Son zamanlarda doktorlar, gelişmiş yapay zeka tabanlı teknolojileri kullanarak kadındaki meme kanserini erken aşamalarda tahmin edebiliyor.
Yapay zekanın bazı dezavantajları da vardır. Örneğin; yüksek maliyetleri, insanları tembelleştirmek, öğrenilmiş kalıpların dışına çıkarmak zorunda kalmak.
İşte, bu durumda liyakatli sağlık personelleri ön plana çıkarak hastanın işlerini çözebileceklerdir. Günlük rutinlerle boğulmamış, zinde ve kendini geliştirmiş sağlık personeline her zaman ihtiyaç olacaktır.
2 yorum
Yazdıklarınız, hatta fazlası bile ileride olacak gibi görünüyor. Bize uyar mı bilemem. Doktora, hemşireye kızdığında, onlara saldırıp, cam çerçeve dağıtan necip milletimiz, savunmasız robotlara neler yapmaz ki. Düşüncesi bile insanı yoruyor. Ülkemizde, bütün bu olumsuzlukların önüne, ancak doğru eğitimle geçebileceğiz. Konuyu, gündeme taşıdığınız için ayrıca teşekkürler.
Değerli Hocam,
Robot Sophia kendini şiddetten koruyor ve şiddet yapan kişiye zarar vermeden kendisini etkisiz hale getirebiliyor.
Gelecekte şiddet gösteren bireylerin yapay zekalı makinelerle sakinleştirilmeli bile mümkün olacak gibi öngörülüyor.
Sistem o devire göre kendi değerini kendi yaratacak ve yaklaşık beş yıl içinde örnekler ortaya çıkacağı gibi en geç on beş yıl için de yaygınlaşacaktır tahminlerime göre.
Değerli katkılarınız için teşekkür ederim