Yalan Çağı’nın en merkezi kötülük mekanizmasının İtibar Suikastı olduğunu söyleyebiliriz. İtibar suikastı, hedefteki kişinin itibarını yerle bir etmek amacıyla gerçekdışı isnatlarda bulunmaktır. İtibar suikastını kişisel onura ve itibara karşı her türden kötülüğü yapmaktan haz duyanlar gerçekleştirir. Bunu belirli bir hedefe ulaşmak bilinciyle yaparlar. Diğer bir ifadeyle, itibar suikastçıları hedefteki kişiyi itibarsızlaştırmak için bilinçli ve örgütlü hareket etmektedirler.
Asıl Hedef Kişiyi İptal Etmektir!
Dolayısıyla, itibar suikastında amaçlanan şey, kişinin itibarını sarsmak ve onu bir şekilde etkisizleştirmektir. Nihai hedef ise kişiyi “iptal etmektir”. Yalanlar ve iftiralar sayesinde hedefteki kişiyi itibarsızlaştırmak demek ki hem linç hem de iptal kültürüyle ilişkilidir. Linç ve iptal kültürünün tutunmasında kuşkusuz sosyal medya platformlarının rolü çok merkezi bir roldür.
İtibar suikastçıları tarafından sosyal medya linç için imkân sunan bir platform olarak kullanılmaktadır. Sosyal medyada başlayan linç, hedefteki kişiyi lekelemek ve böylece onu iptal etmek amacını taşımaktadır. Bu sebeple itibar suikastçıları hedefteki kişinin insanların gözündeki itibarını zedelemek için yalanlarla ve iftiralarla saldırırlar. Kişinin itibarını oluşturan saygınlığı, güvenirliliği, çalışmaları, başarıları suikast sayesinde görünmez kılınmak istenmektedir.
Kısaca özetlediğimiz itibar suikastının nasıl devreye sokulduğunu ve işlediğini değerlendirelim. İçinde yer aldığı çevrede, üzerinde çalıştığı konuda veya geniş çaplı olarak kamuoyunda bilinen bir kişiye karşı itibar suikastı gerçekleştirmek amacıyla bilinçli hareket eden bir grup vardır. Bu grup sosyal medyada hedefteki kişi hakkında asılsız bir iddiayı dolaşıma sokar. Bir iftira kısa sürede binlerce paylaşım yapılarak gündem haline getirilir. Öne sürülen iddiaların iftiradan ibaret olduğu apaçık ortadadır.
Kişiyle ilgili yasal mercilere yapılmış bir şikâyet yoktur. Kişi iddia edilen hususta hiçbir soruşturma, kovuşturma geçirmemiştir. İddiayı ortaya atanlar kendi isimlerini gizlemektedir. İddialar hayatın olağan akışına aykırılıklarla doludur. iddiaları destekleyen hiçbir belge, delil yoktur. Dolayısıyla, öne sürülen iddiaların iftiradan ibaret olduğu apaçıktır.
İtibar Suikastının Aracı Olarak Sosyal Medya
Buna rağmen sosyal medyadaki linç hız kesmez. Birkaç gün boyunca bu asılsız iddiayı gerçek gibi yansıtma mücadelesi veren suikastçılar iftirayı gündemde tutmayı başarır. Sosyal medya insanların onuruna ve itibarına yönelik saldırıda bulunmaktan zerre kadar çekinmeyenlerin rahatça yalan söyledikleri ve linç kampanyası düzenledikleri platforma dönüştürülmektedir. Sosyal medyadaki paylaşımların erişime engellenmesi yönünde Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği karar kendilerini ulusal yargı sistemlerinin üstünde gören sosyal medya platformları tarafından uygulanmaz.
Kişinin haklarının açıkça ihlal edildiğini ve bu sebeple ilgili paylaşımların erişime engellenmesi/içeriğinin kaldırılması zaruretini vurgulayan Mahkeme Kararlarının uygulatılması hususunda ülkemizin hiçbir gücünün olmaması ise açıkça adaletin tesis edilmesindeki büyük bir aksaklıktır.
Suikastın Açtığı Derin Yara
Neticede kişiye yönelik iddiaların asılsız olduğu, kişiye iftira atıldığı yani kişinin itibar suikastına uğradığı hukuken kanıtlanır. Ancak linç kampanyasının aktörleri yani “suikastçılar” yine de gerçekleştirdikleri suikastla bir bakıma başarılı olurlar. Kişinin itibarını, onurunu zedeleme savaşlarının muhakkak sonuçları olur. Suikastın açtığı derin bir yara vardır. Bu yara suikasta uğrayan kişinin eşinin ve çocuklarının ve/veya dostlarının ve yakınlarının huzurunu bozan yaradır. Kişinin kendisinin üzülmesi, sinirlenmesi, sağlığıyla ilgili problemlerin ortaya çıkması canını o kadar yakmaz. Ama eşinin ve çocuklarının ve/veya yakınlarının ve dostlarının yaşamlarının altüst olması ve huzurlarının ellerinden alınması, itibar suikastçılarının ve linç kampanyacılarının açtığı derin yara olur.
İtibar suikastına uğrayan kişinin zamanının büyük bölümü suikastçıların yalan söylediklerini, iftira attıklarını kanıtlamakla geçer. Yani yaşamı altüst olur. İtibar suikastı elbette bir insanın hayatına kastetmektir. Amaç çok nettir: kişinin yaşama sevincini kaybetmesini sağlamak! Hedefteki kişinin çalışma yapmasını önlemek, huzursuz ve mutsuz olmasına yol açmak, hayata küsmesini sağlamak ve böylece onu iptal etmek itibar suikastçılarının nihai hedefidir. Bu hedef zaman zaman hedefteki kişinin hastalanmasına, ölmesine veya intihar etmesine sebep olmaktadır. Bu husustaki örnekler son yıllarda az sayıda değildir. Netice olarak, itibar suikastının kelimenin gerçek anlamıyla suikasttan bir farkı olmadığı somutlaşmaktadır. İtibar suikastının Yalan Çağı’nın en merkezi kötülük mekanizması olduğu da tartışmaya mahal vermeyecek kadar aşikardır.