Türk Geriatri Vakfı, Geriatri ve Gerontoloji Derneği ve Alzheimer Vakfı iş birliği ile Prof. Dr. Engin Eker ve Prof. Dr. M. Refik Mas’ın başkanlığında Ekim’in son haftası güzel ilimiz Antalya’da IX. Ulusal Geriatri Kongresi düzenlendi. Bu kongreye davetli konuşmacı olarak katıldım.
Değerli başkanlar, “Dünyamız her geçen gün yaşlanmakta, yaşlanan dünya ile birlikte insan yaşamı uzamakta ve yaşlı insanların toplum içindeki oranı giderek artmaktadır. Dünya nüfusunun 2050 yılında 6 milyardan 9 milyar düzeyine çıkacağı öngörülmektedir. 2000 yılı verilerine göre dünyada 65 yaş üzeri 400 milyon insan yaşarken, 2050 yılında bu rakamın yaklaşık 4 kat artarak 1.5 milyarın üstüne çıkması beklenmektedir…” diyerek ilgililerin ve yetkililerin dikkatini çeken bir kongre metni yayınladılar (AKP konuya duyarlılık göstermiş ki, bir milletvekili katılımcılar arasında idi!).
2010 yılında yaşlılık tabanı olarak 80’li yaşlardan söz ediyoruz, 2025 yılında ise 100’lü yaşları telaffuz edeceğiz. Kısacası yaşlılığın; gelişimin 3. dönemi değil, dördüncü dönemi olarak tanımlanan çağını yaşıyoruz. Bu gerçekler karşısında kayıtsız kalmayan ve yaşlılıkla ilgilenen bir grup bilim adamı ve profesyonel, ülkemizde Türk Geriatri Vakfını, Geriatri ve Gerontoloji Derneğini, Alzheimer Vakfını ve Alzheimer Derneğini kurarak yaşlanma konusunda çalışmalar başlatmışlardır. Bu bağlamdaki çalışmaların bir kolu olarak başlatılan Ulusal Geriatri Kongrelerinin IX. su; değerli sanatçımız, Heykeltraş Mehmet Aksoy’un eserlerinden oluşan “Geleceği Yontanlar” görsel şöleni ile başlatıldı.
St Louis Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. George Grossberg; XXI. yüzyılın en önemli sağlık problemlerinden birisi olan Alzheimer hastalığında yeni ufuklar sunumu ile katılımcılara son gelişmeleri aktardı ve özellikle bilişsel yetilerin sağlıklı kalabileceği yaşlanma için; Akdeniz mutfağı beslenme, spor ve travmasız yaşam önerilerinde bulundu.
Kongre boyunca; Geriatrik Rehabilitasyonda Ortez ve Protez Yaklaşımları, İnkontinansta Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Yaşlanmanın Psikososyal Belirleyicileri, Geriatrik İdrar Kaçırmada Cerrahi Yaklaşım, Kognitif Gerileme-Normal Yaşlanma, Geriatride İş ve Uğraşı Tedavisi Yaklaşımları, Erken Evre Alzheimer Hastalığı, Geriatrik Rehabilitasyonda Ortopedik Yaklaşımlar, İnkontinansın Nonfarmakolojik Yönetimi, Yaşlı İhmali ve İstismarı, Bası Yaralarının Kliniği ve Medikal Yaklaşım, Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonunda Nutrisyonel Tedavi, Geriatrik Bakımda Ara İnsan Gücü Eğitimi, Hafif Kognitif Bozukluk, Nörolog Gözüyle Alzheimer, Yaşa Bağlı Maküla Dejeneresansında Anti-VEGF Tedavi, Rehabilitasyon, Vasküler Depresyon, Yaşlı Bakımı ve Rehabilitasyon, Yaşlıda Araç Kullanımı, Bası Yaralarının Önlenmesi, Yaşlı Beslenmesi gibi bakım ağırlıklı ve çok disiplinli konular tartışıldı. Bu arada yaşlı bakıcıları ve sorunları -benim tarafımdan “Bakım Vericilerde Tükenmişlik” sunumuyla- unutulmadı.
Geriatri ile ilgili eş zamanlı kongrelerin yapılması nedeniyle bu kongreye katılımın az olduğunu üzülerek belirtmek isterim. Kongre sonunda; gelecek kongrelerin ilgili dernek, vakıf ve üniversitelerle iş birliği içinde ve halk katılımlı yapılması önerildi.
Sonuç olarak; Türkiye yaşlı ve yaşlı sorunlarına yönelik olarak bilimsel, hukuksal ve sosyal adımlarını, disiplinler arası iş birliği içinde hızlandırmalıdır. Geriatrik ve geropsikiyatrik bakım uzmanı olarak -her tartışma platformunda ve bu köşemde- belirttiğim iki somut önerimi yinelemek istiyorum. Birincisi; yaşlılık enstitüsünün bir an önce kurulması (ki bu -hemen hemen ilk geriatrik ve geropsikiyatrik çalışmalar Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde olduğu için- İstanbul Üniversitesi’ne çok yakışır) ikincisi ise; bakımın sahibi hemşirelerin, devlet destekli bakım merkezlerini açarak yaşlının profesyonel bakım hizmetlerini arttırmaları.
Bugünün gençleri ve karar vericileri, yarının ve yaşlılığın size çok uzak olmadığını unutmayınız. Geriatri ile ilgilenen sayın profesyoneller, sizler de bilimin sevgiyle bütünleştiğinde değerli olduğunu, ayrıca bilimin kendimiz için değil, insanlık ve doğa için olduğunu unutmayınız(!)
X. Ulusal Geriatri Kongresi’nde buluşmak dileği ile sağlıklı yaşlanmalar…