Yönetici ne yapar? Yönetici işlerin planlandığı şekilde yürümesini sağlar, sistemi azami kusursuzlukla sürdürmeye odaklanır. Yöneticinin, çatışmaları yönetme zorunluluğu vardır. Bu noktada elindeki en güzel yetisi adil olmaktır, yoksa başarıları uzun soluklu olmaz! Problem çözme becerisine sahip olan bir yönetici, çatışma oluşturabilecek durumları önceden sezer, uyuşmazlıkları açığa çıkartır ve gerginliği azaltır. Günümüzde çatışmadan beslenen yöneticiler de görmüyoruz değil!
Yönetici çevresindeki kişileri kabul etmek zorundadır. Bir kişiyi sevmese de onunla zaman geçirmelidir. Çalışanlarını tanımak için zaman ayırmaz ise onun sebep olduğu sorunları çözmek için çok daha fazla zaman harcayacağını bilmelidir.
Kadın yapısı gereği nazik ve kırılgandır. Bir günde 120 defa duygusal oynaklığı (iniş-çıkışı) olur, detaycıdır! Burada kadın görünümlü ve kadın beynine sahip olanları ele alarak yorum yapıyorum. Yoksa kadın görünümlü olup erkek beynine sahip olan bu kadar detaycı olmaz ya da erkek görünümlü olup kadın beynine sahip olan da detaycı olur vs. Kadın çoğunluğunun olduğu bir sağlık meslek mensubu olarak kadının özellikle hormonal değişim dönemlerindeki duygusal oynaklığının hışmına maruz kaldığım dönemler çok oldu!
İyi bir yöneticide duygusal zeka, empati yeteneği ve ekibi motive edebilme becerisi, aranan niteliklerdir. Yönetimde zihin fırtınasının bedensel davranışlara yansıması dışında farkındalık gerektiren bir diğer unsur kalp, duygu yani vicdan kavramıdır. Bu özellikler kadında erkeğe göre daha fazla bulunmaktadır. Kadın yöneticilerin, cinsiyet rollerine uygun bu özelliklerinin iş ortamında başarı sağladığı örnekleri mevcuttur. Sebe kraliçesi Belkıs, ülkesini güzel bir şekilde idare etmiş, adaletiyle insanlar arasında toplumsal barışı sağlamıştır. Kırgız Türklerine ait, 400 bin mısrasıyla dünyanın en uzun destanı olan Manas Destanı’ndaki cesur ve güçlü Türk kadını Kanıkey’i biliyor musunuz? Kalmukların elinde esir düşen Manas’ı tek başına kurtaran, savaş meydanlarında çocukları koruyan, Han ve diğer askerlere gıda ya da ilaç sağlayan kadın!
İslâm Dininde insanlık, kulluk, temel hak ve sorumluluklar açısından kadın ile erkek arasında bir ayrım yoktur. Kutsal Kitapta, konusuna göre yönetimde kadının uygun görüldüğü ya da uygunluğunun tasvip edilmediği durumlar mevcuttur. Bu durum kadının yaradılışı ve fiziksel, ruhsal vd. yapısı farklılıkları nedeniyledir. Bunun hikmeti aynı zamanda kadını korumak içindir. Elinin hamuru ile erkek işine karışmasın, kadın toplumsal rollerinin gerektirmediği işlere müdahil olmasın!
Kadın ve erkek yönetici sayılarını karşılaştırdığımızda, hem ülkemizde hem de dünyada kadın oranının daha düşük olduğu görülmektedir. Yöneticilik bilgi ve beceri işidir, tecrübe gerektirir. Liyakat şart olduğundan, başkanlığa getirilecek kişinin cinsiyetine değil, bu göreve layık olup olmadığına bakılır. Gerekli donanıma sahip kadınların yönetimde görev alması uygundur.
Velhasıl, yöneteceği topluluğu iyi tanıyan, yöneticilik konusunda eğitimlerini almış ve almaya devam ederek kendini güncelleyen, formasyonunu tamamlamış, olayları yakından takip edebilen, kendini gerçekleştirmiş kadınlardan iyi yönetici olur. Böyle kişiler de azdır, çevrenizde varsa şanslısınızdır.
Diğer yandan, Ülkemizin içinde bulunduğu sosyokültürel durumu dikkate alarak düşündüğümüzde, günümüz şartları ile Ülkemizde Kadının Yöneticiliği ne yazık ki henüz ilkel seviyededir. Çevrenizdeki yöneticilerin kaçı eğitim almış? Eğitim deyince, öyle bir kursa gidip geçerliliği olmayan, duvara göz boyamak için asılan “sertifika” adı altındaki kağıtları kastetmiyorum! Tanıdık -günümüzde buna referans! diyoruz- ile koltuğa oturmuş ve oraya çakılı kalmış hiç gitmeyecek gibi parmak sallayanlar çok! Yok kadın hakları şovenizmi, yok feminizm gibi uğraşılarla da trajikomik bir hal almışız. Bir de yönetici olduğu için erkek saç tıraşı ile ellerini arkada bağlayıp volta atan, erkek giyimi ve duruşu sergileyen kadınlar da gördüm. Kadın önce kadın olmanın neyi gerektirdiğini idrak etsin, kendine yakışanı, fıtratına uygun olanı yapsın, ev-iş-sosyal yaşam arasındaki dengeyi tutturabilmeyi öğrensin, sonra uygun olan işte yöneticilikte yolu açık olsun! Diğer türlü kendine ve en çok da çevresindekilere yazık oluyor!
3 yorum
/ Doğa durumu:
1. (Hakim olmak) Eğer insanın doğasını anlarsanız ve doğası bilerek onu idare ederseniz hakim olursunuz hakimin sonu adeletir. Adeletten iyilik, iyilikten mutluluk olur.
2. (Tahakküm etmek) Eğer’ki insan doğası bilmezseniz? insanların ne yaptığını, nasıl yaşadığı ve davranışlarının nasıl geliştiğini bilmezseniz? Yada bilirde umursamazsanız, ‘o zaman’ insana hakim olmazsınız da tahakküm edersiniz.
Sayın Prof. Dr. Hülya Yücel hocam, kıymetli tecrübi bilgilerinizi kaleme aldığınız için teşekkür ederim.
Ve yine doğruların kaleme alındığı; liyakatın ve cinsiyet ayrımlarının yapılmadığı bir iş hayatı temennisiyle kaleminize sağlık Hülya öğretmenim…
“Kadından yönetici olur mu?” sorusunun ardında yatan temel düşünce, aslında gizli bir ön yargıyı ortaya koyuyor: “Neden olmasın?” sorusunu sormak yerine, neden olamayacağına dair bir eğilim var. Kadının günde 120 kez duygusal dalgalanmalar yaşadığına inanmak ve bunu hormonlara bağlamak, işin kolayına kaçmaktır. Hormonlar her zaman tek başına açıklayıcı değildir ve kadının duygusal dengesizliği varsa, bu mutlaka derinlemesine araştırılması gereken bir durumdur.
Bir kadının duygusal stabilitesindeki sorunlar genellikle jinekolojik sağlık sorunlarıyla bağlantılı olabilir. Ne yazık ki, tıp literatüründe “histeri” gibi kavramlar, feminist baskılar altında ortadan kaldırılmış ve kadınların bu tür sorunlarının kökeni göz ardı edilmiştir. Oysa ki, kadının jinekolojik sağlık durumu, ruh hali ve davranışları üzerinde son derece belirleyici olabilir. Jinekolojik sağlık sorunlarını fark etmeyen, önemsemeyen ya da görmezden gelen bir kadının, iş hayatında ne kadar verimli olabileceği sorgulanmalıdır.
Bir kadının, özellikle yönetici pozisyonlarında bulunmadan önce, jinekolojik sağlığını kontrol ettirmesi gereklidir. Çünkü bu, sadece kendi iyiliği için değil, aynı zamanda toplumun genel refahı için de önem taşır. Duygusal dengesizliği olan bir kadının avukat, hakim, cerrah ya da müfettiş gibi kritik mesleklerde bulunması, göz ardı edilemeyecek bir konudur. Bu nedenle, kadınların jinekolojik sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapılması, hem onların bireysel başarılarını destekleyecek hem de yönetici pozisyonlarında daha etkin ve başarılı olmalarını sağlayacaktır.
Son söz: Kadın hasta ise evde huzur olmaz.