Sözcük anlamı itibarıyla, ‘kıymet’, ‘itibar’, ‘şan’, ‘şeref’ gibi pek çok anlam taşıyan “Kadir” kelimesi, uhrevi boyutta ise “Leyletü’l Kadr” yani, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı geceyi ifade etmektedir. Bu anlam, yalnızca kelimede değil, aynı zamanda Kadir Gecesi’nin İslam âlemi için taşıdığı yüce değerde de kendini göstermektedir.
Kur’an-ı Kerim’de yer alan Kadir Suresi, bu kutlu gecenin önemini açık bir şekilde vurgulamaktadır. Yüce Allah, bu mübarek surede şöyle buymaktadır: “Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.” (Kadir Suresi, 97:1-5). [1]
Peygamber Efendimiz (s.a.v), Kadir Gecesi’nin faziletine dair şöyle buyurmuştur: “Kadir Gecesi’ni, faziletine inanarak ve sevabını yalnızca Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatle geçiren kimsenin, kul hakkı hariç, geçmiş tüm günahları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175). Bir diğer hadiste ise, Hz. Aişe (r.a) validemiz, Peygamber Efendimiz’e Kadir Gecesi’nde nasıl dua edebileceğini sormuştur. Efendimiz, ona şu şekilde dua etmeyi öğütlemiştir: “Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!” (Tirmizî, Deavât, 84).[2]
Kadir Gecesi, bir ömre bedel olan bir zaman dilimidir. Bir insan 83 yıl boyunca hayatının çeşitli evrelerinden geçer; doğar, büyür, iş sahibi olur, evlenir, torun torbaya karışır, yaşlanır ve nihayetinde elden ayaktan düşer. Ancak Kadir Gecesi, tüm bu yılların toplamından çok daha değerli ve anlamlıdır. Kadir Gecesi, bir insanın hayatını yeniden şekillendirebileceği, geçmişinin tüm hatalarını affedebileceği ve Rabbine yaklaşabileceği eşsiz bir fırsattır.
Kadrini bilenlerden olmayı temenni ederek, tüm İslam âleminin Kadir Gecesi’ni tebrik ederim.
- https://kuran.diyanet.gov.tr/mushaf ↩︎
- https://www.islamveihsan.com/kadir-gecesi-ile-ilgili-ayet-ve-hadisler.html ↩︎
6 yorum
1000ay/12=83.33yıl gibi bir aritmetik hesap; kadir gecesinin felsefesini, yeniden ”karanlığa” gömmek! demektir
kadir gecesi( karanlığı aydınlatan kudret) ne zaman bin aydan hayırlı olur?
vahyin yeniden insanığın gündemine getirilmesi ile,hayatı doğal bir okuyuş ile yeniden ”oku”maya başlamak ve insanlığın zihnindeki karanlıkların aydınlığa evrilmeye başlaması
.öyle ki; bir ömür(sembolik 1000 ay) sürecek düşünce-söz-eylem bütünlüğü içinde bir okuyuş ve mücadele sürecine girmek.
yani yeniden bir diriliş (kıyam), kabulleniş (ruku) ,uyumluluk (secde) hareketi.
kadir gecesi karanlıkların aydınlığa dönüşümünün eylemsel adıdır ve statik değil dinamik tir.
aydınlanma; bir karanlık gecede başlar ama asla bir gece ye sıkıştırılamaz.bir ömür boyu sürer.
ve her insanın kadir gecesi farklıdır!
”Kadir Gecesi: 1 Gece, 83 Yıllık Bir Ömre Bedel!” başlığınada katılmıyorum.
bence şöyle olmalıydı;”kadir gecesi:83 yıllık bir aydınlanma(gece-KARANLIK) hareketinin (kudret,KIYAM) başladığı,1 gece”
allahın elçisi; yaşadığı toplumun ”geleneksel din algısıyla” karanlıklara gömüldüğü bir anda,40 yaşında aldığı vahyi mesajla 23 yıllık bir okuyuş hareketi başlatmış ve 571-632 dönemindeki yaşamını,bir medeniyete dönüştürmüştür.
böyle geçecek bir ömür’ü başlatacak gece,tabiki hayırlıdır.ancak hayırlı olan gecenin kendisi değil içerisinde yaşanan topluma yön verecek bilinçlenme-AYDINLANMA gücüdür.
kadir gecesi nin reklama değil,içinde barındırdığı ruhu anlamaya ve bu ruhu yaşam biçimine dönüştürmeye ihtiyacı var.
yani bir ömrü (1000 ay) feda edebilecek insana
Beyefendi, kişisel görüşlerinize elbette hürmet ederim.
LAKİN;
Matematikçi değilim, ancak matematik ilmi der ki: 83,4 sayısı 83’e yuvarlanır. Eğer 83,51 olsaydı 84’e yuvarlardık. Bu, ilmin ölçüsü ve insafın gereğidir.
İkinci olarak, Kadir Gecesi’nin “reklamını” bizzat Allah ve Habîbullah ayet ve sahih hadislerle yapmışlardır. Kelam-ı İlahi’nin ve Nebevî müjdenin olduğu yerde fazlaca kelâm etmeye gerek kalır mı?
Üçüncüsü, uzun ve felsefi yorum yapmışsınız, emeğinize hürmet ederim. Lâkin bu sözler, hakikatin etrafında dolaşıp yine hakikate çıkmış. Oysa hakikat, sadelikte gizlidir. Benim yazım ise doğrudan ayet ve sahih hadislerle desteklenmiş, kaynakçası açıkça belirtilmiştir.
Zira hakkı arayan çok sözle değil, hakikatin nuruna teslimiyetle yol alır. Mutlak dini konularda fazla felsefeye dalmak, bazen zihni meşgul eder de gönlü mahrum bırakır.
Vesselam…
anladığım kadarı ile: ümmi; ayette geçen “….Bilir misin nedir Kadir gecesi?……” konusuna açıklama getirmiş.
konu; ne matematik nede gecelerden biri,değil demek istemiş.şimdi anlıyorum ki bugüne kadar geçirdiğimiz geceler neden kudret’e tahvil olmamış!
kadir – Arapça ḳdr kökünden gelen ḳadr قَدْر “1. ölçü, değer, 2. güç, kudret, yeterlik, 3. Ramazan ayında bir gece” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳadara قَدَرَ “ölçüştü, gücü yetti” fiilinin faˁl vezninde masdarıdır.