Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bilmek gerekir. Kadir kıymet bilenlere selam olsun. Rahmanın rızasını arayanlara selam olsun. Beratını alanlara selam olsun.
KADİR GECESİNİN MAHİYETİ HAKKINDA BİR İKİ DAMLA KALEME ALMAK İSTEDİM.
Kadir gecesiyle ilgili bazı yazıları okudum. Birçoğu malumun tekrardan öteye geçmemiştir. Cumanız mübarek olsun, kadir geceniz kutlu olsun, kurtuluş İslam’dadır, hâkimiyet kayıtsız şartsız Allah’ındır, bin aydan hayırlıdır o kadir gecesi gibi kulağa hoş gelen söylemler. Bunları slogan yaptık, arabalarımızın arkasına da astık. İşyerimizi bunlarla süsledik. Oysa kafamızı bu ilkelerle donatamadık. Desene Kur’an’ın lafzını okuduk, fakat mesajına kulak tıkadık. Artık beni mazur görün bu sloganlara da dargın bakıyorum. Zaman söze değil, öze dönme zamanıdır. Zaman lafızda değil, mesajda olma zamanıdır. Bu kadir gecemiz bizi söze değil, öze döndürme zamanıdır.
Kadir gecesinin mahiyeti üzerinde birkaç satır karalamak istiyorum. Kadir gecesi müminin muhatap alındığı bir gecedir. Kadir gecesi, müminin kendisine kıymet ve itibar verildiği bir gecedir. Kadir gecesi müminin kendisi hakkında bir takdirin yapıldığı bir gecedir. Kadir gecesi müminin günahlarından berat yazısının yazıldığı bir gecedir. Kadir gecesi, meleklerin bu beraat eden müminleri seherlere kadar musâfaa ederek kutladığı bir gecedir.
Biliyorsunuz! Ramazan günahlardan temizlenme ayıdır. Bu ayda müminler günahlardan beraat takdirine kâdir olurlar. Kadri yüce hâkimi mutlak tarafından af olunurlar. Rahmanın divanında bayram yaparlar. Bayramda günahlarından beraat edenlere berat ilamı verilir. Kadir gecesi, adeta yıl içinde yapılan amellerin manevi muhasebesinin yapıldığı gecedir. İlahi mahkemede kurulan bir vicdan muhasebesidir. Bu ayda günahlardan temizlenme, beraatını alma ayıdır. Sen bu ayda berat ettin mi ona bakmalısın dostum.
Kadir gecesi, vicdanların yıkanıp temizlendiği aydır. Desene çamaşır makinemiz elbisenizi, Ramazan ayımız vicdanınızı yıkama ayıdır. Öyle ki kadir gecemiz, temizlik ve af beratını alma gecesidir. Nasıl ki mahkemeye düşen kişi hâkimden beraat sözcüğünü duyunca bayram o bayram oluyorsa; müminlerin de kadir gecesinde günahlarından beraat ettiği takdirde bayram o bayram olur. Yoksa bayram gelmiş neyime.
Kadir gecesine ulaşıp da af olunmayan müminin vay haline! Bu gece adeta kader gecesidir. Kader ve kısmetin bol olsun dostum. Yolun ve uğrun açık olsun dostum. Yoksa bayram günü beraatın almadan eve dönersin. (MÜMİNİN KADİR KIYMETİ, KADİR GECESİNDE BELLİ OLUR. BAYRAM, KADİR GECESİNİN HAK DİVANINDA BERATINI ALDIĞIN GÜNDÜR. O GÜN BAYRAM GÜNÜDÜR)
Kadir, takdir yetkisinin ötelerin ötesinde verildiği hâkimi mutlakın kararıdır. O öyle takdir etmiş, kısmet demiştir. Kadir gecesi, mülevves vicdanların nisan yağmurları gibi temizlendiği gecedir. Desene kadir gecesi manevi kirlerden durulanma anıdır. Kadir, rahmanın çorak ve viran olmuş gönüllere, melekleriyle rahmet rüzgârının müjdesidir. Kadir gecesi bir takdir gecesidir. Bu gecede bu anı yakalamak her müminin beklediği müjdedir. Kadir gecesini yakalamak, Kab b. Malik gibi Sel dağının getirdiği nidayı duymak gibidir.
Kab b. Malik doğru söyledi kurtuldu. Af edilince bütün mal varlığım al senin olsun demişti. İşte kadir gecesi de adeta Kab b. Malik gibi Rabbi kulunu andığı bir gecedir. Onun günahlarından temizlendiğinin müjdesinin vahiyle ilan edildiği bur gecedir. Desene müminlerin dosyalarının karara bağlandığı bir gecedir.
Kadir gecesi için Peygamberimiz buyurdu ki onu son on günde arayınız. Onun için her insan, belde veya köyde olmadıysa evde rabbiyle baş başa kalmayı yeğlemiştir. Desene seven sevdiğiyle bas başa kalmak ister. Biz buna itikâf diyoruz. Beldenizin mabedinde manevi bahçenizi kurabildiniz mi? Beldenizi koruyacak manevi askerlerinizi seçtiniz mi? Belde yetkilileri, manevi ordunuz hazır mıdır? Peygamber döneminde, Ramazan’ın son on gününde ümmetten, Allah’ın mescitlerinde itikâfa giren yiğitler bulunurdu. Ümmet ve insanlık için dua edecek manevi dünyamızın askerleri mevzi alırlardı.
Vicdanlarıyla ilahi vahyin sesine kulak verirlerdi. Allah’ın evinde kendilerini ibadet ve taata yönelirlerdi. Gönülleri temiz genç yiğitlerin veya yaşlı fanilerin itikâfa girdiği son on gündür. Bunlar kadiri gecesinde ümmetin ve milletin selameti için dua ederlerdi. Var mı bu geleneği devam ettiren bilmiyorum ama cami yiğitlerin er meydanı olurdu. Ramazanın son on günü kendini rabbine feda ederlerdi. İtikâf, ramazanın son on gününde manevi fedailerin kadir gecesini yakalamak için rabbine koştuğu bir gecedir. Ümmet ve millet sevdalılarının manevi askerleri nedesiniz?
Bu millete bu devlete dua edin. Nasıl ki savaş için nöbet tutan askerler uyanık olurlarsa onlarda geceleri uyanık olmaya önem verirler. Milletin manevi savaşçısı görevini üstlenirler. Rabbi için savaşan gençlerin yüreklerini seccade yaptıkları gecelerde kadiri mutlakın kararına adeta şahit olurlar. Mahkemeye sivil katılımcılar gibi katılan ümmetin fedailerine selam olsun. Ümmetin ve milletin kadir ve kıymeti için dualar yaparlardı.
Rabbim kadir gecesini gizlemiştir. Gizli olan gizemlidir. Gizli olan hikmetlidir. Gizli olan sevimlidir. Rabbim bazı ikramları bazı şeylerde gizlemiştir. Bunlar:
Rabbimiz, rızasını ibadetlerde gizlemiştir. Allah’ın ibadetlerin hangisinde rızası olduğu gizlidir. Onun hangi ibadete rızası vardır bilemezsin. Maksat onun rızasını kazanmak için ibadetlerin bütününü yapasın. Belki bir susuz köpeğe su verip sende cennete gidersin. O halde sen görevine sarıl, Rabbinin rızası hangi ibadettedir bilemezsin. Maksat tek onun rızasını kazanmaktır. O senden razıysa artık güneş doğmuştur. Güneşi gördüm.
Rabbimiz, gazabını masiyetlerde gizlemiştir. Yani kötülüklerin içinde hangisine gazap edeceğini de gizlemiştir. Desene bütün kötülüklerden kaçmak için gizlemiştir. Hangi kötülüğün Rabbimizin gazabını gerektireceğini de bilemezsin. Yazık bugün hala şu kötülükten Allah bu musibeti verdi diye İslam’dan bi-nasiptar insanlar. Tarihte olduğu gibi bugün de bulunmaktadır.
Rabbimiz, müminin duasının kabulünü gizlemiştir. Kim bilir hangi vakitte ne istersen kabuldür. Bulursan o vakti dile ne dilersen dile. Mutlaka alırsın. Yeter ki o zamanı yakalayabilesin. Rabbimin derman eczanesinden dermanını alasın. Hangi vakitte hangi duanın kabul edileceğini Allah bilir. Desene bir Cuma gününde o anı yakalarsan ne istersen onu da alırsın. Onun vadi gerçektir. O, rabbim diyen kuluna, abdim diyecektir.
Rabbimiz, İsmi Azam duasını da gizlemiştir. İsmi Azamı okuyanın her derdine derman olur. Desene derdine derman eczanesini bulmuştur. Dilediğin dertlerini sigorta yaptırabilirsin. İsmi azam duası Kur’an’ın içindedir. Kuranın tümünü okuyanlar onu da okumuş olurlar.
Rabbimiz, her murat için okunacak duayı da gizlemiştir. Kur’an’dan belli ayetleri okuyanların, Kur’an’ın tümünü okumuş gibi kabul edilen ayetleri Kur’an’da gizlemiştir.
Rabbimiz, insanlar içinde veli yani sevdiği kullarını gizlemiştir. İnsanlar arasında sınıfsal ayrıcalıklar olmasını diye gizlemiştir. Onların vasıfları ilim, amel, örnek insan olmalarıdır. Rabbimiz, kullarının ecellerini de gizlemiştir. Eğer kulları ecellerinin vaktini bilmiş olsalardı, ne yer ne de içerlerdi. Yeryüzü kendilerine geniş olmasına rağmen dar gelirdi. Rabbimiz, namazlar içinde orta namazı gizlemiştir. Beş vakit namazlara dikkat edilsin diye orta namazı gizlemiştir. Rabbimiz, Kadir gecesini ramazan ayı içinde gizlemiştir. Bu gizliliklerin her biri rahmettir. Desene gizemli olan ilgiyi ve sevgiyi artırır. Bunlar için bazı zamanlar zikredilse de asıl zamanı Rabbimiz bilir. (KADİR GECENDE BERATINI ALDIN MI? RAMAZANDA GÜNAHLARINDAN TEMİZLENENLERE MÜJDELER OLSUN. YOKSA DİNLE BENDEN, BAYRAM GELMİŞ NEYİME) Saygılarımla.