Önceki yazımda sizlere çok başarılı, sanatla uğraşan kadın hekimlerden söz etmiştim. Her ne kadar cinsiyet ayrımcılığına karşı olsam da bu, kadınlar lehine olunca kendime engel olamıyorum. Bu yazımda sizlere KAHEV (Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı)’den bahsedeceğim.
KAHEV tanıtım broşüründeki bilgiler “2017 yılında sosyal medya platformunda bir araya gelerek maddi imkansızlıklar nedeniyle eğitimlerine devam etmekte zorlanan her yaş grubundan öğrenciye eğitim desteği vermeye başlayan, ardından eğitimin farklı alanlarındaki projelere de destekler sağlayan bir oluşum haline gelen Kadın Hekimler Eğitime Destek Grubu, 2018 itibariyle resmen tescil olarak Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV) adıyla faaliyete geçti.
KAHEV, yaklaşık 22.000 kadın hekim katılımcıyla bugüne kadar 570 öğrenciye burs imkanı sağlamanın yanı sıra Türkiye’nin birçok ilindeki okullara kütüphane ve okuma salonu oluşturulması, okullara kitap ve kırtasiye yardımı, robotik laboratuarı kurulumları, maddi koşulları uygun olmayan lisanslı sporcuların ve sanat alanında eğitim gören öğrencilerin desteklenmesi, anaokulu tadilatı gibi birçok projeye imza attı.
Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan kadın tıp ve diş hekimlerinin eğitime destek amacıyla yola çıkarak kurdukları Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı, "Şifa veren ellerden kalem tutan ellere" sloganıyla hızla büyüyor.
Sosyal medyada kadın hekimlerin bir araya gelmesiyle başlayan ve kolektif bir iyilik hareketi haline dönüşüp çığ gibi büyüyerek bir sosyal medya grubundan resmi bir vakıf haline gelen KAHEV, resmi tescili ile birlikte bağışlarıyla destek olmak isteyen herkese internet siteleri www.kahev.org aracılığıyla ulaşma imkanına kavuştu.”şeklindedir.
Hekimlik, insana yardım meslekleri içinde insana dokunma ve yaşama hakkına müdahale edebilme ayrıcalığı ile en kutsalıdır. Fedakarlık ve büyük çalışma azmi gerektiren bir meslektir; ayrıca insan sevgisiyle taçlandırılmış bir istek zorunludur. KAHEV’deki hekimler hem bu nitelikleri taşımakta hem de kazançlarından ayırdıkları bir para ile başka gençlerin hayatlarını aydınlatmaktalar.
Haklarında ne yazılabilir ne söylenebilir ki; insan olmanın tüm olumlu niteliklerini kendilerinde taşıyan bu kadınların çoğalmasını dilemekten başka. Belki bir de toplumun başka kesimlerine de bu yapılanların örnek olması temenni edilebilir. Eğitim dünyayı, evreni, varoluşun özünü, en önemlisi kendimizi anlamayı sağlar.. Özellikle kadınların iyi eğitildiği bir toplum herkes için iyi bir gelecek vaat eder. Kendini anlayan, kendini bilen insan “insan olmak” düşüncesinin özüne erebilir ancak… Sitelerinin www.kahev.org olduğunu hatırlatarak; bu güzel yürekli fedakar meslektaşlarımı gönülden kutluyor, her birine ayrı ayrı en derin saygı ve teveccühlerimi sunuyorum.
Rubaisiz olmaz diyerek bir rubai ile yazımı sonlandırıyor, herkesi saygıyla selamlıyorum.
KANDIK !
(Mef’ûlü / mefâ’îlü / mefâ’îlü / feûlün)
Evvelde sudan damla, biraz et ile kandık !
Dünyâda gülün rengine, âhengine kandık !
Gün geldi hüzün sardı gülerken bizi birden
İçtik bu cihan derdini şerbet diye, kandık !
Dâi Dilek