Bireyin belirli uyaranlara maruz kalması nedeniyle bir varlık hakkında nasıl düşündüğü durumuna algı diyebiliriz. Yapılan işte insanlar arasındaki algıyı yönetmek hizmet verenlerin olumlu bir şekilde tanımasına yardımcı olmayı içerir. Burada hizmet vermek kavramını kullanmamın nedeni bu yazıda hemşirelik, bakım ve bakım alanların/hastaların algısı ile ilgili bir takım bilgi ve görüş paylaşmak istememden kaynaklanmaktadır. Bakım veren olarak hemşire bir liderdir ve bu liderlik pozisyonunda algıyı nasıl yöneteceğini anlamak, hastaların algısını pozitife yönlendirmenin, hemşirelik ve bakıma bağlılığını, önemi ve saygıyı artıracağı olasılığını yükseltmesidir.
Algı yönetiminin önemi, bir hizmeti olumlu bir şekilde yansıtabilmek için nasıl yürütülmesi gerektiği önem arz etmektedir.
Hemşirenin rolüne ilişkin algınız nedir? Diye sorulduğunda önceki yıllarda yardım eden ikincil bir meslek olarak görülmesi daha yoğundu, biraz da bazıları genel özerklik eksikliği ve daha spesifik olarak karar verme özerkliğinin eksikliğine, daha az sorumluluğa işaret etmekteydi.
Günümüzde bu algı kayboldu, yıkıldı. Bunun temelinde de hastanın sağlık sorunlarını saptayabilen, hastanın refahını göz eden, hasta merkezli ve profesyonel, özerkliği olan hemşirelik ve bakım aşamasına gelinmiş ve gelişmiş profesyonel bir meslek sergilenmekte olmasıdır.
Nitekim Hastanın hemşirelik bakımına ilişkin algısı da Hastanın Hemşirelik Bakımının Kalitesine Yönelik Algısı halinde hastanın hastanede kaldığı süre boyunca aldığı hemşirelik bakımına ilişkin kişilerarası bakım, konfor, verimlilik, kişiselleştirilmiş bilgi, fiziksel ortam ve hemşirelerin yeterliliği açısından duygu veya görüşü olarak tanımlanabilecek niteliklere ulaştı.
Hasta algısının anlamına bakıldığında, hastanın bakım algısından söz etmek hemşirelik bakımı açısından değerlendirilebilir. Bu durum, bakımın hastanın bakış açısından nasıl algılandığına bağlıdır. Eğer hasta bakım verenin hasta olarak kendisiyle gerçekten ilgilenildiğini hissederse bakım gerçekliği muazzam bir fizik ortama dönüşebilir.
Tabii bir hastanın kendi deneyimlerine ilişkin algısını etkileyen ortak genellenebilir faktörler vardır. Bu faktörlerin; yaş, keskinlik, kültür, sosyoekonomik durum ve bilişsel kapasite gibi etkileyici ve ayırıcı faktörler olabileceği düşünülse de genel olarak insan merkezli bakım olumlu algı oluşturmada oldukça önemli olacaktır.
Çünkü hemşirelik bakımı, hastaların genel bakım kalitesinden memnuniyetini yakından etkilemektedir. Bakıma yönelik hasta algısının iyileştirilmesinde hastanın bakıma yönelik farkındalığının arttırılması anahtar rol oynamaktadır. Kaliteli Bakım Kaliteli algıyı getirir. Mevcut algının araştırılması, gerekli değişimlerin oluşturulması, geri bildirim, ulaşılabilme, iyi algı oluşturmuş hasta görüşlerinin diğerleriyle paylaşılması, hastanın geri bildirim verebileceği yolların sunulması algıyı iyi yönde verimli kılar.