Saygıdeğer okurlar,
Kanser ile ilgili şu başlıklara değinilebilir;
Genetik
Mitokondriyal metabolik hastalık
Kalıtsal
Çevresel faktörler: gıda, hava, kozmetik, sigara, vb. maruziyet
Su
Entropi
Stres
Kanser önlenebilir mi?
Kanserden korunulabilir mi?
Türkiye Kanser hastalığında kaçıncı sırada, neden?
Kadın ve erkeklerde kanser çeşitleri?
Kanser tedavisi yöntemleri? İlaçlar…
Bu başlıklar artırılabilir. İlaç keşfetmek için kanseri keşfetmek gerekir. Her ne kadar kanser tedavisinde ilaçlarla ilgileniyor olsam da, bir bütünlük arz ettiği için diğer etkenleri yakından tanımak gerekir. İyi tedavi, bütünsel tedavi ile sağlanabilir; Tıbbi, psikolojik, yaşam kalitesi…
Ben bu yazımda “Stres” üzerinde durmak isterim.
Atalarımız “Duvarı nem insanı gam yıkar”, “Derdinden ince hastalığa yakalandı” gibi cümleleri kurmuşlar zamanında. Bilim ve Teknoloji ne kadar hızla ilerlese de, ne kadar teşhis, tanı ve tedavi olanakları artsa da, atalarımızın gözlemleri baki kalmış. Ne güzel özetlemiş atalarımız, ciddi hastalıkların altında, dert, keder, ızdırap, korku, kaygı, endişe yani müthiş bir stresin yattığını…
Evet kanser genetik ve/veya kalıtsal olabilir. Fakat kanseri oluşturan yukarıda saydığımız etkenler de kansere neden olabilir. Muhtemelen çoğumuz farkındayız. Yapılan çalışmalar, stresin tümörlerin oluşumunu ve gelişimini teşvik edebileceğini göstermektedir. Stres, hemen hemen her yerde bulunabilen bireysel duygulara yönelik dışsal veya içsel bir uyarıdır ve bu nedenle insanların stres etkenlerine yanıt olarak vücut fonksiyonlarını düzenlemeleri önemlidir. Ancak aşırı strese veya uzun süreli kronik strese maruz kalındığında kaygı gelişir ve sağlığa zarar verir. Son yıllarda birçok çalışma, stresle ilişkili hormonların veya periferik nörotransmiterlerin tümör hücrelerinin çoğalmasını, hayatta kalmasını ve damarlaşmasını teşvik edebildiğini ve vücudun bağışıklık tepkisini bozarak tümör hücrelerinin bağışıklık sisteminin “gözetiminden” kaçmasına neden olabileceğini göstermektedir (Yong vd.,2022).
Ancak ben daha ziyade kanser hastalığına yakalandıktan sonra var olan strese değinmek isterim. Kanser hücrelerinin yayılması söz konusu olduğunda yukarıdaki yaklaşıma ek olarak; Kanser hastaları “ölüm, acı çekmek, hastalığın üstesinden gelememek, neden kendileri, belirsizlik, hastalığın şiddeti, fiziksel zorluklar, tıbbi tedaviler, kaygı, korku” gibi nedenlerle strese maruz kalırlar. Stresi azaltmak kanserle mücadelede çok önemlidir. Bazen mücadele etmek teslim olmaktır. Teslim olmak vazgeçmek değil, kabul etmektir. İnsan ancak kabul ettiği şeylerle doğru şekilde savaşabilir. Tam da o zaman başlar mücadele… Çoğu hastalık gibi kanserde de insan hastalığı kabul etmediği için gereği gibi savaşamaz. Aslında savaştığı şey hastalık değil yukarıda değindiğimiz düşüncelerdir, enerjisini bu düşüncelere harcarken vücut yorulur ve asıl savaşması gereken unsur olan hastalık geri planda kalır. Hasta yorulur, umutsuzlaşır, kaygı artar, depresyon başlar. Stres doğru mücadelenin önüne geçen çok önemli bir engeldir. Yüksek düzeyde stres ve düşük yaşam kalitesi, hastaların prognozunu engelleyebilir. Yani stres kontrolünün sağlanması için doğru yaşam kalitesi için stresi azaltacak unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır ki tedaviye daha kolay uyum sağlanabilinsin.
Kaynakça
Hong,Y.,Zhang,L.,Liu,N.,Xu,X.,Liu,D.,andTu,J.Int.J.Mol.Sci. 2022, 23(20),12653;https://doi.org/10.3390/ijms232012653
9 yorum
Hocam size nasıl ulaşabilirim
Merhabalar, e-mail adresimden yazabilirsiniz. İyi günler
iyi günler hocam öncelikle başarılarınızın devamını diler önünüzde saygı ile egilirim size eşim akciğer küçük hücre dışı ca sı şuan ki aşama kemoterapi immunoterapi(nivolumad),ışın tedavisine ragmen sağ tarafta talk uygulamasına ragmen büyümeye devam etti tedaviye corboplatin ve tesol ilaca başlandı size detaylar için ulaşmak isterim nasıl ulaşabilirim telefon numaram:5433200348 saygılarımla…
Merhabalar, e-mail adresimden ulaşabilirsiniz. Geçmiş olsun.
Erkek kadın fark etmez tamamında listede olması gereken , olmayan ! ve tıp biliminin etyolojiyi tespit etmede kör noktası olan “jinekolojik kök sebepler” yoktur. Entopiden daha fazla etkindir. Bir kadın hasta ise kök sebep aksi ispat edilene kadar jinekolojiktir. Çevresinde hasta kadınlar bulunan bir erkeğin sağlıklı kalabilmesi de çok zordur. Gelecek nesillere aktarılan mitokondriler, testislerde değil overlerde bulunur. Jinekolog olmadığınız için, alanım mahrem olduğundan jinekolojik orjini ihmal etme salgın davranışını anlayabiliyorum. Kanser demek mutasyon demektir, mutasyon demek genetik hijyenin bozulması demektir. Nesiller boyu genital hijyeni bozuk olanların genetik hijyeni bozulmaya mahkumdur.
Katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.
Hocam bu buluşunuzu hastalara uygulayında buillet hastalıktan kurtulalım
İnşallah. Bizim amacımız da bu zaten. İlaç etken maddesinin ilaç olma yolculuğu ne yazık ki bayağı zorlu. Ama biz Bilim insanlarının üzerine düşen görev zaten insanlığa hizmet etmek. Yorumunuz için teşekkürler…
Merhaba birnur hanım
annem boğazında kanser hastası ameliyat oldu,ışı. Tedavisi kemoterapi derken bitmişti ,ama 2 ay sonra malesef yine çıktı bu defa dagılma oldu tekrar kemoterapi görüyor,ve metastaz yapmış lütfen yapabileceğiniz bir tedavi uygulama var ise önerebilirmisiniZ olabilirmisiniz?