Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileri 16 Temmuz tarihinde yaptıkları açıklamada, koronavirüs pandemisinin tüm dünyada bitmekten çok uzak olduğunu ve “inanarak yapılan kişisel sağlığımızı koruma davranışlarımızın” pandeminin sonunu belirleyeceğini ifade ettiler.
WHO’nun Avrupa bölge direktörü Hans Kluge ve WHO’un Türkiye temsilcisi Batyr Berdyklychev’in ortak bir makalesinde, virüs vakalarında ve buna bağlı ölümlerde bir artışın bir daha olmaması gerektiğini vurguladılar.
Makalede, “Geçen yaz karantina durumdaydık. Bazı Avrupa ülkelerinde kısıtlamalar çok hızlı bir şekilde gevşetildiğinde ise, WHO Avrupa Bölgesi’nde insanları tekrar karantinaya alan vaka ve ölümlerde artan artış gördük” dediler.
Dünyada aşılama hızla devam etse de, dünya nüfusunun %50’lik bir kısmı kah aşıya ulaşamayarak, kah da aşıyı reddederek, aşısız kalırken, bulaşıcılığı yüksek varyantlar konusunda endişeler yoğunlaşmaktadır.
WHO yetkilileri, Avrupa Bölgesi’ndeki insanların %37’sinin en az bir doz COVID-19 aşısı aldığını, tam aşılıların oranının ise %23,9 olduğunu belirterek, yüksek aşılama yapılan ülkelerde bile pandeminin henüz bitmediğine işaret etmektedirler.
Ülkelere göre değişmekle birlikte henüz iki doz aşılı bireylerin oranı İsrail dışında %70-80’lere ulaşmamıştır. Ayrıca tüm dünyada 14 gün boyunca yeni vaka çıkmaması için zengin fakir tüm ülkelerin vatandaşlarının ve tüm coğrafyaların %70 aşılanma oranına çıkması gerektiğini unutmamak lazımdır.
Ayrıca muhtemelen her sene aşı yapılması gerekli olabilecektir. Muhtemelen sprey şeklinde veya başka formatlarda aşılar da piyasaya verilebilecektir.
Yetkililer ise; aşılar, güvenli seyahatler ve kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçınma dahil olmak üzere insanların önümüzdeki yazı ve sonbaharı daha güvenli bir şekilde geçirebilmeleri için çeşitli önlemlerin hem kamusal hem de kişisel olarak alınması gerektiğinin altını çizmişlerdir.
“Daha bulaşıcı çeşitli varyantlar, Avrupa Bölgesi’nde vakalarda ve hastaneye yatışlarda artışa neden olmaktadır. Bu nedenle, bulaşmayı önlemek ve hayat kurtarmak, halk sağlığı, aile hekimliği, sosyal önlemleri yerel bağlamlara uyarlamak ve adil, hızlı aşılamayı sağlamak için elimizdeki araçları kullanmak hayati önem taşımaktadır.
Türkiye’nin “çok başarılı aşı kampanyası” yaklaşan kurban bayramında da hepimizin aşırı dikkatli olması ile gayet iyi sonuçlar verecektir. Lakin kucaklaşmaktan ve kalabalıklardan kaçınma ise hayati düzeyde elzemdir.