KISA HİKÂYE
25.03.2024 tarihinde Kitap Yurdu Doğrudan Yayıncılık tarafından yayınlanan ve 96 sayfadan oluşan bu kitabım, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hikâye ve kısa hikâye hakkında özlü bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise, sosyal hayattan yansıyan hikâye örneklerine yer verilmiştir. Bu kitapta yer verilen hikâye örneklerinin çoğu, daha önce AKADEMİK AKIL sitesinde yayınlanmıştır. Kitabın baş tarafında yer alan iki arkadaşımızın takdim yazıları, kitap hakkında yeterli bilgileri vermektedir. Burada bu iki arkadaşımızın takdim yazılarına yer vermek istiyorum:
TAKDİM I
Hikâye ve kısa hikâyeye dair bilgilerin yer aldığı ve farklı hikâye örnekleriyle desteklenerek okuyucunun huzuruna çıkan bu metin, ilgililerine güzel şeyler katacaktır. Kitapta kısa hikâyenin varlığından önce hikâye dediğimiz olgunun nasıl ortaya çıktığı, süreç içindeki gelişimi, etimolojik seyri ve kendi içinde ayrıldığı kollardan bahsetmektedir. Okuyucu kısa hikâyenin geçmişten günümüze kadar olan seyrini inceledikten sonra kısa hikâye örnekleriyle de bu bilgisini renklendirecektir. Bu hikâyelerde birçok konuya yer verilmiştir. Ahlak, dürüstlük, adalet, merhamet, şefkat, sevgi vb. konular bunlardan bazılarıdır. Birçok insanın kendi hayatında da rastlayıp ders çıkarabileceği hikâyelerdir bunlar. Verilmek istenen ders ya da nasihat olabilecek en uygun şekilde alıcısına ulaştırılmıştır. Bazen yapılan bir hareket, bazen söylenen bir söz, bazen de susan bir çift göz bize mesajını verir. Yeter ki alıcı o mesajı almaya niyetli ve hevesli olsun.
Gayet açık, anlaşılır, sade bir üslupla verilen ve tatmin edici akademik bilginin devamında yine akıcı bir üslupla yazılmış ve her düzeyde insanın anlayabileceği hikâyeler yer alır. Seçilen bu güzel kıssalar herkesi kendinden pay biçmeye sevk eder. Kısa hikâye geleneğinin hatırlatılması açısından güzel ve değerli bir çalışma olmuştur. Anlatılan bu kıssaları kendi yaşantımızda da uygulayabilmek temennisiyle iyi okumalar.
Fatma ZEREN
15.10.2023–MALATYA
TAKDİM II
Değerli hocamız Nurettin Turgay’ın, özlü anlatımlarıyla bir solukta okuyabileceğiniz kısa hikâyelerin her biri, başlı başına birer “ders” niteliğinde…
Birçoğumuzun başından geçebilecek yaşanmış hayat hikâyeleri, bir nefeste okunabilecek ve okurda derin izler bırakabilecek metinlerden oluşuyor…
Hocamızın, Manisa’da görev yaptığı yıllarda kendisinden birçok konuda yararlandığımız günleri zaman zaman hatırlıyoruz. Nurettin hocamız, bu hikâyelerle de, bizleri yine o eski günlerdeki gibi ve bu kez edebi bir üslupla aydınlatıyor.
Gerçekten yaşanmış o günleri, biz okurlara tekrar yaşattığı için kendisine sağlık, sıhhat, afiyetler diliyorum.
Çalışmalarında başarılar diliyorum…
Halil Çınar
20.10.2023-MANİSA
SONUÇ
Hikâyenin ve özellikle kısa hikâyenin edebiyat alanında önemli bir yeri vardır. Kitabımızda bu konuda yaralı olacak bilgileri verdikten sonra, konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacak bazı örneklere de yer verdik. Okuyucularımızdan tenkit, değerlendirme ve yorumlamalarını istirham ediyorum.
Herkese selam, saygı ve hürmetler.