İstişare sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Ve oldukça uzun dönemlerden bu yana Türkçede kullanılmaktadır. Bu sözcük Arapçada “şara” sözcüğünden türetilmiştir. Anlam olarak “danışmak” demektir. Bir kimsenin bir konu hakkındaki görüşlerini almak olarak da açıklanabilir.
İngiliz Avam kamarasını gözlemleyen ve izleyen bilir. Oturma sırası ve düzeni tartışmak, istişare etmek ve danışma kültürüne uygun olarak dizayn edilmiştir. Böylece tartışmanın tüm taraflarının birbirlerini görerek ve tüm duyular ile karşılıklı görüş alış-verişinde bulunarak bir konuyu çözüme kavuşturulmasını sağlamıştır. Bu işin mantığında çok seslilik mevcut. Danışma ve tartışma kültürü mevcut.
Bu kültüre sahip olan toplumlar, tüm toplumsal sorunlarını gidermede daha barışçıl yöntemler ile çözme iradesini gösterirler. Zira şiddetin yerini akılcılık ve tartışma-istişare kültürü almıştır. Söz ve akıl; öl veya öldürme yerine geçerek en akıllıca olan yöntemin hayatta egemen olması sağlanmıştır.
Danışmak, istişare kültürüne sahip olan toplumlar zor kararlar alırlar. Ancak aldıkları kararlar daha rasyonel ve daha uzun ömürlü olduğu insanlık tarihi boyunca öğrenilmiş ve anlaşılmıştır. Aksi durumda olan toplumlar veya topluluklar, yani tek kişi veya zümre veya bireysel hegemonik yapıların aldıkları kararlar daha az ömürlü oldukları ve hakkaniyet ilkesi ile insani değerlerin yaratığı uygarlık kavramlarından daha uzak oldukları anlaşılmıştır.
Tıp ve diğer bilimler içinde benzer bir düşünceyi savunmak mümkündür. Klinik bazda danışılarak, istişare edilerek ve danışılarak alınan kararlar daha bilimsel ve daha rasyonel olmaktadır. Bu amaçla konseyler, toplantılar, vaka sunumları yapılmaktadır.
Kolektif akıl (co-yardımcı, danışmacı akıl) yanlışların en aza indirilmesi herkesin bilgi dağarcığından, düşüncesinden akli melekelerinden yararlanmak olabilecek en iyi yöntemdir.
Gelişmiş batı toplumları veya yapılarında görülen en farklı ve en can alıcı noktalardan bir tanesidir kolektif akıl ile iş yürütmek. Bu onların uygarlıkların oluşmasında ve bugüne gelmesinde çok büyük katkılar sağlamıştır. Sokrates’ten beri bu kültüre yatırım yapılmış ve uygarlıklarının gelişiminde önemli bir katalizör görevi sağlamıştır. Bu nedenle insanlık tarihi boyunca çok büyük bedeller ödemişlerdir ve bu sayede bugünkü düzeye ulaşmışlardır.
Batı toplumlarında düşünce ve ifade suçu diye bir kavram hemen hemen ortadan kaldırılmış durumda. Bu yüzden uzun süredir gazeteci, yazar, düşünür vb. akıl ve düşünce faaliyeti yürüten insanlar ile ilgili bir suç söz konusu olmaktan çıkarılmıştır.
İslam coğrafyasında ve kendi ülkemizde farklı düşünenlerin, farklı fikir ve eylem sahiplerinin maruz kaldıkları problemler hepimizce bilinmektedir.
Arap coğrafyasında ve Bazı doğu ülkelerinde maalesef fikir ve ifade özgürlüğü son derece kötü durumda, istişare kurumu bu nedenle işlevsiz bir fonksiyon görmekte ve hayatta egemen olanların onaylayıcı pozisyonuna düşülmektedir. Buda coğrafyamızın gönül bağlarımızın olduğu toplumların ve yapıların hayal edilen noktadan çok uzak oldukları gerçeğine götürmektedir.
Son olarak istişare, danışma kültürü tüm bireylerin akli potansiyellerinden yararlanmak, fikir ve ifade özgürlüğünün amasız sağlanması ile mümkündür. Bizi bir adım öteye götürecek önemli bir kavramdır.
15 yorum
Danışan dağlar aşar,Demokrasi tam da bir istişare yönetimidir.Adil ve demokratik bir ülke ve dünya bizim ütopyamızdır.Kaleminize sağlık,fikrinize bereket.
Her zaman olduğu gibi çok güzel dile getirmişsiniz .Toplum ilarak iştişare etmeyi öğrendiğimizde ve uyguladığımızda işte o zaman önümüz açılır.Emeleriniz için teşekkürler.
Danışmak yada istişare bir durum ve yaklaşım bakımından en doğru yolu bulmak için farklı grupların bunun gibi yaklaşımları tahil etme ve bir fikir sahibi olabilmenin en doğru yoludur…bu anamda değerli yazınız için teşekkür ediyorum.
Yazdıklarınız gelişmiş toplumlarda bulunan özelliklerdir. Gelişmenin de formülüdür.
İstişare etmek;derinliği olan kolektif kültürü harekete geçiren ve bundan beslenerek hayatı ortaklaşa yorumlayanların işi. Önemli bir konuya temas etmişsiniz. Kaleminize sağlık.
Kaleminize sağlık. İçerikli köşe yazılarınızın devamını diliyorum.
Bizi geleceğe görürecek olan kolektif bilinçtir. Kaleminize sağlık, devamını dilerim 🙏🏻
Sizi tebrik ediyorum Hocam herzaman olduğu gibi çok güzel tespitlerde bulunmuşsun
Akil akildan ustundur herzaman
Kolektif akıl gelişmişliğin en önemli ölçütlerinden biridir,ülkemizin de o günlere erişmesi en büyük arzum.
Çok net ifadeler,kalemine sağlık arkadaşım👏👏👏tebrikler👌
İstişare insanı bir adım daha öteye götür. akıllı insan daima başka fikirlere ihtiyaç duyar kibir abidesi insanlar kendini yeterli görür.
Danışmak yada istişare bir durum ve yaklaşım bakımından en doğru yolu bulmak için farklı grupların bunun gibi yaklaşımları tahil etme ve bir fikir sahibi olabilmenin en doğru yoludur…bu anlamda
değerli yazınız için teşekkür ediyorum.
Kalemine sağlık arkadaşım, günümüzde toplumumuzun en çok ihtiyaç duyduğu bir konuyu daha gündeme getirmişsin.
Haydar bey istişare kelimesinin toplumsal ifadesini ancak bu kadar açık ve net aydınlatmışsınız tebrik ediyoruz başarılarının devamını diliyoruz
Hocam merhaba Başarılarının devamını dilerim harikaydı.