Medimagazin ve diğer platformlarda, sıklıkla tıp kongreleri ilgili haberler ve yazılar çıkıyor. Bir kısım yazarlar kongre çokluğundan, kongreye katılan meslektaşlarımızın salonlarda bulunmamalarından, sponsor katılımlarından ve kongrelerin daha çok Antalya’da yapılmasından yakınıyorlar.
Arkadaşlar, tıpta kongreler geçmişte de yapılıyordu, şimdi olduğu gibi gelecekte de yapılmaya devam edileceğinden hiç kuşkunuz olmasın. Önceleri, ülkemizin öncü tıp fakültelerindeki hocalarımızın, amatörce başlattığı girişimler giderek başarılı oldukça, zamanla kongreleri ilgili meslek dernekleri üstlenmeye başlamışlardır. Tüm dünyada olduğu gibi bizlerde organize olmaya başladık. Yeni yeni yan dal dernekleri kuruldu.
Kadın doğum alanında 50’li yılarda kurulmuş olan Ankara ve İstanbul dernekleri 1996 yılında ‘Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’ çatısı altında birleştiler. İki yılda bir ana kongrelerimizi yapıyoruz. Yan dal dernekler, üreme tıbbı, jinekolojik onkoloji, maternal fetal tıp-perinatoloji, ürojinekoloji, üreme sağlığı ve aile planlaması kongreleri yine 2 yılda bir yapılıyor. Türk Alman Jinekoloji Derneği’nin kongreleri de yine 2 yılda bir yapılıyor. Bunun dışında başka yerel ve genel kongreler de var.
Kongreler daha çok, kongre merkezleri, konaklama ve ulaşım imkanları uygun olan, Antalya, Ankara, İstanbul ve İzmir’de yapılıyor. Özellikle büyük kongreler Antalya’da yapılıyor. Zira her büyük işletmenin içinde kongre merkezi de var. Belli sayıda konaklama yaptığınızda, kongre merkezinden ücretsiz yararlanabiliyorsunuz.
İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde kongre yapmak için ayrıca ücret ödemek gerekiyor. Yanında oteli bile yok. Taksim civarı kapkaççı ve tinerciden geçilmiyor. Kongrelere salt bilimsel katkı için binlerce kilometre uzaktan gelmiş dünyanın en büyük bilim adamlarını bile soymaktan çekinmiyorlar. Bin kişiyi geçen kongreler için Ankara ve İzmir’de yeterli donanım yok. Belli büyük otellerin balo salonları olsa bile ikinci ve üçüncü salon olanakları kısıtlı, standtlar ve posterler için ayrıca büyük salonları yok.
Bir örnek vermek gerekirse, 2006 mayıs ayında yapılan ‘5. Ulusal Jinekoloji Kongresi’ne 2 bin katılım oldu, firma görevlileriyle bu rakam 2 bin 500, ailelerle birlikte ise 3 bini buldu. Toplam olarak kongre civarındaki yedi otel kullanıldı. Ankara ve İzmir’de yan yana bu sayıda büyük otel yok, İstanbul’daki oteller için meşhur trafik karmaşası içinde ayrıca ulaşım ağı kurmak gerekiyor. Otellerin pek çoğunda doluluk yılın her günü yüzde yüze yakın.
Yabancı konuşmacıların üzerinde durdukları en önemli konular ulaşım, konaklama imkanları ve kongrenin yeri. Ülkemizde en çok Antalya ve İstanbul’u biliyorlar. Diğer şehirlere gelmek için tereddüt ediyorlar. Havalimanlarında saatlerce beklemek istemiyorlar. Olabildiğince az uçak değiştirmek istiyorlar.
İşte bu nedenlerle kongreler daha çok Antalya’da yapılıyor.