Ramazan, dinle ilgili tartışmaları da beraberinde taşıyan bir zaman dilimidir.
Ramazan daha çok orucu hatırlatırsa da aslında Kur’an’ın verdiği mesajın sürecinin başlangıcı olan Kadir Gecesi daha da öne çıkmaktadır.
Kadir Gecesi’nden başlayan ve 23 yıl Allah Elçisi’nin yaşamı boyunca devam eden mesaj, evrensel ilkelerini ve ölçülerini tamamladıktan sonra Hz. Muhammed’in ölümüyle sona ermiştir.
Yirmiüç yıllık süre içerisinde şekilci, ırkçı, insan hakkı tanımayan, hurafeci, putperest, diktatör, oligarşik, faşist ve antidemokratik özellikleri yapısında taşıyan bir toplumu, aşama aşama, değiştirerek dönüştürerek, geliştirerek evrensel insan haklarına dayalı bir toplum haline getirmiştir.
Yeni yapılanmada cumhuriyet vardır, demokrasi vardır, laiklik vardır, insan hakları vardır, hukukun üstünlüğü vardır. 21. Yüzyılda gerçekleştirmeye çalışılan demokratik düzenlerin tüm ayrıntıları vardır.
Bebek yaştaki kız çocuklarını diri diri toprağa gömen insanların var olduğu bir toplumda, çocuk hakları devrimini gerçekleştirmiştir.
Adı bile önemsenmeyen kadını, bilim insanı olma aşamasına taşıyarak kadın hakları devrimini yapmıştır.
İhtiyaçtan fazlasını toplumuyla paylaşan bireyi oluşturarak ekonomik devrimini gerçekleştirmiştir.
İnsanın dokunulmazlığını sağlayarak, insan hakları devrimini başlatmıştır.
İstişare sistemini geliştirerek, demokratik nitelikli devrimi gerçekleştirmiştir.
Üç ve dış siyasette, sosyal ve ekonomik yapıda ilkelerini yerleştirerek hukukun üstünlüğü devrimini gerçekleştirmiştir.
Bütün bu devrimler Kur’an’ın evrensel ilkeleri ve felsefesini hayata geçiren bir öncü kadro ile gerçekleşmiştir. Bu kadronun başında, Allah’ın Elçisi olan Hz. Muhammed, 23 yıl, adım adım; neyin, ne zaman, nerede, ne kadar ve nasıl uygulanacağının dizaynını yapan ve örneğini sergileyen bir konumda olmuştur. Hiçbir zaman, toplumun yeni yapılanmasında başta yapılması gerekeni sonraya bırakmamış, sonunda yapılması gerekeni başa almamıştır. Çünkü böyle bir tutum ve davranış ne Kur’an’ın evrensel mesajına, ne doğal yaşama, ne de sosyolojik gerçeklere uyardı.
Cahiliye kültürünü, çağımıza taşıyarak insanlara dayatan ve Üslam’ın evrenselliğini köreltmeye çalışan çağdaş hurafeleri, ancak Kur’an felsefesinin evrensel boyutta algılanması ve algılatılması yoluyla silebiliriz.