Acil tıp uzmanlığı ülkemiz için halen çok yeni bir uzmanlık dalı. Her ne kadar uzmanlık eğitiminin başladığı kurum sayısı 63’e çıksa da, birçoğunda eğitim birkaç yıllık geçmişe sahip. Bu kısa geçmişe rağmen gerek Türkiye Acil Tıp Derneği gerekse bu Dernek altında kurulan Acil Tıp Yeterlik Kurulu çok önemli çalışmalara imza attı. Bu çabaların en önemli nedeni diğer uzmanlık alanlarına acil tıbbı tanıtmak, uzmanlık dalının önemini anlatmak ve eğitimi standardize etmekti. Toplantılar, sempozyumlar yapıldı, uzmanlık eğitim kılavuzları yayınlandı. Uzmanlık eğitiminin müfredatı, eğitim hedefleri, görev ve sorumluluklar ile eğitim verilen kurumun özellikleri tanımlandı. Zaman içinde 43 tıp fakültesinin ve 19 eğitim ve araştırma hastanesinin tıpta uzmanlık öğrencisi için kadro açması bu uzmanlık ana dalına olan ihtiyacın bir göstergesi olarak yorumlanabilir.
Bu kadar hızlı bir yayılım, eğitim ile ilgili sorunları da ortaya çıkartmaya başladı: Eğitimci sayısındaki yetersizlikler, uzman modellerin olmaması, eğitimin içeriği ve eğitim uygulama alanının yetersizlikleri gibi. Bu durumda aşılması gereken engelin, kurumların ve eğitimin standardizasyon basamağı olduğu anlaşıldı.
Şu an ne yazık ki, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde, resmen var olmayan acil tıp kliniklerinde, 3 yıla yakın süredir koordinatör şefler sorumluluğunda eğitimler sürüyor. Hiçbir mevzuata uygun olmayan bu eğitim modeli ile asistanlar 2 yıl sonra uzman olmaya başlayacaklar. Daha fazla gecikmeden kurumlar arası eğitim eşitliğini başarabilmemiz gerekmektedir. Eğitim kurumlarının bulunduğu seviyeyi, olumlu ve olumsuz özelliklerini kurum içinden görmek tabii ki mümkün, ancak dışarıdan bakacak gözlerin farkı değerlendirmesi ve önerilerde bulunması, eğitim kalitesinin iyileştirilmesi için çok daha etkili olacak bir yöntem. Bunu sağlamanın yolu ise kurum ziyaretleri.
Acil tıp uzmanlık eğitiminde de sıra kurum ziyaretlerine geldi. Acil Tıp Yeterlik Kurulu Akreditasyon Komisyonu, yaptığı çalışmalar sonrası eğitim kurumlarını ziyaret programının hazırlık sürecini tamamladı. Başvuru şekli, anketler, ziyaret soru listeleri, ziyaret sonu rapor içeriğinin başlıkları belirlendi. Daha da önemlisi ziyaret ekibi üyelerinin kurumları ziyaret etmeden önce katılması zorunlu olan kurs programı ve içeriği de hazırlandı.
Süreçte en önemli katkı Türk Tabipleri Birliği Ulusal Yeterlik Kurulunun çalışmaları ve daha önceden ziyaret programını başlatan derneklerin tecrübeleri oldu. TTB-UDEK ve UYEK uzmanlık eğitimi konusunda 15 yıla yakın bir süredir yoğun çaba harcıyor. Uzmanlık dernekleri arasındaki iletişimi ve bilgi paylaşımını başarılı bir şekilde yönetiyor. Birçok uzmanlık ana dalında gözle görülür gelişmeler ve dernek çalışmaları hep bu çatı altında olgunlaştı. Ziyaret programları da TTB-UYEK’in düzenlediği çalıştay ve yayınladığı eğitim kurumlarını ziyaret programının esasları ile şekilleniyor. Bu esasların başında eğitimde söz sahibi olan kişilerin, özerk bir yapı altında kurumları ziyareti ve eğitim kalitesini geliştirme hedefi ön plana çıkıyor.
Eğitim kurumlarını ziyaretin amacı eğitim kurumlarının eksikliklerini yüzlerine vurmak veya kurumlar arası bir sınıflama yapmak kesinlikle değil. Amaç eğitim veren birimlerin eğitim programının standartlara uygunluğu ve sürekli geliştirilmesi için eğitim veren birimlerin gönüllülüğüne dayanan bir ziyaret. Tıp fakülteleri yanında eğitim ve araştırma hastanelerinin de bu gönüllüğe sahip olacağına inanıyoruz. Her şeyi merkezden yürütmek ve yönetmek yanında özerk yapıların çalışmalarına da destek olmak ve güvenmek beklentilerimizdir. Umarım bunca emek boşa gitmeyecek ve sonuçlarına değer verilecektir.