Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları, Sokrates (Genel Eğitim), Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) ve Youth (Gençlik) programlarından oluşmaktadır. Sokrates programıyla ilgili özet bilgileri daha önce bu sütun da yorumlayarak okuyucularımıza yansıtmıştık.
Bu yazıda Leonardo da Vinci yani Mesleki Eğitime ilişkin yorumumuzu sunacağız. Avrupa Birliği (AB) kurulduğu günden beri hiçbir konuda duygusal davranmıyor. Rönesans’ın yerleştirdiği pozitif ve nesnel değerlere dayalı hareketlilikle koşuyor.
Akıl ve Bilim’in slogan olarak kullanıldığı ülkemize inat, bilimi akılla örgütlüyor.
Amacı için her türlü aracı kullanıyor. Hedefini saptırma eğilimi gösteren tüm öneri ve davranışları kurumsallaştırdığı altyapısıyla silip süpürüyor; yok ediyor.
Organize faaliyetlerin bireysel faaliyetlerden çok daha etkili ve verimli olduğunu elli yıl önce keşfederek Avrupa Topluluğu’nu oluşturan Avrupa Birliği, diplomasinin “gülen” ve “kaşçatan” yüzünü en kıvrak üslupla tüm ayrıntısına kadar kullanıyor.
Adım adım bütün kaleleri düşürüyor.
İşte böyle bir Avrupa, başörtüsü ve imam hatip anaforuna giren Türk Milli Eğitimi’nin mesleki eğitimi yozlaşadursun, Rönesans’ın simge isimlerinden Leonardo’yu “proje toplama ağı” haline dönüştürdü.
Köy Enstitüleri projesini bozuk para gibi harcayan Türkiye’nin Leonardo da Vinci (Avrupa Birliği’nin Mesleki Eğitimi) seferberliğine soyunması ne yazık ki tarihin bir gerçeği.
Anlaşılan hem ağlayacağız hem de gideceğiz. Onlarca yıl nasıl ABD’ye akan beyin göçüne üzülmüş ama yine de desteklemişsek, şimdi de AB’ye proje yetiştirme yarışına soyunuruz.
İnşallah üzülmeyiz.
Ne yapsak?
Ne etsek? Olmuyor.
Döviz sürekli dışarı çıkıyor.
“Alavere Dalavere Kürt Mehmet Nöbete”
Az kalsın unutuyordum!
Kimi mi unutuyordum dersiniz?
Her halde Mimar Sinan’ı değil!
Mimar Leonardo’yu
Leonardo da Vinci (1452-1519)
Ressam, heykeltıraş, mimar, mühendis ve bilim adamı.
İtalya’da Vinci kasabasında doğmuş.
Sadece insan vücudunu öğrenmek için otuz kadar kadavra üzerinde çalışmış. Krallar tarafından korunmuş. Kral I. Francois’in koruyuculuğunda kalmış. Kralın baş ressam, mimar ve matematikçisi unvanını almış.
Resimde klasik anlayış ve uygulamayı bilimsel temellere oturtan ilk sanatçıdır. Fransa’da ölmüş, kiliseye gömülmüştür. (Büyük Kültür Ansiklopedisi) İşte Avrupa Birliği böyle kiliseye gömülmüş sanatçısını 21. yüzyılda mesleki eğitimin sembolü yapıyor ve bize sunuyor.
Bu program: Organizasyon ve içeriği Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin sorumluluğunda olan Leonardo da Vinci programı ile AB’ye üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politikalarını desteklemek ve geliştirmek için bir programdır.
Bu program; ülkelerarası işbirliğinin kullanılarak mesleki eğitim sistemleri ile uygulamalarında kalitenin geliştirilmesini, yeniliklerin teşvik edilmesini ve Avrupa boyutunun yükseltilmesini amaç edinmiştir. (Ulusal Ajans)
28
önceki yazı