-İşe yaraşım, değim, yeterlilik.
-Layık olma, uygunluk, yaraşır olma.
-Liyakatli: Liyakatli olan, liyakat ehli, iş bilir, değerli.
-Liyakat göstermek: Bir işte başarı göstermek.
-Liyakat sahibi: Bir işin gerçekleştirilmesine elverişli, liyakatli, yetenekli.
Önemli anlamlar yüklenen bir kavram “Liyakat”(1).
Türkiye, insan kalitesi ve gücü bakımından yeterli güce sahip bir ülke ve toplumdur. Genç nüfusun varlığı, kaliteli eğitim almış insanlarımızın artması önemli bir avantajımızdır.
Öte yandan, yurtdışında yaşayan milyonlarca insanımız ve yurtdışında özellikle gelişmiş Batı toplumlarında eğitim alan insanlarımızın sayısı gittikçe artmakta ve sonuçta insan gücü bakımından son derece güçlü bir yapı oluşmaya başlamıştır.
Bütün sorun bu nitelikli, kaliteli yetişmiş insan gücünün verimli kullanılması, işin gerçekten bu konuda yetkin, iyi yetişmiş, hatta en iyi olana vermek yönündeki eğilim olmalıdır. Bu konuda öteden beri siyasal tercih, politik duruş, cinsiyetçi yaklaşım, etnik ve mezhepsel farklılıklar vb. nedenler ile hak ettiği değeri göremeyen bireylerin olduğu yadsınamaz bir gerçekliktir.
İktidar erkini elinde tutan siyasal yapıların kendi dünya görüşüne uygun yetişmiş insan gücü ile çalışmak istemeleri bir derece hoşgörü ile karşılanabilir. Bu esasında çok yadsınacak bir konu değil. Ancak gelişmiş demokratik değerleri olan farklı kültür, yaşayış ve düşüncelere saygılı olan toplumlarda bu belirli bir çizginin ötesine geçmez. Ancak bizim gibi bazı toplumlarda, bu son derece can yakıcı noktalara varabilmektedir.
Klasik bir anlayış ile hareket edilmesi, insan gücünün çok iyi olduğu, nitelikli ve kaliteli bireylerin devre dışı bırakılarak ahbap-çavuş ilişkisi ile veya ailesel bağlar nedeni ile yapıların, kurumların liyakati olmayan bireylere teslim edilmesi, işe alınmaları veya bir pozisyon sağlamaları olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
İşin bir diğer boyutu da yetişmiş insan yerine başkalarının farklı saikler ile atanması, yerleştirilmesi toplumdaki adalet duygusunu rencide etmekte, toplumların en önemli çimento taşı işlevi gören hakkaniyet duygusunu zedelemekte, ülkeye, devlete, kurumlara duyulan saygı ve güven duygusu yerle bir olmaktadır.
“Liyakat” esasına dayalı bir yapı oluşturabilmek için de ayrıca hukuksal düzenlemeler yapılmalı ve denetim mekanizmalarının sağlıklı, sonuç alıcı olması sağlanmalıdır. Hak arama hürriyeti ve özgürlüğü toplumda var olmalı ve sonuçlarına özel ve tüzel tüm kurumlar uymalıdır.
Bir toplumun iç barışı, hukuk ve adalet duygusunun zedelenmemesi, toplumsal fırsat eşitliğinin sağlanması için çok önemli bir kavramdır liyakat.
Liyakat konusu tüm kurumlar için çok önemli bir işlev olarak görülmeli, toplumsal adalet duygusunu zedelemeyecek şekilde iktidar erkini elinde bulunduranlar da buna uygun davranmalıdır.
Öte yandan total kalitenin yükselmesi, toplumların belirli çizgileri aşabilmeleri ve toplumun gelişimi için de ‘LİYAKAT’ çok ama çok önemli bir konudur.
Esas olan ve önemli olan, ehli yani liyakat sahibi insanların belirli bir ahenk ve düzen içinde mümkün olduğunca hak ettiği yerde olmasıdır.
Sonuç olarak, liyakata esas bir düzenin sağlanması ve yürütülmesi medeni ve uygar bir toplum olmamızın koşullarından biridir.
İş, ehlinin olmalıdır.
Saygılarımla…
KAYNAKLAR
- İnternet TDK sözlük ‘Liyakat’ tanımı
62 yorum
Çok güzel anlatmışsınız hocam umarım toplum olarak söylediklerinizi dikkate alıp refaha ulaşırız
Güzel yorumunuz için teşekkürler
Günümüz Türkiyesinin en temel sorunu. Umarım kelime, ülkemizde de anlamını bulur. Kaleminize ve yüreğinize sağlık.
Kardeşim eline sağlık,hislerimize birebir tercüman olmuşsun,ehliyet ve liyakat yoksa devletler ayakta duramaz ve yıkılırlar eminim bu millet kayıplar verdikten ve çektiği acılar sonrası devleti baştan bir daha kurar ama bunu yaşamaya,çocuklarımıza acı yaşatmaya ne gerek var aklın yolu bir ama siyasal islamda malesef akıl yok
Bu sorun,toplumumuzun kanayan bir yarasıdır. Tüm hükümetler tarafından farklı oranlarda olsa da,hep uygulanmıştır. Fakat son zamanlarda bu oran tavan yapmıştır. Liyakatsız uygulamaların olduğu toplumlar ortaçağı ve onun karanlığını yaşamak zorundadır.
Bu konuya tekrardan parmak bastığınız için sizi kutlarım. Kamu adına teşekkürler..!
Emeginize saglik hocam dikkatle okudumm
Makalemizi -denemenizi dikkatle okudum .Çok önemli bir soruna parmak basmışsınız.Aydınlatıcı ,önermeleri hakkaniyete, vicdana uygun bir yazı.Devamını bekleyeceğiz. Ellerinize yüreğinize zihnimize saglik…
Yorum ve değerlendirmeniz için teşekkürler
Evet haydar bey çok haklısınız fakat bu konu ne yeni bir konu nede sadece Türkiye nin özelinde bir konu.kendilerini dünyanın en demokratik ülkesi ilan eden ABD de Turamp ın oğluna ve kızına sunduğu imkan ve olanakları düsünürsek maalesef siyaset ve siyasetcinin olduğu her yerde bu ve benzeri olaylar olabilmektedir.
Mükemmel
Aynen katılıyorum
Toplumsal refah bilincinin oluşmasında temel yapıtaşlarından biri olan bu konuyu çok güzel özetlemişsiniz. Elinize kaleminize sağlık.
Özellikle son günlerde daha çok ihtiyacımız olan ve kıyıda kalmış bu konuya dikkat çektiğin için teşekkürler Haydarcığım,çok güzel özetlemişsin tebrikler 👏👏👏
Çok teşekkür ederim
Çağımızın en temel meselelerinden birine değınmişsin. Yalnız yönetim birimlerinde değil, her alanda liyakatın önemini dinimiz de tavsiye ediyor. Peygamber efendimizin bu hususta şöyle bir hadisi şerifi var, “işi ehline veriniz” Tebrikler
Çok iyi noktalara değinilmiş ve açıklamaları çok derin konulara dokunulmuş bir yazı olmuş👍
Çok teşekkür ederim değerlendirmeniz için..
Değerli hocam önemli bir konuyu irdelemişsiniz. Tebrik ediyorum. Konu hakkında izninizle birkaç cümle de ben kurmak isterim.
Liyakat kişinin sınırları belirlenmiş bir konuda yıllarca emek vermesi, çalışması ve bu emek sonucu ortaya çıkan bilgi, beceri, yeterlilik ve yetenek marifetlerinin o kişide vücut bulmasıdır. Bu yönüyle bireye özel bir meziyet ve kullanım hakkıdır. Devredilemez, miras bırakılamaz ve kişi ile birlikte ebediyete geçer. Ancak liyakat sahibinin ürettiği, ortaya çıkardığı ve topluma mal ettiği değerler halkın sahipliğine geçer, ilim olur, kultür olur, bilgi olur vs. hizmet olur ve böylece baki kalır.
Yani babadan oğula, anadan kıza miras kalmaz.. Bırakılamaz.. Umuyorum ki ülkemizde de hakkaniyetin temeli olan “işi ehline vermek” ile değimleşen liyakat sahipliği kavramı gerçek manada vücut bulur…
Çok önemli bir konu,devletler kurumları ile ayakta ,kurumlar ise taşradaki şef,likten başlayıp ….Genel Müdürlere Kadar hatta bakanlar da bu konun dışında tutulamaz…bunu profesyonelce lyakatı esas alıp görev verildiği zaman doğal olarak sistemin daha iyi işlemesine vesile olur.Bu konuya değinildiği için teşekkür ederim.
Çok teşekkür ederim bu güzel yorum için
Kaleminize sağlık, umalım da bu yazı ilgili yerlerde karşılık bulsun ve geleceğimize yön vercek liyakata sahip insanlar hak ettikleri konumlarına kavuşsunlar.
Cok güzel bir makale ,kutluyorum.40 yılllık çalışma hayatım boyunca üzerinde titizlikle durmaya çalıştığım çok önemli bir kavram “”liyakat””.Ancak ülkemizde bu kavramın yeterli düzeyde değer bulmadığı ne yazıkki bilinen bir gerçek. Böyle önemli bir konuya değindiğiniz için sizi tekrar gönülden kutluyorum saygıdeğer hocam.
Çok teşekkür ederim çok değerli yorumunuz için
Çok teşekkür ederim değerlendirme ve yorumlarınız için
Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için
Liyakat adaletin temelidir.Hakliya hakkını,haksıza cezasını vermektir.Peyxamberimiz buyuruyor ehliyet naehillerin eline geçince kiyameti bekleyin mealinde hadis-i şerifi…herşeyden önce adalete eşitliğe özgürlüğe ihtiyacımız var…
Çok teşekkür ederim değerlendirmelerimiz için
Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için
Emeğinize yüreğinize sağlık anlatım ve ifadeler tam metni bir bütünlük içerisinde detaylı geniş bilgi için net bir şekilde anlatıyor
Bir Ülkenin nasıl kalkınacağını büyük adımlar atacağını dediğin gibi liyakat sahibi insanlar belirler.Çok güzel noktalara değinmiş,işaret etmişsin. .Emeğine ve kalemine sağlık ,devamını heyecanla bekliyoruz……
Sırf bu yüzden,kamudan ayrılan hatta yurtdışına giden yüzbinlerce örnek var.Ayrıca şevki kırılan motivasyonunu kaybeden ama sineye çeken bir o kadar daha var.Maalesef aslında en büyük zenginlik olan yetişmiş,donanımlı insan kaynağımız liyakatsizlikler yüzünden olması gerektiği yerde değil.Doğal olarak onların yerlerini işgal edenlerin kapasitesi oranında yol alıyoruz.Yazınız cuk oturmuş.
Güzel ve yararlı yorum ve eleştirileriniz için çok teşekkür ederim
Değerler kültüründe büyümüş her bireyin hassasiyetle dikkat etmesi gerektiği bir konu..
Gelecek kaygısı duymadan,gelir hesabı yapmadan tüm yeteneğiyle kendini yarınlar için geliştiren yeni nesilin korkulu rüyası olmuş liyakat..
Kalemine sağlık amca,
Sevgilerimle…
Güncel bir konu.Tebrikler.
Yazdığın kitabın taslağı ne oldu?Duruyor mu?
Liyakat çok çarpıcı anlatılmış Toplumumuzun sorunlarını cozememesinin temel nedenlerinden biri Liyakat eksikliğidir. Yazıda bu net olarak ortaya konmuş kaleminiz sağlık
Güzel yorumunuz için teşekkürler
Yorum ve eleştirileriniz çok değerli. Çok teşekkür ediyorum.
Emeğinize sağlık. Güzel ve önemli bir konu liyakat. Yazılarınızın devamını diliyorum.
Vicdanlari yaralayan cok onemli bir konuya deginmissiniz Haydar bey.Aydinlatici bir yazi olmuş.Yüreğinize, kaleminize bereket.
Çok teşekkür ederim
Çok iyi saptamalarınız var. Teşekkürler yorumunuz için
liyakatın önemi ancak bu kadar güzel anlatılabilinir. emeğinize sağlık
çok teşekkür ederim değerli katkılarınız ve yorumunuz için
Cok tebrik ediyorumm. Toplumuzun tumunun gelecegini ve refahini etkileyen bu yazinin ve gelecekteki yazilarinin daha genis kitlelere hitap etmesini diliyorum haydarcimmm….
Yorumlarınız ve eleştirileriniz çok değerli teşekkürler..
Allah size, mutlaka emanetleri EHLİ olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor! Şüphesiz Allah her şeyi işitici, her şeyi görücüdür. (Nisa:58)
yorum ve değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim. Çok değerli…
Önemli bir soruna dikkat çekmişsiniz. Klanik bir kültürün modern kurumlara sirayet etmiş hastalığı.
Harika bir yazı ve tespitler yerinde. Emeğinize sağlık. Herkes sizin gibi düşünse, bu ülke gerçekten uçar. Ben de ehil ellere teslim edilen her yapı gelişir ve geliştirir. Nezaha yaşa
Cok önemli bir konuya dikkat etmişsiniz. Türkiyede en önemli sorunların başında liyakat ehli insanlarn istedikleri yerlere gelemesi. Tskrler amcam
Çok güzel bir olmuş. Tebrik ederim. Umarım ulaşması gereken yerlere ulaşır ve dikkate alınır.
Maalesef gelişmemiş toplumlarda ve az gelişmiş demokrasilerdeki problemlere güzel çözümleme olmuş
Kaleminize ve emeğinize sağlık
Hocam güzel yazmışsınız Başarılar dilerim.Selamlar.
Kalemine sağlık sevgili Haydar Yaşa. Ülke olarak yaşadığımız en önemli sorunlardan birini çok güzel dile getirmişsiniz. Türkiyenin önündeki en büyük engel dış güçler değil kendimiziz maalesef. Mevcut yetişmiş, kalifiye, bütünsel bakışa sahip, dünyayı okuyabilen insanımızı değerlendiremiyoruz aksine harcıyoruz sürekli. Özellikle eğitilmiş insanımız son 20 yılda hiç olmadığı kadar itibarsızlaştırıldı. Ama gelecek bilginin, bilgiye sahip olanın ve bilgiyi doğru kullananın olacaktır.
Haydar ciğim, Liyakat’in önemsenmediği günümuzde, Liyakatli tesbitlerinizi ilgi ile önemsiyorum.
Kalemine sağlık.
Yusuf Kumkumoğlu
Amca başarılarınızın devamını dilerim.
Değerli hocam çok güzel bir konuyu ele almışsınız makalenizi okudum çok faydalandım devamını diler saygı ve sevgilerimi sunarım.
Hakkaniyeti ölçülebilir hale getirebilirseniz ve insanımız her şartda buna gönülden inanır ve uygulanmasını teşvik ederse ancak çözülebilir. benim oğlum/kızım7yiğenim/yandaşım girsinde, olsunda sonra bakarız mantığını toplumdan çıkartamadığımız sürece imkansız gibi duruyor. Teşekkür ederiz.
İş, ehli olmayan kişilere verilince kıyameti bekle,kıyametin kopması pek yakındır.(Buhari)
Tebrikler Kaleminize sağlık sayın hocam…
yorum ve değerlendirmeniz için teşekkür ederim. her fikir benim için değerli ve yararlıdır.
Siz ki tıbbi sayısal puanla kazanıp, çok iyi matematiksel dehaya sahip olduğunuzu zaten ispatlamışsınız. Bu yazı ile mükemmel bir analitik düşünme yeteneğine sahip olduğunuzu bize gösterdiniz. Teşekkür ederim hocam.
Hocam bu konuyu ele almanız çok anlamlı. Artık bu nitelikli hırsızların olağan gibi davranma hakkı olmamalı. Kendimiz kadar Ülkemizin ve diğer insanların hak gasplarına dur deme sorumluluğunuzu hissettim. Ayrıca bu konuda vicdanen huzurunuzu görüyorum.
Teşekkürler.