Meslek sahibi gibi davranmak, sadece mesleki örgün eğitimin kazandırdığı bilgi ve becerilerin sergilenmesiyle sınırlı değildir. Mesleği meslek kılan tutumlar doğrultusunda hareket etmeyi de gerektirir. Eğitim sırasında daha çok mesleki bilgi ve becerilerin kazandırılmasına ağırlık verildiğinden, tutum kazandırılması üzerinde yeterince durulmamaktadır. Belki de, tutum kazandırılması ve değerlendirilmesi hususlarının eğitimin en güç uğraşlarından olması da bu sonucun doğmasına ve böylece, mesleğin profesyonel ölçütlere uygun yerine getirilmesinde bazı rahatsızlıklara neden olmaktadır.
Aslında, tutumların temelleri küçük yaşlarda ailede atılır, daha sonra içinde bulunulan çevrede gelişir, iyi bir eğitimle kazandırılan bilgi ve bilinçle biçimlenir, anlam kazanır ve davranışlara yön verir. Bu nedenle davranışlar, tutumların bir nevi göstegeleridirler. Bireyin davranışlarının bilgiye dayalı bilinçli bir biçimde gözlemlenmesi onun tutumları hakkında fikir verebilir. Bu özellikleriyle tutumların mesleki yaşamda da önemli bir yeri vardır.
Mesleğin değerini bilme, çalıştığı alanda hizmet verdiği bireylere varoluş nedenini unutmadan, hak etikleri değeri vererek hizmet sunma profesyonel davranışların göstergelerindendir. Mesleki etik değerleri öğrenmek, bunlara uymak, uymayan çalışma arkadaşlarını uyarmak, topluma, bağlı olduğu kuruma, hizmet verdiği bireylere, içinde bulunulan ekibin üyelerine karşı sorumluluk bilinciyle, mesleğin gereklerini yerine getirirken kullanılan araç, gereç ve malzemeleri yerinde ve doğru biçimde kullanmak, özellikle çalışma saatlerinde, geriye döndürülmesi mümkün olmayan zamanı iyi değerlendirmek meslek sahibi gibi davranmanın kurallarındandır. Bu bağlamda, mesleği simgeleyen üniforma, rozet ve benzeri öğelerin özenle korunması ve taşınması da üzerinde durulması gereken koşullar arasındadır.
Mesleği icra ederken doğru değerler ve tutumlar çerçevesinde davranışlar sergilemeyi ilke edinmiş bir bireyin özel yaşamında da kendisini diğerlerinden farklı kılan özelliklere sahip olduğu, insanlarla olan ilişkilerine özen gösterdiği gözlemlenmektedir. Sözü edilen davranışlar kapsamında; güvenilir olma, insanlara verilen sözün kesinlikle yerine getirilmesi, tutulamayacak sözlerin hiç verilmemesi ya da sözün yerine getirilmesinde gecikme ya da tutulmasında bazı sorunlar ortaya çıktıysa, bunların kesinlikle söz verilen bireye açıklanması gibi belki de ayrıntı gibi düşünülebilecek koşullar vardır.
Olayları farklı ve tarafsız değerlendirmek ve sorunlara geçerli çözümler üretmek,yapılan bir işin sonuç alınıncaya kadar takipcisi olmak, kişiyi doğrudan ilgilendirmese de toplumu ya da belirli bir kesimi ilgilendiren olaylarda doğru ve yapıcı tepki vermek de meslek mensubu gibi davranışların günlük yaşama yansımalarıdır.