“Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir.“ (Sokrates)
Her meslek grubunda olduğu gibi, diş hekimliğinde de yaşam boyu öğrenme ve gelişim bitmez.
Özellikle günümüzde mesleki beceri edinildikten sonra sürekliliğin sağlanması, öğrenmenin ve gelişimin devam etmesi bir yaşam felsefesine dönüşmüştür. Hatta Batı’da yaşlı bir insan ölünce bir kütüphane yanmış gibi düşünülür. Her insan bu anlamda bir kütüphanedir.
Zaman içerisinde görülüyor ki insan aslında çok da bir şey bilmez. Bu nedenle birbirine, daha doğrusu bilgiye ihtiyaç duyar. Bu yüzden herkesin birbirinden öğreneceği mutlaka bir şey vardır. Aslında yaşamı anlamlandırmak bir yerde bilgiyle mümkün olmaktadır.
Daha önceki yazılarımda da aktarmış olduğum gibi; diş hekimliği mesleği, mesleki becerilerin edinildikten sonra sürekliliğinin sağlanması, gelişen teknikler, yöntemler ve ekipman kullanımının iyi uygulanmasını gerektirir.
Dental sektörde kaydedilen hızlı gelişmeler, medya ve teknolojinin de etkisiyle diş hekimliği eğitim-öğretim faaliyetlerine de yansımaktadır. Diş hekimliği fakültelerinde verilen lisans ve lisansüstü eğitimde, var olan dinamik akademik personelin çalışmaları doğrultusunda eğitim etkinlikleri düzenli ve güncel olarak yürütülebilmektedir.
Mezuniyet sonrası sürekli eğitim ve mesleki becerilerin korunması-ilerlemesi, akademik bilim insanlarının yönderliğinde gerçekleştirilmelidir. Böylelikle kanıta dayalı mesleki becerilerin geliştirilmesi ve uygulanması ile hekimlerimiz de yaptıkları ve yapacakları tedavilerden güvenilir ve öngörülebilir sonuçlara ulaşabilecek; hasta ve kurumlar da bu iyi klinik uygulayıcıların sunduğu sağlık hizmetlerinden optimum düzeyde yararlanabileceklerdir.
Bu amaçla, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak Meslek Sonrası Eğitim Koordinatörlüğünü oluşturmuş bulunmaktayız. Koordinatörlüğümüz, Türkiye’nin farklı illerindeki hekimlerimize farklı uzmanlıklarda mesleki gelişimlerine katkı sağlarken, bu çalışmayı sadece Türkiye ile sınırlandırmayıp, Türkiye dışındaki hekimlerimizin de mesleki gelişimlerine katkı sağlamakta… Bu duruma örnek olarak, Aralık ayında Azerbaycan’dan gelen diş hekimlerimize verilen Temel İmplant Eğitim Programı’nı gösterebiliriz.
Amacımız, çok hızlı gelişen yeni dental teknolojiler ve materyaller ile klinik deneyimlerin, bilimsel çalışmaların verilerini mümkün olduğunca daha çok hekimimizle ivedilikle paylaşabilmek.
Unutulmamalıdır ki; bir insanın ben artık oldum, dediği yer, aslında bittiği yerdir.