Sekizinci Uluslararası Mide Kanseri Kongresi (The 8th International Gastric Cancer Congress) Polonya’nın Krakow kentinde yapıldı.
Kongreye 800’e yakın kişi katıldı.
Spesifik bir kongre olmasına karşın katılım iyiydi.
Organizasyonun Türkiye’de yapılan kongrelerden daha iyi olduğunu söyleyemem.
Ancak kongrenin hedeflediği misyon daha iyi diyebilirim.
Kongrede katılımcılar ve konuşmacılar Japonya ağırlıklı.
Mide kanserini, son elli yıldır uluslararası platformda yürüten ve yönlendirenlerin Japon bilim insanlarının olduğu anlaşılıyor.
Doğrusu mide kanserinin medikal ve cerrahi tedavisini yakından ilgilendiren erken ve ilerlemiş aşamada yakalanmış kanserlerin önemi, bu sekizinci kongrede çok daha netlik kazandı.
Kanser tedavisinde “her zaman yapacak bir şey vardır” yaklaşımı, geliştirilen yeni yöntemlerle daha da dikkat çekici hale geldi.
Minimal invaziv cerrahinin gelişmeye başladığı 1990’lı yıllardan sonra, 2000’li yıllarda da robotik cerrahi mide kanseri cerrahisinde rutinleşmeye başladı.
Robotik sistemin modeli olan Da Vinci, Japonlar (Kyusku) ve İtalyanlar (Groseto) tarafından sunulan serilerle bir anlamda tanıtılmış oldu.
Artık mide kanseri cerrahisinde laparoskopik gastrektomi ve robotik gastrektomi ülkemizde de kullanılmaya başlanmalıdır.
Erken mide kanseri kavramının ve mide kanserinde moleküler onkolojinin altını çizen kongrenin kapanış oturumundaki “Konsensus” programı, kongre misyonunun felsefesini en güzel şekilde sergiledi.
Maruyama’ya verilen plaket de mide kanseri ile uğraşanların vefa borcunu simgelemiş oldu.
Kongreye ülkemizden 12 kişi katıldı. Bir bildiri sunuldu. Uluslararası spesifik özelliği olan bir kongreye 12 bilim insanı katılabiliyorsa sayı ve nitelik açısından daha çok yol katetmemiz gerektiğini düşünebiliriz.
Türkiye’den katılan arkadaşlarımızla, organizatörlerin kokteyl düzenlediği tarihsel özelliği olan bir mekânda (Krakow Hotel), bir araya gelip mide kanseri ile ilgili ülkemizde yapılan çalışmaları değerlendirerek yetersizliğine karar verdik.
Ve mide kanseri ile ilgili bilimsel çalışmaları geliştirmek, desteklemek, birikimleri birleştirmek ve ulusal ve uluslararası kongrelerde etkinlik göstermek amaçlı bir dernek kurmak ve mide kanseri konusunda çalışan tüm cerrah, tıbbi onkolog, radyasyon onkologu, moleküler onkolog, immunolog gibi disiplinleri kapsayan multidisipliner bir yapılanmaya girmek görüşünde konsensusa vardık.
Tüm arkadaşlarımız davet edildiğimiz kokteylin davetiyesi üzerine kararımızı belgeleyen imzalarımızı atarak görüşmemizi sonuçlandırdık.
Tüm arkadaşlar elektronik postalarını bir kağıda yazarak bana verdiler.
Ve beni durumu ilgili bilim insanlarına duyurma ve dernek kurma çalışmalarını başlatmakla görevlendirdiler.
Ben de buradan mide kanseri ile ilgilenen tüm doktor arkadaşlarımızı çalışmaya davet ediyorum.
Katılmak isteyenler için adresim “hakgul48@yahoo.com”a bilgi verebilir.
Tekrar görüşmek üzere.
Saygı ve sevgiler.