Sağlık Bakanlığımız, ‘Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’ başlığıyla 15. şubat 2008’de Resmi Gazete’de yayımlanan bir yönetmelik çıkardı.
Bu yazımda, mevcut yönetmelik, özellikle muayenehaneler açısından neler getiriyor, bir bakalım dedik: Muayenehane tanımlaması şöyle yapılıyor: ‘Muayenehane, bir tabip tarafından mesleğini serbest olarak icra etmek üzere açılan, cerrahi ve girişimsel tıbbi işlemlerin yapılmadığı iş yeridir.’
Tanımlanan şekliyle muayenehane, ne bir hastane ne de bir ameliyathanedir. Ancak orada da, bazı poliklinik cerrahi işlemleri pekâlâ yapılabilir. Buna yabancılar günlük hastane anlamına gelen “day hospital” adını veriyorlar. Tabii ki orada, kalp ameliyatı gibi büyük cerrahiler yapılmaz. Ancak abse açılması, sünnet, küretaj, pansuman, sütür atılması gibi ufak cerrahi işlemler bu gibi sağlık kuruluşlarında yapılabildiği için illa da hastaneye gitmek gerekmeyebilir.
Sağlık kuruluşlarında uzmanlık dallarına göre bulundurulması zorunlu asgari tıbbi malzeme ve donanım listesine baktığımızda, kadın-doğum muayenehanesinde muayene masası, jinekolojik masa, rahim küretleri, vajinal spekülum, foley sonda (16-18 numara), çocuk kalp sesi dinleme aleti zorunlu olarak bulunması gerekiyormuş. Bu listedeki rahim küretleriyle yapılan işlem cerrahi bir işlem değil de nedir acaba. Bulundurulması zorunlu olan sondalar, 18 numara değil de 20 numara olursa olmaz mı? Muzırlık işte sormadan edemiyor insan.
Yine Yönetmelik’te bahsi geçen, MADDE 12/B-(Ek:RG-31/12/2009-27449 5. Mükerrer) ‘Merdiven, koridor, jeneratör ve asansörler’ bölümüne bakıyorum. ‘….tüm koridorlar genişlikleri en az iki metre olur.’ deniliyor.
Kapılar bölümünde özetle: ‘f) Kapılar: Hasta kullanımına ait tüm kapılar sedye ve tekerlekli sandalye geçişine uygun olacak şekilde en az 110 santimetre genişliğinde olması gerekir.’
Bizde muayenehanelerin çoğunluğu, apartman daireleridir. Onlarda da, bayındırlık standartlarına göre kapı genişliği 90-95 cm kadardır. Koridor genişliği 2 metre olan bina hemen hemen yok gibidir. Bakanlığın sağlık kuruluşlarında, örneğin; sağlık ocaklarının çoğunda da kapıların, koridorların ebatları pek de farklı olmasa gerek. Merak eden gidip ölçsün bakalım.
Peki yeni çıkarılan yönetmeliğe göre ortaya çıkan ya da çıkartılan bu uygunsuzluklar nasıl düzeltilecek. Binaları toptan yıkıp tekrardan mı inşa mi etmeli? Yapalım denilse bile, buna kimin gücü yeter?
Burada hedeflenen, bir punduna getirip de, yıllardır çalıştırılan muayenehanelere kilit vurulması için mi acaba? Yoksa, en azından yeni açılacak olanları, ‘Hani şu yerden bitme gibi son yıllarda giderek artarak yapılan bir kısmı kiracısızlıktan yakınan, çok katlı ofis binaları ya da gökdelenlerine mi göndermek için mi?
Artık genç meslektaşlarımız, aylık kirası için çil çil, dolar ya da avro ödenen, böyle bir işletme mi kurarlar, orasını bilemeyiz. Neden böyle yazdım. Zira, bu ofis binalarında, size dört duvar geniş bir alanı kiralıyorlar. İçini sonradan, kendiniz istediğiniz şekilde yaptırıyorsunuz. Binalarda, tam da yönetmeliğe tıpatıp uygun olan! yangın merdiveni, asansör, çöp sistemi, güvenlik, otopark gibi imkânlar zaten hazır ve kullanımda. Sanki doktorlar, buralarda çalışmak üzere iteleniyor gibi, hissediyor insan.
Ben yazımı yazadurayım. Bir de ne görelim, yönetmelik dava konusu olmuş bile. Artık Danıştayın ilgili dairesi, yönetmeliği hepten bozar mı bozmaz mı, ileride neler olur, hep birlikte göreceğiz.
Bakanlığın, doktorları zora koşacak, başka başka tüzük ve yönetmelikleri hazırlamaya koyulduğunu hisseder gibi oluyorum. Yeni yönetmelik, yeni mahkemeler yeni sorunlar demek. Ne diyelim, hepimize hayırlı olsun.
Zaten doktorlar ve Bakanlığımız neredeyse devamlı mahkemelikler. Şimdilerde yanlış hesaplar Bağdat yerine idare mahkemeleri veya Danıştaydan dönüyor.
Hesap yanlış. Düşünce yanlış, bu işlerin sonu nerelere uzanır. Hep birlikte yaşadıkça göreceğiz.
Okuyan arkadaşlarım, sanmasınlar ki benim de muayenehanem var ve canım yanmış. Alakası yok. Bu nedenle, sırf o yüzden yazıyor diyenler yanılırlar. Halen fakültemde tam gün statüsüyle görev yapmaktayım.